Коензим Q10

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 89 (5 Страници)

Коензим Q10 (наричан за по-кратко CoQ10) не се смята за витамин или есенциално хранително вещество, защото се произвежда в организма от две аминокиселини, тирозин и фенилаланин. Този процес изисква наличието на пиридоксин или витамин В6.

Някои проучвания показват, че с възрастта, черният дроб, става по-малко ефективен при синтеза на Q10 коензим. По тази причина е препоръчително при напредване на възрастта да приемате Q10 таблетки. При нас ще откриете широка гама качествени хранителни добавки с коензим Q10 на най-добрата цена.

Приемът на CoQ10 помага за по-добрата работа на сърцето, полезен е при сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, невродегенеративни нарушения, синдром на хронична умора и мускулна дистрофия. Засилва имунната система в резултат на силни антиоксидантни свойства и е ефикасен за поддържане на нормално кръвно налягане.

Co Q10 Участва в производството на аденозин трифосфат

Коензим Q10 може да подобри енергийните нива на спортистите поради своята ключова роля в синтеза на аденозин трифосфат, който осигурява енергия на мускулите. Приемът на тази добавки ще ви направи по-издръжливи по време на тренировка. Това от своя страна води до покачване на мускулна маса. Доказано е, че Co Q10 подобрява мускулното възстановяване между тренировките.

Коензим 10 се намира почти навсякъде в тялото, но най-вече в митохондриите на клетките. Именно в митохондриите се произвежда аденозин трифосфат. АТФ се произвежда от мазнини и въглехидрати и е източникът на енергия, който клетките използват, за да функционират. Това е ключова причина спортистите да използват коензим.

Мощен антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес

Подобно на възпалението, прекомерното количество свободни радикали, които изпреварват антиоксидантната защита на тялото ви, допринасят за множество заболявания, включително стареене. Q10 спомага за потушаване на оксидативния стрес чрез повишаване на ключовите антиоксиданти и регенериране на други антиоксиданти, включително витамини С и Е.

Хранителните добавки с  Коензим Q10 могат да помогнат за поддържане на имунната система.Тъканите и клетките, участващи с имунната функция, изискват оптимални количества енергия (и следователно достатъчно CoQ10), за да работят постоянно.

Помага за отслабване

Въпреки, че Q10 коензим вероятно няма да се превърне в най-новата „вълшебна“ добавка за горене на мазнините, нейният прием може да ви помогне да насочите теглото си в здравословна посока. Сред предимствата на тази добавка за отслабване са намаляване на оксидативния стрес, подобряване на метаболизма на мазнините и оптимизиране на нивата на кръвната захар и инсулин.

Облекчаване на мускулни болки, свързани с употребата на статини

Сърдечно-съдови заболявания са състояния, които засягат сърцето или кръвоносните съдове. Лекарите често предписват статини за лечение. Тези лекарства действат като намаляват производството на холестерол, което може да допринесе за заболяването.

Въпреки, че статините намаляват производството на холестерол, те също понижават нивата на Коензим Q10. Намалените нива могат да доведат до митохондриална дисфункция, което може да причини мускулна болка или миопатия.

Може да помогне при Паркинсон

Приемът на таблетки коензим Q10 може да помогне при лечението на заболявания, свързани със стареенето, включително болестта на Паркинсон. Q10 предпазва от заболяването Паркинсон, защото осигурява мощни антиоксидантни ефекти в мозъка. Една теория за това, което причинява болестта на Паркинсон е, че излишъкът на желязо се увеличава в мозъка, което води до окислителни реакции. Излишните окислителни реакции селективно унищожават мозъчните клетки.

Може да помогне при диабет

Коензим Q10 може да подобри диабетна невропатия и инсулинова чувствителност при хора с диабет. В проучване за 2018 г. на 50 души с диабетна невропатия са били давани или 100 милиграма (mg) таблетки CoQ10 на ден, или плацебо в продължение на 12 седмици. Пациентите, приемащи коензим, са имали чувствително намаление на кръвната захар, маркери на оксидативен стрес и инсулинова резистентност в сравнение с плацебо групата.

Възможни странични ефекти

Не са съобщени сериозни странични ефекти

Примерни дози

Точната препоръчителна доза CoQ10 варира в зависимост от следните фактори: 

  • възраст на човек
  • здраве на човек 

Стандартните дневни дози на CoQ10 са от 60 до 500 mg. Най-високата препоръчителна доза е 1200 mg. Въпреки това, клиничните изпитвания са използвали дози, достигащи 3000 mg на ден.

Различните видове добавки с козензим Q10 също могат да изискват различни дозировки. Повечето добавки съдържат неактивната форма на CoQ10, убихинон (Ubiquinone), който се усвоява по-трудно от убихинола (Ubiquinol).

Проведено през 2018 г. проучване сравнява ефектите на дневни дози убихинон и убихинол от 200 мг върху нивата на CoQ10 при възрастни мъже. Добавката с убихинол (Ubiquinol) е довела до увеличение на 1,5 пъти количеството на CoQ10 в кръвта. Добавки, съдържащи убихинон (Ubiquinone), не е оказала значително влияние върху нивата на коензим.

Разлика между убихинон и убихинол

CoQ10 се предлага в две форми - Ubiquinone и Ubiquinol. Убихинонът е по-разпространен и широко известен, защото това е формата, която най-често се продава в търговската мрежа. Убихинонът е напълно окислена форма на CoQ10. При нейния прием, добавката се метаболизира в организма, където се превръща в Убихинол.

Убихинолът е силната, антиоксидантна форма на гореспоменатия Q10. При закупуване на коензим, ако на етикета не се споменава коя форма е, Убихинон или Убихинол, обикновено това е Убихинон, защото е с по-ниската цена от двете форми.

Проблемът възниква със стареенето при много хора, защото възможностите на организма да метаболизира се намалява значително и много хора ще открият, че е трудно тялото да разгради Ubiquinone до Ubiquinol. В това се крие разликата между двете добавки.

Ето защо, ако сте на възраст под 35 години, приемайте 100-200 мг убихинон (Ubiquinone) веднъж дневно. А ако сте над 35-годишна възраст е по-добре да приемате 100 мг убихинол (Ubiquinol).

Вижте още: спортни добавки

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон