Витамин D - увеличите нивата на тестостерон и силата

Витамин D - увеличите нивата на тестостерон и силата

Ако все още си мислите, че витамин D само подпомага растежа и поддържането на костите и зъбите чрез регулиране на усвояването и метаболизма на калция, прочетете тази статия и ще разберете какви други изключително важни ползи има.

Две нови изследвания още повече подчертават важността на витамин D, когато става дума за мускули, сила и тестостерон. Германски учени са установили, че мъжете с по-високи кръвни нива на витамин D имат значително по-високи нива на тестостерон и по-ниски нива на свързващият половия хормон глобулин (SHBG), отколкото тези с ниски нива на витамин D в кръвта.

При високи нива на SHBG, ще има по-малко свободен тестостерон, който да навлезе в мускулите и да приложи напрактика анаболното си действие. Свързващият половия хормон глобулин обаче има по-голям афинитет за свързване с дихидротестостерона (DHT), отколкото с тестостерона и естрадиола и при жените е от ключово значение за регулирането на DHT в нормални за тях граници.

 

izgotvqne-na-fitnes-programa

 

Друго проучване установи, че жените с по-ниски кръвни нива на витамин D са имали значително по-високи нива на мазнини в мускулите, отколкото тези с високи нива на витамин D.

Витамин D е всъщност хормон - този, който регулира три процента от гените. Сред тези гени са няколко, които са отговорни за производството на тестостерон в Лайдиговите клетки. Повечето хора имат твърде малко витамин D в кръвта.

Храната ни съдържа твърде малко витамин D, така че ние трябва да разчитаме най-вече на витамин D, които тялото ни произвежда. Когато са изложени на слънчева светлина кожните ни клетки, конвертират холестерол във витамин D. Но получаваме твърде малко слънчева светлина и затова те не могат да направят достатъчно витамин D.

 

Означава ли това, че повечето хора, които се излагат по-малко на слънце имат малко тестостерон?

Това е въпрос, на който австрийците са се заели да отговорят. Така че те разглеждат кръвта на 2300 мъже на средна възраст малко над шейсет. Само единадесет процента от тях са имали достатъчно витамин D в кръвта им. И наистина: колкото повече витамин D са имали мъжете в кръвта, са имали по-високи нива на тестостерон и свободен тестостерон.

Концентрацията на витамин D в кръвта се променя със сезоните. Концентрацията на витамин D е най-висока през лятото. Така че ако мъжете се уверят, че имат достатъчно високо ниво на витамин D в кръвта, означава че имат и високо ниво на тестостерон.

Проучване показа, че 76% от българите имат недостиг на витамин D. Много по-трудно е да получим достатъчно витамин D от хранителни източници, съдържанието му в повечето продукти е оскъдно. Според проучвания обикновено набавяме само около 20% от витамина от храната, която ядем.
 
Продукти, които го осигуряват, са:

  • Сирена
  • Маргарин
  • Масло
  • Мляко
  • Зърнени закуски
  • Мазна риба(сьомга, скумрия)


Но въпреки че повечето таблетки мултивитамини съдържат витамин D, голяма част от хората, които вземат тези видове добавки имат само малко по-високо ниво на витамин D в сравнение с хората, които не приемат мултивитамини. Ефектът на мултивитамините върху нивото на витамин D в кръвта е твърде малък, за да повиши нивото на тестостерон. Трябва да се мисли за по-големи дози на витамин D, между 400 и 1000 единици на таблетка. За да се уверете, че нивата на витамин D са на необходимото ниво, както и нивото на тестостерона и силата на мускулите, трябва да взимате по 2,000-5,000 международни единици витамин D3 дневно по време на хранене.

 

За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

  • Хранителен режим

    Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

  • Комплексна програма

    Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

  • Тренировъчна програма

    Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

  • Супер Абонамент

    Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.