Омега 3 мастни киселини / Рибено масло

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 156 (8 Страници)

Качественото рибено масло е една от най-популярните и най-приемани хранителни добавки в света. Добавката е особено богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които оказват благоприятно въздействие върху цялостното здраве на организма. По-добра умствена дейност, по-добра сърдечна функция, по-силен имунитет и по-здрави кости, са само част от здравословните ползи, които предлага рибеното масло.

Маслото се извлича от мазни риби, като скумрия, херинга, аншоа и риба тон. Също така, добавката с рибено масло може да бъде добита и от черния дроб на някои други риби, като акула или треска. Основните omega-3 мастни киселини, които се намират в рибеното масло, са ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA).

Тези киселини спадат към така наречените есенциални мастни киселини, което означава, че тялото не може да ги синтезира ин-витро и трябва да бъдат набавяни отвън, чрез диетата или под формата на хранителна добавка.

Какви са здравословните ползи от приема на рибено масло

Редовният прием на хранителна добавка с рибено масло е свързан с множество ползи, както за физическото и психическото, така и за емоционалното здраве. Омега-3 маслото оказва позитивно въздействие върху почти всички тъкани, органи и системи в човешкото тяло.

Маслото е полезно за мозъка, сърцето, черния дроб, костите, храносмилателния тракт, очите, кожата и дихателната система и дори ще ви помогне да се отървете от излишните килограми.

Ето и някои от най-изявените здравословни ползи от приема на хранителна добавка с омега-3.

Подобрява мозъчната функция

Над половината от човешкия мозък е съставен от мазнини. По-голямата част от тези мазнини са от групата на омега-3. Ето защо, приемът на оптимални количества качествени омега-3 мастни киселини е от особено важно значение за нормалната когнитивна функция.

Клиничните изследвания, в областта на мозъчното здраве, показват, че хората, които страдат от невродегенеративни заболявания, обикновено имат недостиг на omega-3 в кръвта. Също така е доказано, че най добрия омега 3 продукт, може да подобри и дори да предотврати симптомите на някои психични разстройства, като шизофрения и биполярно разстройство, както и да намалят умствения спад.

Редовният прием на омега 3 рибено масло, под формата на хранителна добавка, води и до засилена мисловна дейност, по-добра памет, по-добра концентрация и по-добро вземане на решения.

Понижава възпалението в тялото

Установено е, че редовният прием на омега-3 рибено масло понижава възпалителните процеси в тялото. Възпалението е защитен механизъм на имунната система, който позволява на тялото да се пребори с инфекциите, вирусите и физическите наранявания.

Когато обаче възпалението се превърне в хронично (постоянно), то може да доведе до редица нежелани патологични състояния.

Най-честите причини за развитие на хронично възпаление биват заседналият начин на живот, нездравословното хранене, тютюнопушенето, прекомерният прием на алкохол, стресът, както и някои автоимунни заболявания.

Неговото продължително наличие в тялото е свързано с развитието на сериозни заболявания, като затлъстяване, сърдечно-съдови болести, някои видове рак, депресия и диабет тип 2.

Ето защо е особено важно да поддържаме нивата на телесно възпаление в нормите и да не позволяваме то да се превърне в хронично състояние. Добавките с рибено масло са на добра цена и са едно от най-добрите и ефикасни средства в това отношение, тъй като омега три мастните киселини имат силно изразени противовъзпалителни свойства.

Те действат на клетъчно ниво, като понижават производството и генната експресия на цитокините - вид възпалителни молекули, чието продължително присъствие в кръвта води до увреждането на тъканите и органите.

Подобрява работата на сърдечния мускул

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт в света. Най-честите причини, за развитието на инфаркт или инсулт, биват високият холестерол, високото кръвно налягане и високите нива на триглицеридите в кръвта.

Клиничните проучвания показват, че хората, които приемат оптимални количества омега-3 мастни киселини под формата на капсули, хапчета или таблетки имат много по-малък риск от развитие на сърдечни болести. Оказва се, че много от рисковите фактори, свързани с развитието на сърдечно-съдови заболявания, намаляват с приема на рибено масло, което е богато на omega-3.

Доказано е, че омега-3 рибено масло на капсули и таблетки понижава нивата на лошия LDL холестерол, докато в същото време повишава нивата на добрия HDL холестерол.

По този начин маслото понижава значително риска от натрупване на мастни плаки по вътрешността на кръвоносните съдове, които водят до запушвания на артериите и развитието на инфаркт и инсулт.

Също така е установено, че рибеното масло оказва благоприятно въздействие и върху нивата на триглицеридите в кръвта, като може да ги понижи с до 30%. В допълнение, приемането на добавки омега-3 с високо качество води до намаляване на кръвното налягане и риска от наличие на сърдечна аритмия.

Маслото оказва благоприятно влияние върху стените на кръвоносните съдове, като ги прави по-еластични и гладки.

Подобрява функцията на костната система

Добавките с рибено масло оказват особено благоприятно влияние върху костите и ставите. Клиничните изследвания са установили, че омега-3 мазнините са също толкова важни за костната система, колкото са важни и калцият, магнезият, фосфорът и витамин D.

Оптималният прием на най-добрите омега-3 мастни киселини води до по-добра костна плътност, по-добре смазани стави и понижена загуба на костна маса, която е свързана с напредването на възрастта.

Хората, които вземат редовно добавка с омега-3, под формата на капсули или таблетки, имат по-малък риск от развитие на остеопороза, артрит и скелетни фрактури. В допълнение е установено, че добавките с рибено масло намаляват маркерите, свързани с разграждането и деминерализацията на костите, което допълнително понижава риска от заболявания на костната система.

Подпомага отслабването

Затлъстяването е водеща причина за развитието на редица хронични болести и преждевременна смърт. Установено е, че добавките с рибено масло са идеален помощник в борбата с излишните килограми. Редовният прием на хранителни добавки с омега 3 води до по-ниско съдържание на телесни мазнини, по-малка обиколка на талията и по-здравословен индекс на телесна маса.

В допълнение, рибеното масло изразява свойството да понижава нивата на хормона на глада - грелин и да повишава производството на хормона на ситостта - лептин. Всичко това води до по-продължителното чувство на ситост и понижен прием на храна и калории.

Също така, приемането на хапчета и капсули омега 3 рибено масло води до повишен метаболизъм, което допълнително допринася за изгарянето на излишните калории. Колкото по-висока е скоростта на метаболизма, толкова повече калории изгаря тялото ви. Това, от своя страна, води до намалено преобразуване на глюкозата в мастна тъкан и понижен процент на висцерални и периферни мазнини.

Клиничните изследвания показват, че благоприятният ефект на рибеното масло, върху степента на горене на калориите, се наблюдава и при хората, които спортуват активно. Тоест, спортистите, които взимат добавка с омега-3, ще изгорят повече калории, за същото време и степен на физическо натоварване.

Подобрява зрителното здраве

Подобно на мозъка, очите имат нужда от по-големи количества омега-3 мастни киселини, за да функционират нормално. Проучванията установяват, че хората, които имат недостиг на omega-3, страдат по-често от очни заболявания.

Редовният прием на omega 3 рибено масло е свързан с по-добро зрително здраве и понижен риск от развитие на катаракта, макулна дегенерация и синдром на сухото око.

В допълнение, рибеното масло предпазва очите от вредното влияние на UV слънчевите лъчи, подобрява нощното зрение и намалява риска от глаукома, която се получава, когато вътрешното очно налягане е над нормата.

Подпомага бременността и развитието на плода

Омега-3 незаменимите мастни киселини играят важна роля за нормалното протичане на бременността и оптималното развитие и растеж на плода и новороденото. Ето защо е особено важно да си набавяте достатъчно омега-3 по време на бременността и последвалото кърмене.

Изследванията са установили, че омега-3 добавките с рибено масло при бременните и кърмещите подобряват координацията на новородените, умственото развитие и зрителното здраве и понижават риска от развитие на различни алергии.

В допълнение, рибеното масло води до по-добро тегло на новородените и намален риск от преждевременно раждане и развитие на следродилна депресия. Специалистите препоръчват, суплементирането с качествена омега-3 добавка да започне още преди настъпването на бременността. Тоест, ако планирате скорошна бременност, добре е да започнете прием на рибено масло още сега. Ще намерите всички продукти на изгодна цена. 

Препоръчителни дневни дози

Дневният препоръчителен прием на добавка с рибено масло е различен при различните възрастови групи и зависи от фактори като житейски етап и здравословно състояние. В повечето случаи, специалистите препоръчват общ дневен прием от 500 мг на ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA).

В зависимост от тяхната концентрация в добавката, това може да означава прием на рибено масло от порядъка на 1000 мг дневно. Тъй като мазнините от храната допринасят за по-доброто усвояване на рибеното масло, най-добре е да го приемате по време на основните хранения. За най-добри резултати се запознайте с препоръките на производителя, преди употреба.

В зависимост от здравословния си статус, някои хора могат да имат нужда от по-високи количества омега-3. Същото може да се отнася и за бременните и кърмещите. Най-добре е да говорите с личния си лекар преди да преминете към суплементация с омега-3 рибено масло.

Имайте предвид, че рибеното масло се влияе от кислорода и продължителното му излагане на въздух, може да намали качеството. За най-добри резултати, съхранявайте добавката с омега-3 на тъмно и прохладно място, като в хладилника например.

Много производители добавят витамин Е към рибеното масло, който е мощен антиоксидант и допринася за намаляване на оксидацията и удължаване на срока на годност.

На пазара се среща изключително голямо разнообразие от добавки с омега-3 рибено масло. Преди да прибегнете до покупка обаче, се информирайте добре, тъй като не всички добавки притежават нужното качество и чисти съставки. При нас можете да намерите най-добрите добавки с рибено масло на достъпна цена.

За какво трябва да внимавате, когато приемате хранителни добавки с Омега-3 мастни киселини?

Твърде високата доза крие риск за здравето, затова приемате нашите хранителни добавки според указанията на производителя. Повече от препоръчителното количество може да предизвика гадене и промени в нивата на кръвната захар, което е проблем за нейния контрол при диабетиците.

Не са изключени и взаимодействия с някои лекарства при висок прием.

При правилен прием не се очакват изразени странични ефекти.

Кой трябва да приема хранителни добавки с Омега-3 мастни киселини?

Ако успявате да поддържате диета, с която диетологът ви би се гордял, може да смятате, че тези добавки наистина не са за вас. По-добре ли е просто да си набавите Омега-3, като хапвате повече риба, вместо да я приемате като добавка?

И, да, и не. Въпреки че е вярно, че добавките не могат да компенсират лошата диета, много често не сме в състояние да приемем препоръчителното количество мазна риба.

Ако не успявате да си набавите поне 2 пъти седмично риба, вероятно не получавате достатъчно Омега-3 от храната. Освен това рибата не рядко съдържа замърсители, които се натрупват с течение на времето в тялото. С хранителните добавки нямате този проблем.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон