Връзката на аминокиселините с хормона на растежа (HGH)

Връзката на аминокиселините с хормона на растежа (HGH)

Аминокиселините са основните градивни елементи на нашето тяло. Те са от жизненоважно значение за нашето здраве и някои от тях са силно свързани с HGH или човешки хормон за растеж на производството в тялото ни.

Недостиг на аминокиселини са клинично свързани с алергии, заболявания на имунната система, депресия и неврологични проблеми. Като цяло - недостиг на аминокиселините води до намаляване на телесните функции.

Л-аргинин (L-Arginine)

Аргининът е полу-есенциална аминокиселина. Тя има множество положителни ефекти върху тялото ни – по-добро представяне в фитнес залата, увеличаване на производството на HGH, положителен ефект върху имунната система, ускорено възстановяване и т.н.

Проучване, направено в Университета на Торино, Италия показа, че приемането на аргинин води до увеличаване на производство на HGH. Хората подложени на това проучване са имали три пъти по-високи нива на хормона на растежа над средния за тяхната възрастова група.

 

Дозировка

3-5 г аргинин два пъти дневно, като едната доза да е 30-40 минути преди тренировка, а другата преди сън.

 

Л-орнитин (L-Ornithine)

Орнитин е получен от аминокиселината аргинин. Орнитинът е една от малкото аминокиселини, които имат роля в производството на хормона на растежа и се използват за увеличаване на мускулната маса, докато намалявате телесните мазнини.

Когато се прилагат заедно L -аргинин и L- Орнитин имат анаболни свойства. Тези предимства се появяват като резултат от освобождаването на хормона на растежа.

 

Дозировка

Най-доброто време за приемане на орнитин е 1-2 грама преди лягане на празен стомах. По желание е възможна употребата на още 1-2 грама преди тренировка

 

 

Л-лизин (L-Lysine)

L- лизин е есенциална аминокиселина. Когато са взети заедно с аргинин, L- лизин може да предизвика освобождаването на хормона на растежа.

В проучване от Университета в Рим направено с 15 здрави доброволци от мъжки пол от 15 до 20 годишна възраст са били дадени 1200 милиграма аргинин пироглутамат комбиниран с L- лизин хидрохлорид. При всички участници хормона на растежа се е увеличил между два и осем пъти.

Дозировка

Приемайте по 1000 - 3000мг Л-лизин 3-4 пъти дневно, като едната доза да е 30-40 минути преди тренировка, а другата преди сън.

 

Глицин (Glycine)

Глицин е неесенциална аминокиселина. По-нови проучвания са документирали, че оралната употреба на глицин може да повиши нивата на хормона на растежа при хората.

 

Дозировка

Приемайте по 500мг глицин 3-4 пъти дневно, като едната доза да е 30-40 минути преди тренировка, а другата преди сън.

 

Л-глутамин (L-Glutamine)

Глутаминът представлява повече от 60% от свободния аминокиселинен запас в скелетната мускулатура и повече от 20% от тоталните циркулиращи аминокиселини.

Повишава нивото на хормона на растежа. Само 2 гр. от него, приети орално, повишават отделянето на хормона на растежа. Изследванията на учените доказват, че глутаминът увеличава усвояването на аминокиселините с разклонена верига (BCAA).

След тренировка нивото на глутамин в тялото спада до 50%. Затова най-добре е да се приема след тренировка. Тогава той помага за възстановяването на мускулния гликоген, повишава нивото на хормона на растежа, спомага за задържането на водата вътре в мускулната клетка, засилва синтезата на белтъчини. Препоръчва се приемат му да е до 30 минути след тренировка. Глутаминът лесно се превръща в глюкоза, без да се повишава нивото на кръвната захар и на инсулина.

 

Дозировка

Оптималната доза глутамин е 0,2 грама на килограм тегло (напр. за 100-килограмов културист - 20 грама). Както знаете дори и да приемате по 3гр на телесно тегло е безвредно. Ако приемате по 0,2гр. глутамин на телесно тегло преди и след тренировка ще предизвикате увеличаване не хормона на растежа. Другото време за прием на глутамин е преди сън. Изследванията на учените доказват, че глутаминът увеличава усвояването на аминокиселините с разклонена верига (BCAA).

 

 

Габа (GABA)

Проучванията показват, че GABA е отговорна за повишаването на  хормона на растежа в двата случая ( когато си почиваме) или освобождаване на  хормона на растежа ( когато тренираме ). Оралната употреба на GABA води до освобождаване на  хормона на растежа. Увeличeнитe нивa нa HGH имaт мнoжecтвo пoлзи зa opгaнизмa.

Te вoдят дo eфeĸтивнo изгapянe нa мaзнини,  yвeличaвaнe нa мycĸyлнaтa мaca и cилa, пoвишaвaнe нa eнepгиятa и издpъжливocттa. GABA имa ycпoĸoявaщ eфeĸт, нacъpчaвa пpoдължитeлния, здpaвocлoвeн cън и пoчивĸa и нaмaлявa cимптoмитe нa cтpec и бeзпoĸoйcтвo. Ocвeн тoвa, тaзи aминoĸиceлинa имa cвoйcтвaтa дa зaбaвя пpoцecитe нa cтapeeнe в тялoтo.

Дозировка

Приемайте по 3000мг Габа преди сън.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

  • Хранителен режим

    Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

  • Комплексна програма

    Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

  • Тренировъчна програма

    Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

  • Супер Абонамент

    Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.