Клякане с щанга (Squat)

Клякане с щанга (Squat)

Клякането с щанга е най-доброто упражнение за изграждането на масата на бедрата. То позволява използването на големи тежести. Може да се изпълнява както от начинаещи, така и от напреднали. Препоръчвам Ви да го включвате във всяка една ваша тренировка.

За хората, които не са клякали до сега препоръчвам първо да научат правилното изпълнение на упражнението (да използват малки тежести), след което да увеличат тежестта. Ако искате големи (обемисти) бедра това е вашето упражнение. Клякането с щанга натоварва целия четириглав бедрен мускул. В упражнението участват седалищните мускули, мускулите по вътрешната страна на бедрото.

Клинични изследвания показват, че клякането с щанга и мъртвата тяга подпомагат производството на HGH (човешки хормон на растежа) и производството на тестостерон в тялото. Това са най-важните хормони за изграждане на мускулна маса и изгаряне на мазнините.

 

Техники на изпълнение

  1. Вземете щангата от стойката на раменете си (изходна позиция)
  2. Отместете се от стойката
  3. Започнете бавно да клякате докато бедрата ви станат успоредни на пода
  4. След което се върнете в изходна позиция

 

  • Преди да започнете да клякате загрейте много добре ставите
  • Не заключвайте ставите в изходна позиция,  за да се предпазите от травми
  • Препоръчително е да поставите подложка (дискове примерно) под петите си за по-добър баланс
  • Старайте се да изпълнявате правилно упражнението

 

 

Приложение

Клякането с щанга е най-доброто упражнение за изграждането на масата на бедрата. То позволява използването на големи тежести. Може да се изпълнява както от начинаещи, така и от напреднали. Препоръчвам Ви да го включвате във всяка една ваша тренировка. Преди да започнете да клякате загрейте много добре ставите. Включвайте го във всяка една ваша тренировка като първо или второ упражнение.

Това е едно от най-важните упражнения за изграждане на сила и мускулна маса. Клякането с големи тежести натоварва не само краката, а и изгражда гърба и разширява гърдите. Клековете с тежко също ще ви помогнат в производството на тестостерон - един от най-анаболните и мускулно изграждащи хормони в тялото.

 

 

 

 

Трябва да знаете, че няма универсален начин на трениране, който да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Затова вие се нуждаете индивидуална тренировъчна програма съобразена с начина Ви на живот, вашите цели, тренировъчния Ви стаж и свободното време, с което разполагате. Ние може да изготвим специално за вас тренировъчна програма. За повече информация, пишете ни на лично съобщение в контактната форма или на е-мейл info@4fitness.bg

Ако статията ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря ви!

  • Хранителен режим

    Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

  • Комплексна програма

    Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

  • Тренировъчна програма

    Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

  • Супер Абонамент

    Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.