Витамин А

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 28 (2 Страници)

Витамин А е мастноразтворим витамин, който можем да получим от храни, които съдържат мазнини. Той се произвежда и от самия организъм от бета-каротин - предшественик на Vitamin A, съдържащ се в храни, като моркови, тиква, къдраво зеле, спанак, броколи, манго, райска ябълка, кайсия, папая и живовляк. Можем да го получим от животинските продукти - месо, риба, яйца и млечни продукти.

Този витамин е важен за устойчивостта ни към вируси, а също така е и мощен антиоксидант. Vitamin A влияе пряко върху състоянието на лигавиците, кожата, венците, ноктите и косата. Той е необходим за производството на епителни клетки и тъканна структура на кожата,както и за растежа.

Какви са последствията от недостига на витамин А?

Ако се храните ограничено с животински храни, не е изключено да имате дефицит на витамин А. Симптомите на ниските му нива са: чести инфекции, суха и лющеща се кожа, косопад и слаба коса, проблеми със зъбите и очите.

Какво количество ви е нужно?

Този въпрос зависи от много фактори, като например възрастта, пола и физическата активност. Важно е да знаете, че неговият дефицит не е безобиден, а хроничната му липса може да доведе до заболявания на червата, нощна или пълна слепота. Излишъкът му също не е за пренебрегване, защото рискувате да навредите на зрението си, кожата, апетита и да получите често главоболие. Ето защо има определена и горна граница на прием на витамин А.

Изключително важно е бременните жени да не превишават препоръчителната доза, тъй като това може да навреди на плода. Поради това не се препоръчва да приемат хранителни добавки с витамин А по време на бременността.

За всички останали хранителните добавки с витамин А, които предлагаме на изгодна цена са полезни и дори необходими при ограничен хранителен режим. Това е в сила особено за спортуващите активно.

Защо е важно да приемате хранителни добавки с витамин A?

Витамин А участва в различни биохимични и физиологични процеси в клетките. Той е важен за клетъчното делене, качеството на лигавицата, заздравяването на раните, развитието, белодробната функция. От този витамин се нуждаят особено хората с анемия, защото той подпомага усвояването на желязото от храната.

Много често хранителният ни режим е ограничен, а не рядко се подлагаме и на строги диети. Това в комбинация с натоварващите тренировки може да доведе до остър недостиг на витамини и минерали, включително и на Vitamin A.

Хранителните добавки като витамин А капсули и таблетки са чудесна профилактика и подкрепа на зрението, кожата, косата и сърцето. Те компенсират недостатъчния прием на животински продукти и подсилват организма, като го правят по-устойчив и силен. При правилна употреба няма как да надвишите препоръчителната доза, но трябва да правите и почивки. Никога не приемайте vitamin A хапчета повече от 3 месеца, без да направите почивка, освен ако вашият лекар не ви е предписал друго.

Гел капсулите, които предлагаме, са изключително лесни за употреба, добре се приемат от организма и имат приятен вкус. На всяка опаковка можете да прочете състава и да направите най-добрия избор за вас. Изберете разфасовката, която отговаря на вашите нужди и започнете подсилващ курс.

Кога трябва да го приемате?

 • При инфекциозни заболявания, алкохолизъм, захарен диабет, треска, чернодробни заболявания, анемия, хипертиреоидизъм;
 • Като профилактика на очни нарушения: нощна слепота, зрително увреждане, глаукома, катаракта, ретинит;
 • За възстановяване след лазерна операция на очите;
 • При кожни проблеми, като акне, екзема, псориазис, херпес, рани, изгаряния, лишеи;
 • Като превенция при рак на гърдата;
 • При желязодефицитна анемия;
 • Като профилактика след следоперативни усложнения;
 • За предотвратяване на когнитивен спад и деменция;
 • При диета и активна физическа дейност;
 • При недостатъчен прием на животински продукти.

Взаимодействие на витамин А и други медикаменти или състояния:

 • В комбинация с антиацидни средства витамин А добавка под формата на хапчета насърчава зарастването на язвата;
 • Намалява страничните ефекти при химиотерапия, но употребата се определя от лекуващия лекар;
 • Дългосрочната употреба на кортикостероиди може да понижи нивата на витамин А, а приемът на хранителна добавка под формата на таблетки или капсули - да увеличи ефективността им;
 • Статините повишават нивата на vitamin A, затова бъдете внимателни с добавките;
 • Оралната контрацепция би могла до доведе до повишени нива на vitamin A;
 • Неомицин намалява абсорбацията на витамин А, в този случай приемайте витамин A хапчета, таблетки или гел капсули;
 • В комбинация с цинк има синергично антиоксидантно действие;
 • В комбинация с ретиноиди или тетрациклинови антибиотици изисква особено внимание.

Защо да изберете нашите продукти?

Ние предлагаме само проверени хранителни добавки с доказан произход. При нас ще откриете най-доброто съотношение на хранителна добавка Vitamin A цена/качество. Стараем се да ви предоставим достатъчно информация, за да направите най-добрия избор. Ако се колебаете и имате въпроси, ще се постараем да ви отговорим възможно най-бързо.

Последствията от недостига на витамин A могат да бъдат тежки и крайно нежелани. Не чакайте да усетите неприятните симптоми, за да започнете лечение. Профилактиката е ключът към крепкото здраве и дълголетие. Доверете се на нашите хранителни добавки и започнете промяната още сега.

Дефицит на витамин А – причини и симптоми

Може би всеки от вас е чувал за витамин А. Но дали всеки знае какви са функциите на този важен витамин, в кои храни се съдържа, какви са причините и симптомите за дефицит. Ако прочетете следващите редове ще знаете всичко за витамин А и какви храни трябва да консумирате, за да не стигате до дефицит на този мощен антиоксидант.

Витамин А, известен още като ретинол, е мастноразтворим витамин, който изпълнява редица важни функции в организма. Микроелементът е отговорен за зрителното здраве, за поддържането на силна имунна система, за протичането на нормални репродуктивни процеси, както и за добрия вид и еластичност на кожата. Наред с витамините Е и С, витамин А се нарежда сред най-мощните антиоксиданти в природата.

Витамин А може да бъде набавен от някои хранителни източници, както и под формата на хранителни добавки. В храните, микронутриентът се среща под две основни форми - предварително формиран витамин А (ретинол) и провитамин А (бета-каротин). Ретинолът се среща в храните от животински произход, като мазната риба, месото, яйца и млечните продукти. Каротинът, от своя страна, е характерен за растителните представители със жълт, оранжев и червен цвят.

Предварително формираният витамин А се абсорбира директно от тялото, докато провитамин А преминава през черния дроб, където бива превърнат в ретинол и транспортиран до клетките, тъканите и органите. Обикновено, за да произведе 1 част ретинол, тялото има нужда от около 2.5 - 3 части провитамин А.

За съжаление, много хора днес страдат от дефицит на витамин А, било то поради липсата на разнообразно и добре балансирано меню, нездравословен начин на живот и наличието на затлъстяване. Именно поради тази причина, експертите препоръчват суплементиране с витамин А под формата на хранителна добавка.

Причини, които водят до дефицит на витамин А

Дефицитът на витамин А може да се дължи на различни фактори, като недостатъчен прием, малабсорбция в стомашно-чревния тракт, чернодробни нарушения и други. Когато недостигът е на лице, обикновено се наблюдава влошаване на имунитета, понижена хематопоеза (производство на червени кръвни клетки), наличието на кожни обриви, както и зрителни дефекти, като нощна (кокоша) слепота и ксерофталмия (очна сухота).

Недостигът на витамин А се разделя на два основни вида - първичен и вторичен. Първичният дефицит на витамин А обикновено се дължи на недостатъчен прием, в това число поради бедно на микронутриента меню и липса на хранителни добавки. Вторичният дефицит на витамина, от своя страна, се наблюдава вследствие на малабсорбция в червата, както и на диета бедна на плодове и зеленчуци с червен, оранжев, зелен и жълт цвят. 

 • Липса на адекватен дневен прием на витамин А
 • Бедна на плодове, зеленчуци и протеини диета
 • Нарушена абсорбция, транспорт и складиране в тялото
 • Заболявания, като цьолиакия, панкреатична недостатъчност, хронична диария и цироза

Какви са симптомите на дефицит на витамин А?

В повечето случаи на дефицит на витамин А се наблюдават нарушена адаптация на очите към тъмнината (кокоша слепота); ксерофталмия, която е резултат от кератинизация на очите и липса на сълзене; пенести петна, съставени от епителни остатъци и секрети върху конюнктивата (петна на Бито); и кератомалация, която се характеризира със замъгляване и омекотяване на роговицата на окото.

В допълнение, недостигът на витамин А може да доведе до кератинизация на кожата, както и до втвърдяване на лигавиците в дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и пикочните канали. Също така може да се наблюдава изсушаване и лющене на фоликулите на кожата, зачестяване на респираторните инфекции и понижени защитни механизми на тялото. 

 • Проблеми с очите - Очните проблеми, като сухота и кокоша слепота, са сред най-известните признаци, свързани с дефицит на витамин А. В крайни случаи липсата на достатъчно витамин А може да доведе до загиване на роговицата и пълна слепота;
 • Суха кожа и акне - Витамин А е важен за синтеза и възстановяването на клетките на кожата. Също така микроелементът помага в борбата с кожните възпаления и акнето;
 • Безплодие - Витамин А е жизнено важен за мъжкото и женското възпроизводството, както и за правилното развитие на плода. Ако имате проблеми със зачеването, дефицитът на витамин А може да е една от причините за това;
 • Инфекции и боледуване - Честите инфекции, особено в областта на гърлото и гърдите, могат да бъдат признак на недостиг на витамин А. Добавките с витамин А, в този случай, са особено полезни;
 • Бавно заздравяване на раните - Раните, които не зарастват добре и достатъчно бързо след нараняване, могат да бъдат свързани с дефицит на витамин А. Причината за това е свързана с факта, че витамин А промотира синтеза на колаген - важен компонент на здравата кожа;

Какъв е препоръчителният дневен прием на витамин А?

Препоръчителният дневен прием на витамин А (ретинол) е 3000 IU (900 мкг) за мъжете и 2300 IU (700 мкг) за жените. При бременните, дневната доза е 2500 IU (770 мкг), докато при кърмачките - 4300 IU (1300 мкг). Учените са установили, че поносимата максимална дневна доза на витамин А (под формата на ретинол) е 10000 IU или 3000 мкг, докато тази на провитамин А (под формата на бета-каротин) - 20000 - 25000 IU.

Имайте предвид, че при наличието на дефицит на витамин А, както и свързаните с него патологични състояния, дневната доза може да е по-висока. За най-добри резултати, потърсете съвет от специалист. 

 • Мъже - 3000 IU (900 мкг)
 • Жени - 2300 IU (700 мкг)
 • Бременни - 2500 IU (770 мкг)
 • Кърмещи - 4300 IU (1300 мкг) 

Как да се предпазим от дефицит на витамин А?

За да се предпазите от дефицит на витамин А е добре да консумирате разнообразна и балансирана диета, богата на мазна риба, яйца, тъмнозелени листни зеленчуци, плодове с оранжев, червен и жълт цвят (моркови, папая, тиква, портокали) и обогатени с витамин А храни, като мляко и зърнени закуски. Каротеноидите, които се намират в растителните храни, се усвояват много по-добре, когато се приемат в комбинация с мазнини.

Наред с целесъобразното хранене и здравословния начин на живот, специалистите препоръчват и приема на хранителни добавки с витамин А. Това важи в пълна сила за тези от вас, които попадат в рисковите групи от развитие на недостиг на витамин А. Преди да пристъпите към покупката на добавка с витамин А обаче, е добре да вземете под внимание няколко важни фактора: 

 • Пазарувайте само от надеждни и сигурни магазини, с проверени хранителни добавки и доказан произход
 • Изберете разфасовка и дози, които отговарят на вашите лични нужди
 • Не приемайте добавки с витамин A повече от 3 последователни месеца, без да направите почивка
 • Бременните жени не бива да превишават препоръчителната дневна доза, тъй като това може да навреди на плода
 • Преди да преминете към прием на добавка с витамин А е добре да се консултирате със специалист и да се съобразите с вашите индивидуални нужди
Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон