Статии

Защо трябва да тренираме всички мускулни групи
0

Защо трябва да тренираме всички мускулни групи

Много хора във фитнес залите тренират само определени мускулни групи. Това не е правилно! В тази статия ще обсъдим защо е важно да тренираме всички мускулни групи и какво ще ни помогне това.

Ежедневно се сблъсквам с този проблем - жени и девойки, които искат да тренират само дупето и корема си например. Като за начало трябва да тръгна от малко по-далеч, за да обясня как се случват нещата и по какъв начин тялото ни гори мазнини.

Виждали ли сте мъже с интересната структура тип анимационният герой Джони Браво. Той е с голяма горна част на тялото и малки слаби крачета. Предполагам не ви харесва такава визия. Защо тогава да е красиво жена със стегната долна част на тялото и вяла и изнемощяла горна част? 

Хайде да погледнем нещата от здравословна гледна точна при жените. Ние сме тези, които дават живот и този период сам по себе си носи определен физически дискомфорт. През него е много важно  жената да има „здрав” пауър хаус т.е. здрав кръст и корем тъй  като именно с тази част  придържаме цялото си тяло. Това укрепване на мускулатурата ни е процес, който се случва в продължение на определен период от време и не става от днес за утре.

Хубаво е да помислим от по-ранен етап за това. И не само при една евентуална бременност това би било от полза, ами и в ежедневните задачи на всяка от нас ние използваме гърба, ръцете и раменете. Повярвайте ми, че когато мускулите са тонизирани, с по-голяма лекота можем да изпълним дори обикновени ежедневни ангажименти, като да пуснем прахосмукачката и да измием чиниите например.

Освен това знаете, че всяко тяло има определена структура и генетика, които ние не можем да променим. Да,но можем да повлияем мускулният растеж така, че да създадем симетрия на тялото си и можем да го моделираме сами. Например, ако „нямаме талия” можем да наблегнем на тренировки за ширина на гърба и раменете. Когато гърба и раменете са малко по-широки създават визуална измама, че талията и ханша са по-малки и т.н.

В този ред на мисли, всеки човек е склонен да качва повече мазнини в конкретни области (при мен например тази зона са бедрата). Когато качваме килограми трупаме навсякъде мазнини, но по-голямата част се натрупват в „проблемните зони”, които за всеки човек са индивидуални. Същото е и със свалянето - сваляме навсякъде, но първо и най-вече от зоните с по-голям натрупан излишък на мазнини. И идваме до въпроса - какво можем да направим, за да стопим максимално повече мазнини?

При тренировките тялото използва мазнините за енергия. Когато тренираме големи мускулни групи като крака, гръб и гърди съответно горим и повече мазнини. Затова групираме големи и малки мускулни групи и не пропускаме да тренираме такива. Доказано е, че когато тялото има повече мускулна маса съответно по-бързо изгаря приетите калории и не ги натрупва в мазнини. Тук искам да уточня, че все пак много важно е и да не прекаляваме с калорийния прием за деня и да внимаваме от какви продукти си набавяме - протеини, въглехидрати, мазнини, захари, фибри, тъй като всички те имат важни функции във всеки човешки организъм. 

Искам да уточня още нещо важно - когато жените чуят мускулна маса, си представят културисти. Нека да успокоя всички дами и да им кажа, че далеч нямам такъв тип тяло в предвид и че мускулната маса при жените може да е нещо много нежно и елегантно, което е и модела за нашата визия, но това вече е  друга и доста дълга тема, която бих могла да развия в някоя от следващите ми статии.

Друг интересен казус е, че голяма част от жените не искат да тренират бедра, а просто искат едно кръгло, повдигнато и хвръкнало дупе. Интересно как може да се случи това обаче?! Основните глутеус-оформящи упражнения натоварват или предното или задното бедро. Това са многоставни упражнения, които не могат да бъдат изолирани. От своя страна най-добре оформящите и стягащите задните части упражнения са клекове, напади и римска тяга. Добре е женската част да е запозната с този факт и да приеме, че няма начин да имаме хубаво дупе без да клякаме, съответно и без да тренираме краката.

Така стигаме и до дамите, които тренират само корем. По пътя на логиката от това, което обясних в по-горните редове - това е една малка мускулна група и  като такава сама по себе си не стимулира горенето на много калории и мазнини. Тук мога да успокоя много хора, които имат проблеми с кръста и не могат да се отдадат на много тежки тренировки за тази област, че коремните преси не са най-важното нещо за плосък и стегнат корем. Малко по-важно е какво ще е дневното ни меню и калорийният прием за деня. Може би всички сте чували, че корема се прави в кухнята. До голяма степен е точно така. Затова внимавайте какво слагате в устата си, вместо да залагате на 1000-та броя коремни преси.

Като заключение мога да кажа, че големите мускулни групи горят повече мазнини и затова не ги пренебрегвайте в тренировката си. Именно това може да е ключа към успеха. 

Моя съвет е да бъдете редовни, последователни и постоянни и резултатите със сигурност няма да закъснеят. Тренирайте цялото си тяло и се научете да изпитвате удоволствие от тренировката. Когато видите първите резултати, повярвайте ми, стимула ще е още по-голям. Не намирайте оправдания, а търсете начин, отделяйте време и това ще ви се отплати, ако имате достатъчно търпение. С много любов – Любов Бабалеева – онлайн и персонален фитнес инструктор.

 

 

Аз съм Любов Бабалеева - Цекова и съм персонален и онлайн фитнес инструктор от 6 години. Щастлива съм, защото успешно съчетавам майчинството, кариерата, домакинството и спорта. Най-големия ми успех е това, че мотивирам хората около мен да подобряват начина си на живот с помощта на фитнес, балансирано и здравословно хранене.

В работата ми с клиентите съм загрижена, подкрепяща, търпелива, позитивна и непоправим оптимист в успеха на всеки. Което от друга страна не означава, че когато трябва, не съм строга, изискваща и критична. За мен това не е само работа, в нея влагам сърце и душа. Тренирайте с мен „Любов”- в пряк и преносен смисъл.

Ако статията ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.