Ресвератрол / Resveratrol

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 30 (2 Страници)

Ресвератролът е един от най-мощните естествени антиоксиданти. Намира се основно в черното грозде, но е наличен и в боровинки, червени плодове, горски плодове, какао, но също и във фъстъци. Според проучванията, ресвератролът се отделя от кожата и семките на гроздето по време на процеса на ферментация.

Ресвератрол е съединение, открито в растенията, което действа като антиоксидант и се счита за полифенол. Антиоксидантите се борят с уврежданията на свободните радикали и оксидативния стрес в организма и се срещат най-вече в цветни плодове и зеленчуци.

Полифенолите са естествени микроелементи, които придават на храните ярки цветове. Червеното вино е сред популярните източници на resveratrol, има и други източници като грозде, боровинки, малини, черница и дори фъстъци.

Какво е ресвератрол?

Ресвератролът е съединение, принадлежащо към клас стилбеноиди. Веществото е полифенол, произвеждан от различни растения, особено тъмни плодове, като черно грозде, касис, боровинки, къпини и малини.

През последните години проучванията показват мощната антиоксидантна роля на ресвератрола и ефектите, които той може да има върху тялото. Сред най-познатите положителни ефекти е схващането, че ресвератролът може да забави процеса на стареене на кожата и да защити здравето на сърцето, както и да подобри когнитивните функции.

Когато е включен в хранителна добавка, ресвератролът също може да донесе значителни ползи за здравето, като е в състояние да модулира или контролира определени физиологични процеси. Следователно антиоксидантният капацитет на ресвератрол не трябва да се пренебрегва от всеки, който се интересува от здравословен начин на живот. В нашия онлайн магазин 4Fitness Shop може да намерите голямо разнообразие на качествени хранителни добавки с резвератрол на много достъпни цени.

Естествени източници на ресвератрол

Ресвератролът се намира в растения и плодове с тъмна, лилава, червена или тъмносинкава ципа. Сред храните, които съдържат ресвератрол са:

 • червено грозде (съдържа най-висока концентрация) и червено вино, получено от тях;
 • горски плодове (касис, боровинки, боровинки, къпини и къпини);
 • родия;
 • сливи;
 • червен боб;
 • червено зеле;
 • домати;
 • соя;
 • шам фъстък;
 • фъстъци и фъстъчено масло;
 • чай Итадори, приготвен от растението Юлиска;
 • какао на прах или тъмен шоколад.

Какви са ползите от ресвератрол?

През последните години ресвератролът стана обект на множество изследвания за проучване на неговите терапевтични свойства и въздействие върху здравето. Например в началото на 80-те ресвератролът става основна тема в изследването „Френският парадокс“ – проведено от изследователя Серж Рено в университета в Бордо.

Изследването започва от факта, че французите, въпреки диетата си с високо съдържание на мазнини, имат много по-ниска смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания, отколкото другите народи. Смята се, че ресвератролът е „отговорен“ за ниската честота на сърдечни заболявания сред французите, въпреки факта, че те имат много рискови фактори, като диети с високо съдържание на мазнини, тютюнопушене и висока консумация на кафе. 

Приемът на ресвератрол може да подобри инсулиновата резистентност, да контролира нивата на кръна захар и да намали лошия (LDL) холестерол.

Ресвератрол има много ползи за здравето. Като начало, проучване от 2015 г. отбеляза антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти на resveratrol и показа, че той е ефективен при диабет тип 2, защото може да подобри нивата на кръвната захар и да намали инсулиновата резистентност.

По-новите изследвания показват, че приемът на ресвератрол капсули може също да засили вазодилатацията при тези с инсулинова резистентност и да увеличи притока на кръв към мускулите в тялото ни. В следствие, кръвната ни захар може да се използва по-добре от нашите тела. В миналото не беше напълно ясно как ресвератролът действа при диабет, но това изследване може да хвърли малко светлина върху потенциалния механизъм на действие.

Resveratrol има противоракови свойства

Още по-вълнуващо е доказателството, сочещо за антиракови свойства на ресвератрол. Предполага се, че resveratrol е ефективно средство за лечение на рак на стомаха. Това поставя яденето на боровинки и грозде на съвсем ново ниво!

Друго проучване показа, че проантоцианидините от гроздови семена заедно с ресвератрол могат да инхибират клетките на рака на гърдата чрез различни механизми. И двете от тези съединения се намират в червеното вино.

Предпазва от токсини

Повечето от нас знаят за - или поне са чували за - бисфенол А или BPA. BPA е токсин, често срещан в пластмасите и смолите, и се използва от десетилетия. Скорошно проучване, публикувано през август 2018 г., предполага, че ресвератролът може да защити от индуцираната от BPA токсичност за кръвоносните съдове. Авторите предполагат, че това може да е свързано със силните антиоксидантни свойства.

Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система

Както по-горе обяснихме, в случая с французите, ресвератролът може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания поради своите противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че храните и напитките, богати на ресвератрол, намаляват риска от атеросклероза, кръвни съсиреци или миокардна фиброза.

Забавя процеса на стареене

Когато имунитетът е повишен, тялото има способността да се защитава срещу вируси, бактерии или оксидативен стрес, поради протеина, наричан още „протеин за дълголетие“. SIRT1 е протеин, чиято роля е да защитава и поддържа непокътнати клетките на ДНК и да поправя молекули, които са били засегнати от свободните радикали. По този начин ресвератролът стимулира производството на този вид протеин, SIRT 1, като помага за поддържане на клетъчното здраве и забавя процеса на стареене.

Защитава мозъчните функции

Благодарение на същите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, естественото вещество може да забави дегенерацията на мозъчните клетки. По този начин, умерената консумация на червено вино може да помогне за намаляване на риска от дегенеративни заболявания, причинени от стареенето, и може да намали окисляването на амилоидните плаки, които са отговорни за болестта на Алцхаймер. Някои проучвания показват, че ресвератролът намалява риска от болестта на Паркинсон или синдрома на Хънтингтън.

Ролята на хранителните добавките съдържащи ресвератрол

Ресвератрол може да се намери в определени хранителни добавки на базата на екстракт от грозде, горски плодове или Polygonum cuspidatum. Тези естествени добавки имат силно антиоксидантно действие, което предпазва тялото.

Когато ресвератролът се приема като добавка, експертите споделят, че не се препоръчва превишаване на концентрация от 500 mg на ден. Веществото може да се прилага под формата на капсули и таблетки, но може да се намери и под формата на гелове или мехлеми.

Примерни дози

Точните примерни дози на resveratrol не са доказани. Добра дневна доза е от 200 до 500 мг. Най-добре гледайте препоръките на производителите за примерни дози. В нашия сайт може да намерите хранителни добавки с ресвератрол на много добра цена.

Помагат ли добавките с ресвератрол за стимулиране на растежа на косата?

Тъй като проблемите със загубата на коса са свързани с възрастта, приема на ресвератрол има потенциал да забави прогресията на генетичния косопад.

Ресвератрол има много терапевтични ефекти върху заболяванията, свързани с кожата. Той помага за предпазването й от увреждане, а космените фоликули са разположени в дермата. Това означава, че предпазвайки кожата, това съединение се грижи и за косата.

Лошото общо здраве на кожата влошава способността на космените фоликули да функционират нормално, което може да доведе до загуба и изтъняване на косата.

Ролята, която ресвератролът играе за насърчаване на здрава кожа, е една от безценните му ползи за растежа на косата.

Как ресвератрол влияе върху продължителността на живота?

Ресвератролът е единственото вещество, за което експериментално е доказано, че значително удължава живота. Разбира се, важно е това дълголетие да е и здравословно. Има ясни доказателства за това!

Според тях активирането на механизма на сиртуин е свързано не само с увеличаването на общата продължителността на живота, но и със значително намаляване на свързаните с възрастта процеси на деградация.

Вижте още: спорт добавки

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон