Петте най-добри бодибилдинг упражнения

Петте най-добри бодибилдинг упражнения

В тази статия ще разгледаме петте най-важни упражнения, които ще ви помогнат да достигнете максималния си потенциал и да изградите тялото, което ще обръща главите на хората, където и да отидете.

Можете да тренирате с големи тежести, но нека си го кажем, когато сте натурален бодибилдър напредъка идва много по-бавно, отколкото при, тези които използват стероди, особено ако копирате техните тренировки и серии, за да изолирате една мускулна група с надеждата, че мускулното напомпване ще помогне за мускулния растеж. Ако искате да достигнете максималния потенциал като естествен бодибилдър няма съмнение, че трябва да вдигате големи тежести, трябва да наблегнете първо на силата си.

Ако искате да изградите сила (и в крайна сметка мускулната маса) трябва да изпълнявате базовите(основни) упражнения. Какво мислите, че ще ви помогне, за да изградите повече сила и маса, и къде можете да използвате по-големи тежести - клякане с щанга или бедрено разгъване, лежанка или флайс, бицепсово сгъване с щанга или концентрирано сгъване.

 

Клякане с щанга (Squat)

Това е едно от най-важните упражнения за изграждане на сила и мускулна маса. Клякането с големи тежести натоварва не само краката, а и изгражда гърба и разширява гърдите. Клековете с тежко също ще ви помогнат в производството на тестостерон - един от най-анаболните и мускулно изграждащи хормони в тялото.

За хората, които не са клякали до сега препоръчвам първо да научат правилното изпълнение на упражнението(да използват малки тежести),след което да увеличат тежестта. Ако искате големи (обемисти) бедра това е вашето упражнение. Клякането с щанга натоварва целия четириглав бедрен мускул. 

Клинични изследвания показват, че клякането с щанга и мъртвата тяга подпомагат производството на HGH (човешки хормон на растежа) и производството на тестостерон в тялото. Това са най-важните хормони за изграждане на мускулна маса и изгаряне на мазнините.

 

 

Раменни преси (Shoulder Presses)

Раменните преси е най-доброто упражнение за изграждане на мускулна маса в областта на раменете, позволяващо използването на големи тежести. Упражнението може да се изпълнява от стоеж или от седеж. Желателно е да присъства във всяка една ваша тренировка за рамене независимо от нивото Ви на развитие. Препоръчвам Ви да го изпълнявате в началото на вашата тренировка. Желателно е при изпълнението на това упражнение се нуждаете от партньор, който да ви подава щангата .

 

Мъртва тяга (Dead Lift)

Независимо дали сте културист, силов атлет или спортист, можете да правите тяга, за да изградите мощност и маса. Точно като клек, тягата е от най-добрите бодибилдърски упражнения. Може да се каже, че това е едно от най-добрите упражнения за изграждане на масивни мускули в областта на гърба.

Много е важно упражнението да се изпълнява правилно, защото в противен случай това може да доведе до много сериозни контузии. На хората , които до сега не са правили мъртва тяга препоръчвам първо да го правят с малки тежести, за да научат първо правилното изпълнение, след което да увеличават тежестите.

 

 

Изтласкване на щанга от лег (Bench Press)

Изтласкването на щанга от лег е най-основното и базово упражнение за цялостно изграждане на гръдния мускул. Присъства в абсолютно всяка тренировка за гърди - ако не от хоризонтален лег, то поне от полулег или обратен лег. Щангата трябва да е права, без значение от размера. Хватът трябва да е по-широк от ширината на раменете.

Ако искате маса правете по-малко повторения с повече почивки между сериите. А ако целите точно обратното - оформяне на мускула, правете повече повторения с по-малко почивки. Освен че е базово упражнение за цялостно изграждане на гръдния мускул , то е едно от трите в силовия трибой, което е доказателство за неговата значимост.

 

Набирания (Pullups)

Ако искате да се изгради една V-образна физика, това е упражнението за вас. Това е едно упражнение, което ще увеличи съотношение рамене-талия в полза на раменете.  Можете да се изпълнява в тесен или широк хват, в подхват, надхват, зад врат или пред гърди.

Набиранията са едно от най-добрите упражнения за изграждане на мускулна маса в областта на гърба. Може да се прави както от начинаещи, така и от напреднали. Препоръчвам Ви да го включвате във всяка една ваша тренировка за гръб.

 


Искате ли да изготвим за Вас персонална тренировъчна програма и/или хранителен режим, да следим развитието Ви и заедно да постигнем желаните от Вас резултати?

 

 

Научете повече за услугите

 

Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова Вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма, която е:

 

  • Създадена за вашите цели и възможности
  • В съответствие с вашето тренировъчно ниво
  • Съобразена с начина Ви на живот
  • Съобразена със заболявания ако имате такива
  • Комуникация и следене на резултатите в рамките на 30 дни

 

Трябва да знаете, че няма универсален начин на трениране, който да даде еднакво добри резултати при различните хора. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. Затова Вие се нуждаете индивидуална тренировъчна програма съобразена с начина Ви на живот, вашите цели, тренировъчния Ви стаж и свободното време, с което разполагате. Ние може да изготвим специално за Вас тренировъчна програма. За повече информация, пишете ни на лично съобщение в контактната форма, на е-мейл info@4fitness.bg или натиснете върху снимката. 

 

Какво ще получите?

 

  • Описание на тренировъчната програма - какво и как да тренирате. Техника на изпълнение на всяко упражнение.
  • Линк към всяко едно упражнение, как се изпълнява, колко серии и повторения.
  • Времето за почивка между сериите и отделните упражнения.
  • Акцент на определени мускулни групи ако е необходимо.
  • Различни тренировъчни методики.
  • Комуникация и следене на резултатите в рамките на 30 дни

 

 

Научете повече за услугите

 


 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

  • Хранителен режим

    Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

  • Комплексна програма

    Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

  • Тренировъчна програма

    Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

  • Супер Абонамент

    Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.