Статии

Типове тяло - Ектоморф, Мезоморф, Ендоморф
3

Типове тяло - Ектоморф, Мезоморф, Ендоморф

Типа на тялото влияе как реагирате при дадена диета и тренировка. Разберете вашия тип тяло, за да планирате вашата тренировка за мускулна маса и диета.

 

Много е важно да знаете кой е вида на вашето тяло. Различните видове тяло изискват различни методи на трениране и диети. По-долу ще видите трите основни типа тела: ектоморф, мезоморф, ендоморф и техните характеристики.

Няма универсален начин на хранене и трениране, който да даде еднакво добри резултати при различните индивиди. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. За да откриете оптималния за вас хранителен режим и тренировъчен план, трябва първо да откриете кой е вашият тип тяло.

Ектоморф

Ектоморф е типичен слаб човек с тънки кости. Този тип хора предимно са по-високи, с малки стави и чиста мускулна маса (без много подкожни мазнини) . Обикновено те имат тънки крайници с жилави мускули. Малки и тесни рамене е другата характеристика на ектоморфите. Много трудно качват мускулна маса. За жените това е много добре, но не и за мъжете.

 

Типични черти на един Ектоморф:

 1. Трудно качващи килограми
 2. Плоски гърди
 3. Малки и тесни рамене
 4. С чиста мускулна маса, без много мазнини
 5. Много бърз метаболизъм

 

Ектоморфите много трудно наддават тегло. Те имат бърз метаболизъм, който изгаря калории много бързо. Те се нуждаят от огромно количество калории, за да качат килограми. Тренировките им трябва да бъдат кратки и интензивни, фокусирани върху големите мускулни групи. Хранителните добавки са определено препоръчителни. Ектоморфите трябва да се хранят преди лягане, за да се предотврати настъпване на катаболизъм (разпад на мускулната тъкан) през нощта. Като цяло Ектоморфите могат да изгорят мазнините много лесно и бързо.

Мезоморф

Мезоморфите имат голяма костна структура, големи мускули и естествено атлетично телосложение. Месоморф е най-добрия тип тяло за бодибилдинг. Лесно качват килограми и лесно славят излишните мазнини. Те са естествено силни, което им помага да изградят мускулна маса.

 

Типични черти на един Мезоморф:

 1. Атлетични
 2. Твърда мускулатура
 3. Добре изразени мускули
 4. Качват мускулна маса лесно
 5. Качват мазнини по-лесно, отколкото ектоморфите

 

Типът тяло – Мезоморф реагира най-добре на тренировките с тежести. Покачването на килограми обикновено е лесно, особено за начинаещи. Недостатъкът на типа Мезоморф, е че те натрупват мазнини по-лесно, отколкото типа Ектоморф. Това означава, че те трябва да следят техния прием на калории. Обикновено комбинацията тренировка с тежести и кардио работи най-добре при типа Мезоморф.

 

Ендоморф

Хората от типа Ендоморф са основно с меко тяло.  Ендоморфите  натрупват мазнини много лесно. Типа Ендоморф обикновено имат дебели ръце и крака. Мускулите им са силни, особено в горната част на краката. Ендоморфите обикновено са силни в упражненията за крака, особено в клека.

 

Типични черти на един Ендоморф:

 1. Меко и заоблено тяло
 2. Качва мускули и мазнини много бързо
 3. Обикновено за по-ниски на ръст
 4. Трудно свалят мазнини
 5. Бавен метаболизъм
 6. Мускулите им не са много добре дефинирани

 

Ендоморфите лесно качват килограми. За съжаление, голяма част от това тегло са мазнини, а не мускули. За да намалите натрупването на мазнини до минимум, Ендоморфите трябва да правят винаги кардио, както и тренировки с тежести. Хранителните добавки ще им помогнат да постигнат целите си по-лесно.

 

Комбинация в типовете тяло

Тези типове тяло не са константни. Обикновено повечето момчета имат комбинация от два типа тяло. Тези комбинации са Ектоморф-Мезоморф или Мезоморф-Ендоморф. По принцип не е необичайно да се намери чист Мезоморф, който да качва лесно килограми като Ендоморф.

 

Ектоморф-Мезоморф

Ектоморф-Мезоморфите  имат средно до голяма костна структура, средно до големи мускули и естествено атлетично телосложение. Те качват малко по-трудно мускулна маса в сравнение с типичен Мезоморф. 

 

Типични черти Ектоморф-Мезоморф:

 1. Атлетично тяло
 2. Сравнително бурзо покачване на мускулна маса,
 3. Сравнително добре дефинирани мускули

 

Мезо-Eндоморф

Те имат голяма костна структура, големи мускули. Те са предимно мезоморфи, с леки ендоморфни тенденции.

 

 Типични черти Мезо-Ендоморф:

 1. Големи и силни мускули
 2. Имат много сила
 3. Чувствителност към въглехидратите
 4. Големи и широки рамене

Независимо какъв е вашият тип тяло, винаги има начин да постигнете целите си и желаната мускулатура. 

 

Така, кой вид тяло е вашето?

 

Като се има предвид информацията по-горе трябва да сте в състояние да идентифицират вашия тип тяло. Може би ще искате да оптимизирате вашата диета и тренировка, за да отговарят на вашия тип тяло.

Последното нещо, което искам да спомена е, че няма значение какъв е вашият тип тяло, вие можете да  изградите едно голямо, релефно, мускулесто тяло. Дори най-слабите момчета могат да заякнат. Да, това е по-трудно, но ако сте сериозни и постоянни в това как тренирате и как се храните, ще постигнете желаните резултати.

Ако статията ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодаря ви!

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.