Селен

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 40 (2 Страници)

Селенът е минерал с ключово значение за правилното функциониране на тялото, като приемът му се осъществява чрез хранене и прилагане на добавки, когато е необходимо. Тук ще откриете полезна информация за ролите на селена в организма, източниците на храна, богата на този минерал, оптималния прием и възможните ефекти от недостиг и излишък.

Обща информация за селена

Селенът е основен микроелемент с важно значение за редица биохимични процеси в организма. В тялото селенът се набавя чрез различни растителни и животински храни, като може да се добавя към определени храни, а също и се предлага и под формата на хранителни добавки.

Селенът съдържа над 20 селенопротеина , най-важните от които са: глутатион пероксидаза (GPX), селенопротеин Р, и тиоредоксин редуктаза.

Човешкото тяло се нуждае от сравнително малки количества селен, но точно това количество е от съществено значение за правилното му функциониране, особено за метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза, когнитивните функции, имунната система, плодовитостта, защитата срещу оксидативен стрес. 

Ролята и свойствата на селена в организма

Селенопротеините са от основно значение за здравето на тялото. Най-известният сред тях - глутатион пероксидаза, участва в защитата на клетъчните мембрани от свободните радикали. Селенът работи с други антиоксидантни хранителни вещества, като витамин Е , за защита на клетките и тъканите от оксидативен стрес.

Селенът играе ключова роля и за правилното функциониране на имунната и ендокринната система, като подпомага производството на антитела и участва в метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза. Заедно с това селенът е от изключително значение при синтеза на ДНК.

Селенът също така подпомага репродуктивните функции, като участва в подвижността на сперматозоидите. 

Източници на селен

Селенът е минерал и в този смисъл приемът му в организма се осъществява чрез храната, или често с помощта на хранителни добавки, когато това е необходимо.

Хранителни източници на селен

Селенът може да бъде открит и в растителни, и в животински храни. Най-богатите и най-познатите източници на селен са бразилските орехи, рибата и животинските органи. Селенът се намира и в други храни, но в по-ограничени количества.

Количеството селен в растителните храни е в пряка зависимост от количеството селен в почвата, в която са отглеждани растенията. 

Богати на селен хранителни източници:

Растителни храни - бразилски орехи (най-богатият естествен източник на селен), ориз, зърнени храни и зърнени производни, чесън;

Животински храни – риба и морски дарове, червено месо, черен дроб, яйца, пиле, млечни продукти. 

Хранителни добавки със селен

На пазара най-често добавките със селен се комбинират или с други витамини и минерали (в мултивитамини), но и самостоятелно (таблетките съдържат само селен). Препоръчително е приемът на такива добавки да става само по съвет на лекар, след тестове, които показват необходимостта от допълнителна доза селен. 

Ползите от селена

В допълнение към ролята на селена в организма, има редица предположения, че приемането на селен би имало благоприятен ефект при определени заболявания и здравословни проблеми.

Селенът е не по-малко важен от витамините от групите А, С и Е. Техните свойства носят безценни ползи за човешкия организъм, подобрявайки благосъстоянието. В същото време полезните съединения, съдържащи селен, имат неоспоримо предимство пред обикновените витамини, защото учените са успели да докажат, че освобождават по-активно свободните радикали, увреждат бактериите и пречистват клетките.

Тъй като има силен антиоксидантен ефект, но и важна роля в възстановяването на ДНК, функционирането на имунната и ендокринната системи, се предполага, че селенът може да има противораково действие, че може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, както и да помогне срещу мъжкото безплодие и срещу HIV инфекцията.

Различни изследвания показват, че селенът намалява и противодейства на токсичните странични ефекти, които химиотерапията може да има при пациенти с рак.

Дефицит на селен - причини, симптоми, рискове

Дефицитът на селен е рядък и когато се появи, обикновено може да отнеме години, за да се развие. Обикновено се среща в райони, където почвата, в която растат растителна храна, е бедна на селен.

Дефицитът на селен предизвиква редица биохимични промени в организма, които предразполагат към развитие на определени заболявания. Тежкият дефицит на селен се свързва с три заболявания:

Болест на Кешан - ендемична кардиомиопатия, чието име идва от провинция в Китай, където това състояние е често срещано поради недостиг на селен в почвата. Липсата на селен води до увреждане на миокарда при децата, с ускоряване на сърдечната честота и нарушена функция.

Болест на Кашин-Бек е заболяване на костите и ставите, което засяга ръцете, пръстите, лактите, коленете и глезените при деца и юноши.

Ендемичният микседематозен кретинизъм е състояние, което води до умствена изостаналост при деца, родени от майки със селен и йоден дефицит.

Наблюдавано е също, че дефицит на селен може да възникне при болни хора, които се хранят интравенозно (парентерално хранене) за дълги периоди, без да приемат добавки със селен.

Дефицитът на селен се открива чрез кръвни изследвания.

Селен е най-важният минерал за имунната система и черния дроб, за да функционира на оптималното си ниво. Без адекватни количества селен в тялото ви, имунната система и черният дроб ще останат уязвими за атака от вируси и инфекции.

Ако не получават хората достатъчно селен чрез храната, която приемат, е по-вероятно да страдат от чести инфекции и им е необходимо много повече време, за да се възстановят. Това е така, защото за вирусите е много по-лесно да се размножават вътре в тялото ви, ако има недостатъчно ниво на селен във вашите клетки.

По принцип вирусите могат да се „забавляват“ в тялото ви, ако няма достатъчно селен, за да ги спре. Често селенът се нарича „противозачатъчно средство против вируси“ поради способността му да инхибира репликацията на вируса.

За да бъдем здрави, трябва ежедневно да снабдяваме организма си със селен под формата на таблетки хранителна добавка, защото той прави имунната ни система по-силна, защитава телесните клетки, ДНК и митохондриите срещу увреждане на свободните радикали и играе ключова роля за поддържането на функцията на щитовидната жлеза и здравословния метаболизъм. 

Хранителна добавка селен има също антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, помага за намаляване на риска от автоимунни заболявания, различни видове рак и проблеми с щитовидната жлеза и е от съществено значение за плодовитостта и размножаването при мъжете и жените.

Умора, проблеми с щитовидната жлеза, мускулна слабост, избелване на леглата на ноктите, слаб имунитет, загуба на коса, промяна в цвета на косата и кожата, лош растеж, безплодие, пърхот, преждевременно стареене.

Много хора имат недостиг на селен, тъй като както растителните, така и животинските храни често са твърде малко в този минерал поради силно изчерпване на почвата . Съдържанието на селен в почвата зависи от местоположението.

Изследванията показват, че почвите в някои части на Обединеното кралство, Европа и Африка са с ниско съдържание на селен и хората, които живеят там, са изложени на по-висок риск от развитие на проблеми, свързани със недостиг на селен, като слаб имунитет или проблеми с щитовидната жлеза.

Какви са симптомите и последиците от недостиг на селен?

 • Повишен риск от заболяване на щитовидната жлеза, особено болест на Хашимото и болест на Грейвс
 • Повишен риск от алергии и химическа чувствителност
 • Повишена честота на възпалителни проблеми
 • Повишена честота на автоимунни заболявания
 • По-висока заболеваемост при хора с хроничен вирусен хепатит
 • По-висока заболеваемост и смъртност при хора със СПИН
 • По-големи вирусни натоварвания
 • Повишена честота на много различни видове рак
 • Чести настинки и грип
 • Повишена чувствителност към инфекции от всякакъв тип
 • Устойчива инфекция на шийката на матката с човешкия папиломен вирус (HPV)
 • Нелечими брадавици по кожата или гениталиите
 • Повишена тежест на много видове чернодробни заболявания

Горните последици изглеждат много сериозни. Наистина повечето хора получават шок, че нещо толкова просто като минерала селен може да бъде свързано с толкова разнообразен и значителен набор от често срещани здравословни проблеми. Това до голяма степен е така, защото селенът може да защити най-дълбоката част от клетките на вашето тяло - ядрото, което съдържа вашите гени (ДНК).

Доказано е, че хапчета селен под формата на хранителна добавка стимулира смъртта (апоптоза) в туморните клетки, а ниският статус на селен предсказва по-лош резултат при тези с някои видове рак. Географските проучвания показват, че хората, които живеят в райони с почви с недостиг на селен и имат нисък прием на селен, имат по-висока степен на смъртност от рак.

Колко селен трябва да приемате? 

Безопасните и полезни дози хапчета селен при възрастни варират от 100mcg до 400mcg дневно.

Много хора ще трябва да приемат повече от 100mcg дневно, за да постигнат най-добри резултати, а много от проучванията, направени върху селен, използват дневна доза от 200mcg, за да постигнат добри резултати.

Това е дозата, която ще получите, ако приемате само една капсула NOW Selenium 200 мкг / 180 капсули на ден. Препоръчителният дневен прием (RDI) от 65-80mcg дневно е спорен и много диетолози твърдят, че RDI трябва да се повиши до 200mcg за адекватна имунна функция.

Най-добре е да приемате таблетки или капсули под формата на хранителна добавка със селен в комбинация с храна и витамин Е, защото те улесняват взаимното усвояване. В нашия онлайн магазин 4Fitness Shop, може да намерите селен таблетки на изгодна цена, който съдържа витамин Ц, витамин Е, селен и цинк - AMIX NUTRITION VITAMIN E 400 I.U. / 200 капсули.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон