Протеини

Кога трябва да приемаме протеинов шейк?
0

Кога трябва да приемаме протеинов шейк?

В тази статия ще видите три от най-важните моменти за приемане на протеинов шейк ако искате да намалите времето за възстановяване, да качите мускулна маса и да изгорите излишните мазнини.

Приемането на протеинов шейк е чудесен начин да се презаредите с енергия и да си добавите най-необходими хранителни вещества за покачване на мускулна маса. Обикновено заедно с протеиновия шейк се добавят минерали и витамини, необходими на тялото за поддържане на биологичните процеси. Тези вещества са много важни при изграждането на мускулна маса.

Както знаете белтъчините са жизненоважни за човека, както и за животните. Всъщност белтъчините сами по себе си не са толкова значими, колкото аминокиселините, които са изграждащите елементи на белтъчините.

Добавките от белтъчини, наречени протеини, са необходими на всеки, който не може да си достави на организма необходимото количество белтъчини чрез храната. За хората, които се занимават с фитнес са от изключително важно значение, защото помагат за бързото възстановяване след тежки тренировки и внасят в организма необходимата суровина за изграждане на мускулите. 

Най-подходящият момент за приемане на протеинов шейк е веднага след ставане от сън или при продължителен период без прием на храна. Последните проучвания показват, че закуската с протеин е най-добрият избор за спортисти, хора с активно ежедневие, хора стараещи се да изградят мускулна маса и намаляване на излишните мазнини.

Веднага след ставане сутрин

Приемайте 40 гр.  суроватъчния протеин или 30 гр. аминокиселини в свободна форма след ставане сутрин вместо кафе или традиционната закуската. След 60 минути консумирайте балансирана закуска, състояща се от бавни въглехидрати и малко (25-30 гр.) протеин.

Веднага след тренировка

След тренировка мускулите ви имат нужда от аминокиселини, за да се възстановите. Анаболни хормони също така се отделят през това време, подпомагайки процеса на възстановяване. Гликогена се изчерпва по време на тренировката, така че освен протеин, трябва да приемете и бързо усвояващи се въглехидрати.

 Суроватъчният протеин е eдна от най-често приеманите хранителни добавки, защото е изключително лесно усвояем и осигурява много бърз приток на аминокиселини към мускулите, поради което се използва основно след тренировка, при което мускулите се възстановяват много бързо. Приемането на 40 грама бързо усвояващ се протеин (суроватъчен) или 30 грама аминокиселини в свободна форма, заедно с около 80-100 гр. въглехидрати с висок гликемичен индекс е препоръчително. Всъщност приемането на бързи въглехидрати веднага след интензивна тренировка е единственият момент когато те ще свършат по-добра работа, отколкото лоша за вашето тегло.

 

Непосредствено преди лягане

Непосредствено преди лягане вие се нуждаете от бавно усвояващ се протеин - казеин. Казеинът предимно се използва като заместител на хранения или непосредствено преди лягане, тъй като бавно освобождава аминокиселините, но за продължително време в сравнение със суроватъчния протеин. Казеинът се усвоява в продължение на 7-8 часа и осигурява аминокиселини в кръвния поток през това време, което го прави идеална "нощна" хранителна добавка. Много мускулно възстановяващи и изграждащи хормони се отделят по време на сън, за да се възстанови тялото ви. Казеинът осигурява на организма аминокиселини през цялата нощ и ще подпомогне за възстановяването на мускулите.

Опитайте се да ограничите въглехидратите вечер. Въглехидрати - особено нишестени, могат да повишат нивата на инсулин в кръвта, което може да попречи на производството на растежен хормон, което се случва по време на първите няколко часа сън. Опитайте се да приемете около 30 грама на бавно усвояващ се протеини като казеин преди сън.

В многобройните проучвания, които са проведени, всички лица, които са приемали казеин сa изградили мускулна маса по-бързо, отколкото тези, които са приемали само суроватъчен протеин.

Протеиновите шейкове могат значително да помогнат за увеличаване на мускулната маса, но те са само добавки и не трябва да се използват като заместител на реална храна, а като допълнение към нея.

Ако статията ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.