Витамин C

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 131 (7 Страници)

Всички знаем, че витамин C се намира основно в плодовете. Но дали можем да си набавим необходимото количество от тях и дали консумираме достатъчно плодове всеки ден? Обикновено хората с еднообразна диета, пушачи и алкохолици имат недостиг на този важен витамин. Знаете ли какви за ползите от приема на витамин Ц и защо е важно да го приемаме ежедневно?

Имунозащитните, противовъзпалителните, антивирусните и антибактериалните роли на витамин С са добре известни. Той действа като ко-фактор за редица ензими (включително синтеза на колаген) и като водоразтворим антиоксидант. Изследователите „награждават“ витамин Ц, защото той е от полза за множество състояния, включително рак и невродегенеративни заболявания.

Витамин С играе множество роли за поддържане на здравето

Имунитет

Може би винаги всеки от вас като се почувства зле и е леко настинал, веднага му идва на ум, че трябва да пие витамин Ц таблетки. Това е така защото този важен витамин наистина може успешно да лекува или предотвратява обикновената настинка. Не случайно във всяко едно разтворимо лекарство против грип или настинка се съдържа вит C.

Няколко клетки в имунната система като фагоцити и Т клетки, могат да натрупват витамин С . Обратно, дефицитът води до намалена устойчивост срещу определени патогени. Приемането на хранителни добавки от този витамин може да поддържа имунната система.

Направени са много проучвания, които доказват, че приема на 1000 мг витамин C на ден, помага за предотвратяване на настинки. Хубавото на витамин Ц е, че е водно разтворим, което означава, че дори и ако приемате по-голямо количество от него, излишъка ще го изхвърлите с урината и няма опасност от предозиране.

Оксидативният стрес (когато свободните радикали надделяват на антиоксидантните защитни сили на тялото ви) и възпалението са двигатели при много заболявания, включително обикновената настинка . Витамин С може да помогне за намаляване и на двете.

Детоксикация

Над 80 000 химикали съществуват в мебелите, козметиката, почистващите препарати и храните. Повечето от тях не са адекватно тествани за тяхното въздействие върху човешкото здраве.

Вашите клетки постоянно детоксикират, така че осигуряването им на оптимални количества хранителни вещества става решаващо.

Сред тях е витамин С. Приемането на високи дози витамин Ц помага за изхвърлянето на олово , един от най-токсичните тежки метали.

Като антиоксидант, витамин С може да неутрализира и премахва замърсителите от околната среда, щетите, които възникват поради ултравиолетово (UV) лъчение и други замърсители. Едно проучване установи, че здравите млади хора с ниско съдържание на витамин С имат значително повишени нива на оксидативен стрес и намалени антиоксидантни защити.

Възпаление

Проучванията показват, че при прием на 500 мг витамин Ц два пъти дневно, намалява хроничното възпаление.

Витамин С също играе роля в производството на глутатиона. Този основен антиоксидант предпазва от оксидативен стрес , живак, други токсични метали, алкохол и устойчиви органични замърсители (POPs). Количеството глутатион във вашите клетки е силно свързано със здравето и дълголетието.

Глутатионът подпомага детоксикацията на потенциално опасни съединения, отделяйки ги или директно ги неутрализира. Изследователите свързват ниските нива на глутатион с множество усложнения, включително макулна дегенерация, болест на Паркинсон и други невродегенеративни нарушения.

Производство на колаген

Колагенът е структурен протеин, около една трета от общия протеин при хората. Ако искате сияйна кожа, здрава коса и нокти, гъвкави стави и здрави кости и мускули, трябва да получвате оптимални количества от този протеин.

За да подкрепите производството на колаген, се нуждаете от оптимален прием на витамин С, който допринася за два ключови ензима в синтеза на колаген. Витамин Ц взаимодейства с аминокиселини в колагеновите клетки, за да осигури водород и кислород, така че тези аминокиселини могат да направят колаген .

Без прием на оптимални нива на витамин С, производството на колаген се забавя, което прави кожата ви по-податлива на бръчки и синини.

Стареенето на кожата възниква от много фактори , включително прекомерно излагане на слънце, тютюнопушене и стрес от околната среда. Някои изследвания показват, че консумацията на значителни количества витамин С може да подобри еластичността, бръчките и други ползи за кожата

Витамин С също играе роля в здравето на ставите и може да помогне за предотвратяване на остеоартрит в коляното, най-често срещаната форма на артрит, която включва болки в ставите и подуване.

Как да си изберем витамин C и в какви дози да го приемаме

Хранителните добавки с витамин С обикновено се предлагат в капсули, таблетки и на прах с различна концентрация. Витамин С, който получавате в храната си, е много подобен на този, който получавате в хранителните добавки, въпреки че по-добрите добавки комбинират витамин С с други хранителни вещества, за да имитират профила на хранителни вещества, който консумирате в храната.

Сред тях са биофлавоноидите (алтернативно наричани флавоноиди), над 6000 растителни химикали, които придават на плодовете и зеленчуците уникалния си цвят . Биофлавоноидите действат синергично, за да подпомогнат усвояването на витамин С, като същевременно осигуряват допълнителна хранителна подкрепа. В нашия магазин 4Fitness Shop може да намерите витамин C с биофлавоноиди на много добра цена.

Един специфичен биофлавоноид кверцетин, който се намира в ябълки и други храни, може да осигури допълнителни противовъзпалителни и антиоксидантни ползи, комбинирани с витамин С. По-добрите добавки ще комбинират витамин С с биофлавоноиди, включително кверцетин, за да осигурят цялостна синергична формула.

Ако не се храните здравословно и не поддържате добри здравословни навици на живот като оптимален сън, управление на стреса и редовно спортуване, добавките с витамин Ц са препоръчителни.

Тъй като вит C е водно разтворим витамин, може да се приема и без храна. Препоръчителните дневни дози са различни в зависимост от пол, години и цел. Ако приемате между 50 и 200 мг витамин ц на ден, изследванията показват, че ще го усвоявате на 80-90%. При по-високи дози (над един грам на ден) абсорбцията пада до по-малко от 50 процента. Останалото се отделя с урината . Това не означава, че не трябва да използвате по-високи дози, особено защото витамин С е евтин и изпълнява толкова много роли.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон