Нолвадекс (тамоксифен цитрат)

Нолвадекс (тамоксифен цитрат)

 

Бърз преглед:

  • Активен живот - 5-7 часа
  • Клас на препарата - селективен модулатор на естрогенните рецептори
  • Средна доза - 10-30 мг/ден
  • Акне - да
  • Водна задръжка - не
  • Високо кръвно налягане - рядко
  • Стрес върху черния дроб - нисък

 

Общи сведения

Нолвадекс е търговското наименование на препарата тамоксифен цитрат, който е нестероидно вещество, което демонстрира силен антиестрогенен ефект! Със свързването си към естрогенните рецептори, нолвадекс блокира естрогена и така се постига анти-естрогенния ефект! Тъй като за много от формите на рака на гърдата отговаря естрогена, способността на тамоксифена да блокира неговото действие в раковите клетки е доказан метод за лечение! Въпреки, че нолвадекс е ефективен при борбата с естрогена той никак не е най-силния в това отношение! Днес разполагаме с препарати като Аримидекс, фемера (летрозол), Аромазин, които забележително предотвратяват образуването на естроген! Нолвадекс е по-мек в действието си, използва се за широк спектър от проблеми и затова е по-често ползваното лекарство! 

 

Ензим в мъжкото тяло, наречен ароматаза, е причината тестостерона да се превръща в естрадиол! Структурата на естрогена всъщност е доста близка до тази на тестостерона, така че неговото присъсътвие в мъжкия организъм никак не е странно! Тъй като същият този ензим (ароматаза) може да превърне и много от анаболните стероиди в различни естрогени, увеличаването нивата на естрогена са важна грижа по време на ползването на такива! Високи нива на естрогена могат да предизвикат някои нежелани странични ефекти, като гинекомастия (гинекомастията започва с леко подуване под зърната и ако се остави да се развие, се получава неприятна тъкан, която често не може да се лекува освен чрез хирургическа намеса)!

 

Естрогена също може да доведе до увеличено задържане на течности в организма, като резултатът е загуба на дефиниция и замазан вид (поради задръжката на течности под кожата)! Трупането на мазнини също се увеличава при високи нива на естрогена! Този хормон всъщност е причината жените да имат повече мазнини и разпределението им да е различно от това при мъжете! Хората чувствителни към естрогена трябва да внимават при приемането на лесно ароматизиращи стероиди и да планират ползването на антиароматизиращи и антиестрогенни средства! 

 

Нолвадекс също показва способност да увеличава отделянето на лутенизиращия и фоликолостимулиращия хормони в мъжкото тяло! Това се постига като се предотвратява, тъй наречения "negative feedback inhibition" (което означава спиране на отделянето на хормони от хипоталамуса и хипофизата, поради отрицателна обратна връзка - механизъм предпазващ тялото от пре-производство на хормони, който се активира от високи нива на естрогена)! Това всъщност е функция, която изпълняват също кломида и циклофенила! Тъй като по-високи нива на лутенизиращият хормон могат да доведат до стимулиране на клетките на Ледиг (които са отговорни за отделянето на андрогени като тестостерона и се намират в семенните тубички в тестисите), се постига увеличено производство на собствени андрогени, включително тестостерон! 

 

Този ефект на нолвадекса го прави желан не само по време на цикъл, но и след него, при възстановяването на собственото производство на хормони! Нолвадекс е по-силен в това отношение дори от кломида и би трябвало да се предпочита от атлетите при след-цикловите терапии! При тежки цикли, където собственото производство на хормони е силно подтиснато и дори спряно, ползването на нолвадекс не е достатъчно! Тогава се налага ползването на гонадотропин (HCG), който симулира действието на лутенизиращият хормон и така задейства клетките на Ледиг, които са отговорни за собственото производство на тестостерон! Гонадотропина постига огромно стимулиране на тестисите, което може да ги върне обратно на работа след дълги неактивни периоди! При такава ситуация обаче, производството на собствен тестостерон все още може да не е достатъчно и тогава нолвадекса идва на помощ! 

 

Помнете, че той само блокира действието на естрогена и затова не трябва да се спира, когато все още има високи нива на естрогена, защото това би довело до бързото заемане на естрогенните рецептори от силни естрогени, които могат да доведат до споменатите вече странични ефекти! HCG не само стимулира производството на тестостерон, но и увеличава ароматизацията му в тестисите, а това налага ползването на анти-естрогени няколко седмици след спирането му (в противен случай могат да се наблюдават доста изразени естрогенни странични ефекти, дори и гинекомастия)! Когато се ползва само нолвадекс за борба с естрогена по време на цикъл, тотой трябва да се продължи докато сте сигурни, че хормоните ви вече са под контрол! При ползването на дълги естери като енантат, ципионат, деканоат... това означава ползване на нолвадекс няколко седмици след последната инжекция! 

 

Примерни дози

Обичайната доза за мъже е 10-30 мг/ден! Добре е да се започне с малко и при нужда дозата да се увеличи, за да се избегне ползването на ненужно високи дози! Кога трябва да се започне приема на нолвадекс - това зависи изцяло от личната чувствителност към естроген и разбира се от това какви препарати ще се ползват за цикъла! При ползването на силно ароматизиращи препарати е добре нолвадекс да се взима още в началото на цикъла, а при цикъл със слабо ароматизиращи или неароматизиращи стероиди (или при хора, нямащи проблеми с естрогена), нолвадекс е добре да се започне, когато се търси подновяването на собственото производство на тестостерон! Жените също ползват нолвадекс, за да намалят ефекта от собствения им естроген! Това им помага в борбата с мазнините особено в проблемни области като бедрата и ханша! Това разбира се е рисковано, защото се наблюдават странични ефекти като топли вълни, нарушения в менструацията.

 

В сайта www.4fitness.bg често се публикуват материали, разглеждащи ефектите от употребата на анаболни стероиди. Редакцията подчертава, че с това няма намерение да представя, подтиква, рекламира или насърчава използването им. Информацията тук е само за сведение на читателите, така че на базата на нея те да вземат собствено решение в интерес на здравето и сигурността си. Не препоръчваме използването на стероиди под каквато и да е форма. Решението е изцяло на читателите и редакцията не носи отговорност за него.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

  • Хранителен режим

    Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

  • Комплексна програма

    Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

  • Тренировъчна програма

    Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

  • Супер Абонамент

    Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.