ZMA - цинк магнезий и витамин B6

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 52 (3 Страници)

ZMA е хранителна добавка, която се използва от активно спортуващите за увеличаване на мускулната маса и сила, подобряване на съня и имунната функция и дори повишаване нивата на тестостерон.

Какво е ZMA?

ZMA е хранителна добавка, която съдържа цинк, магнезий и витамин B6. Най-често съдържа цинков монометионин аспартат и магнезиев аспартат. Това е най-добрия вариант. Има производители, които използва други форми на цинк и магнезий, но те не се усвояват толкова добре от организма. Други добри форми на магнезий са бисглицинат или цитрат, избягвайте магнезиев оксид.

Цинкът е микроелемент, което означава, че е необходим само в малки количества в тялото, но е от съществено значение за хората. Магнезият е основен макроелемент (необходим в относително големи количества). Витамин В6 може да увеличи ефекта на цинк и магнезий и да осигури допълнителни ползи за производството на енергия.

Много хора смятат, че ZMA е необходим при активно спортуващите, тъй като някои данни сочат, че спортистите имат недостиг на цинк и магнезий следствие на тежките тренировки. Недостигът на цинк и магнезий е свързан и с други състояния, като стрес / тревожност и намалена имунна функция. 

Как работи ZMA?

Тъй като ZMA е хранителна добавка, тя работи, като осигурява на тялото адекватни (или излишни) нива на цинк, магнезий и витамин В6 за правилното функциониране. Тъй като тялото не съхранява цинк, той трябва да се приема чрез храната и/или хранителни добавки, които приемаме.

ZMA съдържа: около 3 пъти препоръчителната дневна доза цинк (30 mg), препоръчителната дневна доза магнезий за възрастни мъже (450 mg) и около 10 пъти препоръчителната дневна доза витамин В6 (11 mg).

Ако тренирате редовно и се отнасяте сериозно към тренировките и начина на хранене, ще знаете значението на анаболния хормон тестостерон. С увеличаването на нивата на тестостерон може да успеете да увеличите паметта, концентрацията, либидото и най-доброто от тях - чистата мускулна маса.

Има редица естествени начини за повишаване на тестостерона. Те включват спазването на хранителен режим с по-голямо съдържание на мазнини, спане на 8 или повече часа през нощта, правене на тежки комбинирани упражнения, като клекове и мъртва тяга, сваляне на излишните мазнини и т.н.

Когато става въпрос за хранителни добавки повишаващи нивото на тестостерон, има голям брой продукти, но малко от тях наистина вършат работа. Една от най-ефективните и доказани хранителни добавки повишаващи натурално нивото на тестостерон е ZMA.

Потенциални ползи за здравето на ZMA

  • Подобряване на атлетичното представяне и силовите постижения
  • ZMA може да помогне за повишаване нивата на тестостерон
  • Подобрява имунната функция
  • Помага за намаляване на стреса
  • Намаля умората, подобрява възстановяването и качеството на съня
  • Цинк магнезий и витамин B6 може да помогне за повишаване нивата на тестостерон
  • ZMA може да помогне при остеопороза, мигрена и главоболие, депресия, високо кръвно налягане и някои рискови фактори за здравето

ZMA добавките съдържат смес от цинк и магнезиев аспартат. И двата от тези минерали оказват огромно влияние върху способността на организма да се възстановява след интензивни тренировки и да трупа мускулна маса.

Цинкът насърчава възстановяването на тъканите, растежа на мускулите и заздравяването. Не само това, но също така помага за оптимизиране на анаболните хормони, инсулин и тестостерон.

Цинкът също е необходим за производството на ензимите, които забраняват натрупването на млечна киселина. Дефицитът на цинк ще доведе до намаляване на мускулната ви сила и издръжливост, което означава, че няма да можете да тренирате на 100% от възможностите си.

Магнезият насърчава мускулната издръжливост и сила. Ако имате дефицит на магнезий, доставянето на кислород до мускулната тъкан ще намалее значително. Друга причина, поради която трябва да приемате магнезий е, че той стимулира активността на ензимите, необходими на организма за метаболизиране на аминокиселини и въглехидрати.

Повечето хора не спазват минималните си дневни нужди от цинк и магнезий. Проблемът, особено за активните хора и спортисти е, че тези запаси се изчерпват в рамките на няколко дни след интензивни тренировки.

Именно поради тази причина, ако искаме да изградите мускули, трябва да приемате качествена хранителна добавка с цинк магнезий и витамин B6. В нашия онлайн магазин 4Fitness Shop, може да намерите голямо разнообразие от ZMA на много достъпна цена.

Кога и по колко трябва да се приема ZMA?

Най-доброто време да вземете добавката си ZMA цинк магнезий B6 ЗМА е 30 минути преди лягане на празен стомах. Това е така, защото ефектите на цинка са максимални докато спите. Докато спим, телата ни преминават в повишено състояние на възстановяване.

Хормони като хормон на растежа (GH) също се повишават, докато спим и тъй като тестостеронът, инсулинът, магнезият и цинкът увеличават ефекта на хормоните на растежа, има смисъл да приемаме добавката около това време, за да засилим тези ефекти.

Когато става въпрос за това колко трябва да приемете, трябва да изберете добавка за ZMA, която съдържа приблизително 30 мг цинк и 450 мг магнезий.

Странични ефекти и предпазни мерки

Излишното количество цинк може да причини гадене, повръщане, болки в стомаха, мудност (летаргия) и силна умора. Дори приемането на нетоксична доза от 100 до 300 mg цинк на ден може да причини дефицит на мед със симптоми на анемия, ниски бели кръвни клетки (неутропения) и намалена имунна функция.

Макар и рядко, възможно е предозиране с магнезий (хипермагнезиемия), което може да причини спазми в корема, диария и гадене.

Високите дози витамин В6 могат да причинят неврологични ефекти, кожни лезии, чувствителност към светлина, гадене и киселини в стомаха.

Въпреки това, количествата цинк, магнезий и B6, присъстващи в ZMA, са безопасни и се понасят добре за повечето здрави хора.

Какво да гледаме, когато си купуваме ZMA?

На пазара се предлагам много различни марки ZMA. Избора става труден. Ние от 4Fitness Shop, съветваме да не гледате само цената, а да обръщате внимание на съдържанието на етикета и марката производител.

Когато избирате хранителна добавка със ZMA, гледайте да съдържа цинков монометионин аспартат и магнезиев аспартат, бисглицинат или цитрат. Съдържанието в една доза трябва да е приблизително: 30 мг цинк, 450 мг магнезий и 15 мг витамин B6. 

Не е важно само колко капсули е опаковката, а колко дози ZMA се съдържат в нея. Защото има производители, които предлагат тази примерна доза в две капсули, други в четири. 

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон