До какво води недостигът на витамин С?

До какво води недостигът на витамин С?

Хапвате ли плодове всеки ден, а свежи салати, зеле и картофи? Храните ли се еднотипно, често с полуфабрикати и сандвичи на крак? Подлагате ли се на строги диети и пропускате ли редовно някое хранене? А имате ли също така лоши навици като тютюнопушене и задължително питие след работа?

Ако отговорите на тези въпроси ви карат да свивате виновно рамене, може би вече страдате от недостиг на витамин С. Не е трудно да игнорирате знаците за това, особено в напрегнатото си ежедневие. Резултатите обаче никак не са приятни и могат сериозно да ви навредят.

Не позволявайте това да се случи, за да запазите постиженията си в спорта, да останете здрави и през зимния сезон и да се радвате на зимата не само от вкъщи. Най-сигурният начин да си помогнете, докато променяте адекватно диетата си, е да включите в нея качествени добавки с витамин С. Разликата ще усетите веднага, защото витамин С играе ключова роля в редица функции на организма.

Не случайно при вирусна инфекция и настинка винаги ни предписват добавки с витамин С. Той ни е необходим, за да преборим по-бързо и лесно болестта, като подкрепя имунната система.

Имунният ефект е важен, но той не е единственият плюс от приема на добавки с витамин С. Той също така прави кожата по-млада, зрението – по-силно, сърцето – по-здраво и силно.

Никоя друга хранителна добавка не се използва толкова често в борбата с кашлицата, болките в гърлото и хремата като витамин С. Дори да не са чудодейно лекарство, тези добавки са идеалният лек за обикновената настинка.

Наред с тези неща, витамин С е полезен и при заздравяването на раните, производството на червените кръвни клетки, намаляване на болката.

 

Кой страда от дефицит на витамин С?

 • Хората, които ядат малко плодове и зеленчуци
 • Хора, претърпели операция
 • Алкохолици
 • Пушачи
 • Хора с бъбречни и чревни заболявания, които губят много витамин С
 • Възрастните хора.

Какво се случва, ако имате недостиг на витамин С?

При по-лекия недостиг симптомите са загуба на тегло, болки в ставите, слабост, умора, бавно зарастване на раните, лесно посиняване, кървящи венци, суха кожа. В най-тежкия случай може да се стигне до скорбут.

Скорбутът е дегенерация на органи в нашето тяло, поради недостатъчно производство на колаген, за да поддържа правилно съединителната тъкан. Ако не се лекува, състоянието е фатално. За щастие, лечението е много просто: храна с достатъчно витамин С.

Някога скорбутът е бил страхът на всеки моряк. Тъй като на кораба менюто било бедно откъм витамин С, много моряци страдали от стомашни проблеми, синини, окапване на зъбите, безсъние, хронична умора, вътрешни кръвоизливи, липса на енергия и сила. Случвало се да се стигне и до фатални последици.

В много от случаите моряците успявали да се справят с това състояние, като си осигурявали повече почивка и витаминозна храна на сушата.

Днес скорбутът не е толкова често явление, но пък всяка година хиляди хора са диагностицирани с недостиг на витамин С.

Проблемът при по-леките симптоми на недостиг е, че те лесно могат да бъдат игнорирани. Вероятно, когато забележите, че кожата ви е суха от обикновено, че лесно посинявате и страдате от болки в ставите, последното нещо, което ще ви хрумне е, че не приемате достатъчно витамин С.

 

 

Трябва ли да изпитате горните симптоми обаче, за да си осигурите допълнителен тласък с витамин С добавки? Трябва ли да чакате да влошите енергийните си нива и да се чувствате уморени и потиснати постоянно?

Ако не можете да се откажете от вредните си навици и попадате в рисковите групи, предразположени към дефицит на витамин С, е хубаво да обърнете наистина сериозно внимание на диетата си.

И ако в нея не изобилстват ежедневно пресни плодове и зеленчуци, то хранителните добавки с витамин С са вашето спасение в зимните дни. Защото допълнителната доза от този витамин ще компенсира донякъде пораженията от тютюнопушенето и алкохола и също така ще ви даде повече устойчивост към вирусите и патогените.

Пет порции плодове и зеленчуци ежедневно са достатъчни, за да задоволят нуждите ви от витамин С. Но как бихте могли да си ги осигурите всеки ден?

Естествените източници винаги са за предпочитане, но за съжаление без добавки под формата на прах, таблетки и ефервесцентни таблетки с витамин С трудно бихме могли да се справим през зимните месеци. Помислете за имунната си система, докато сте здрави, за да се преборите по-лесно с всяка настинка, когато се наложи.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.