Витамин D

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 47 (3 Страници)

Витамин D е известен като витамин, който се получава от слънцето. Това е стероиден хормон, който се създава от холестерола, когато тялото ви е изложено на светлина. Голям процент от населението има недостиг на витамин Д. Той не се среща често в много хранителни източници, така че достигането на дневния препоръчителен прием може да изисква употребата на хранителни добавки.

Хранителните източници, които имат витамин D, включват тлъста риба - като скумрия, сьомга и треска - както и обогатено мляко и подсилена зърнена култура. Той помага на тялото ви да използва калций и е важен, за да имате силни зъби и кости. Ниските нива на витамин Д може да доведат до хронична умора, сърдечни заболявания и лошо развитие на костите.

Какво е витамин D?

Витамин Д се различава от другите витамини по това, че всъщност функционира като хормон в тялото ви. Той регулира над 200 гена в тялото и е необходим за растеж, развитие и имунна защита.

Той е неразделна част от имунната функция, повишава нервно-мускулната функция, подобрява настроението, предпазва мозъка от токсини и евентуално понижава болката. Съществуват две форми -  витамин D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол). И двете форми са ни достъпни чрез консумацията на храна, но само D3 се произвежда от кожата от UV лъчение.

Основни функции и предимства на витамин D

Подсилване на имунитета

Vitamin D помогна в борбата от различни инфекции, борбата с рака и борбата на свободните радикали. Доказано е, че витамин Д с витамин А намалява честотата на настинки. Проучванията доказват, че приемът на дневна доза от 5000 IU / единици витамин D всеки ден, намалява риска от заразяване с грип, настинки и други респираторни инфекции.

Роля в метаболизма на калция

Приемането на активен витамин Д капсули в организма увеличава усвояването на калций, както и намалява отделянето му от бъбреците. Ето как ниските нива на D3 с времето ще доведат до меки кости и лоша костна структура.

По принцип калцият не е хранителното вещество, което липсва на организма. А липсата на витамин D предотвратява усвояването на калций, което води до дефицит и на двете хранителни вещества.

Поддържа здрави кости

Без подходящи серумни нива на калцитриол (активната форма на витамина в организма), костите стават меки и по-податливи на счупвания. Болката се увеличава в ставите и развитието на артрит значително се увеличава. Предлаганият от 4Fitness Shop витамин D на изгодна цена помага за поддържането на костите силни, като осигурява необходимия за развитието им калций, както и намалява оксидативния стрес и увреждането на свободните радикали, което от своя страна намалява възпалението и намалява болката. Калциферол помага за предотвратяване на остеомалация, остеопороза, както и помага при лечебни фрактури и други костни проблеми.

Помага за здрави зъби и предотвратяване на кухини

Най-добрия витамин Д помага за доставяне на калций-фосфор в зъбите, като спомага за поддържането на добро задържане, предотвратявайки разпад на зъбите и заболявания на венците. Наличието на този основен хормон в тялото също блокира паращитовидния хормон, който реасорбира костната тъкан, което води до порести и чупливи кости.

Поддържа психичното здраве

Витамин Д осигурява подходяща хранителна подкрепа за нервната система и е доказано, че намалява признаците на депресия и подобрява настроението. Витамин D3 също е много обещаващ за повишаване на мозъчната пластичност и когнитивните показатели, особено сред хора, изложени на риск от или с деменция.

Някои хора подложени на стрес развиват мускулни спазми, витамин D в комбинация с А е много полезен за предотвратяване на тези проблеми.

Хранителни добавки с витамин Д. Какви са препоръчителните дневни дози.

Нивата на поддръжка през периодите от годините, когато дневната светлина е най-ниска, трябва да бъде между 2000 и 4000 IU (50 до 100 микрограма) на ден. D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол) могат да бъдат намерени в добавки, но за да се получат ползите от калцитриол (активната форма на витамина в организма), е от съществено значение да се получи витамин D3.

При прием на хранителни добавки с витамин Д под формата на капсули и хапчета е желателно да приемате с храна, която съдържа добро количество мазнини, тъй като витаминът е мастноразтворим. Приемът му заедно с мазнини ще позволи на ензимите да присъстват в храносмилателния тракт, за да се осигури правилно усвояването на хранителните вещества.

Какво да гледате като си избирате хранителна добавка с Vitamin D

Вземете най-добрата форма: Витамин D2 (ергокалциферол) и D3 (ергокалциферол) протичат по различен начин, а D2 е по-малко ефективен за повишаване нивото на витамин D в организма. Проверете етикета и изберете тези, направени с D3.

Обърнете внимание на източника: Някои добавки с витамин D3 се правят от мазнините, открити в овча вълна. Те извличат ланолин с помощта на почистващ процес, след което го измиват с детергент и го поставят през серия от осапунващи процеси. Друг по-добър вариант е витамин D3 на растителна основа, който се приема от лишеи. Лишаят е растение, което абсорбира витамин D от слънцето и го предава върху нас. Това е 100% веган и вегетариански продукт Витамин D3, но въпреки това е много по-скъп за производство от други опции.

Избягвайте пълнителите: Някои добавки с витамин D са пълни с много ненужни добавки, които могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Това е особено важно, когато става въпрос за добавка, която приемате ежедневно. Винаги четете списъка на съставките, за да видите какво консумирате.

Проверете дозата: Уверете се, че дозата е между 1000 до 4000 IU (25 до 100 микрограма) витамин D, тъй като това е дневната доза, която препоръчват повечето експерти. Някои добавки и мултивитамини имат много ниски нива на витамин Д. Трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно.

Поръчайте vitamin D на изгодна цена от магазин 4Fitness Shop сега!

Какво благоприятства дефицита на витамин D?

Защо при някои хора има дефицит, а при други не? Това зависи от много фактори, които далеч не се изчерпват с храненето.

Може да имате недостиг на витамин Д заради:

  • Малкото слънчева светлина, на която се излагате
  • Ограниченото ви време на открито за сметка на престоя ви на закрито
  • Използването на слънцезащитни кремове и дрехи, които покриват изцяло кожата ви през цялото време
  • Хронични заболявания на стомаха, черния дроб, бъбреците
  • Тъмен цвят на кожата.

Защо трябва да приемате добавки с витамин Д и през лятото?

Колкото и да обичаме слънцето и шоколадовия тен, не трябва да забравяме за тъмната страна на радиацията. Слънцето и по-точно UV лъчите – не само са отговорни за производството на витамин Д, но могат да причинят и нещо друго: рак на кожата.

Един рисков фактор за рак на кожата може да бъде избегнат, ако не прекалявате с препичането на слънце. Използването на слънцезащитен крем с висок фактор е от съществено значение в тази посока. Факт е обаче, че защитата от слънцето намалява синтеза на витамин Д в кожата. Тук добавките могат много да помогнат.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон