Куркумин / Curcumin

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 43 (3 Страници)

Куркумин вероятно е най-ефективната хранителна добавка, която съществува. Доказано е в много проучвания, че Curcumin има големи ползи за вашето здраве. Куркуминът е естествен антиоксидант, който има противовъзпалителни ползи, както и ползи, свързани със забавяне на процеса на стареене и предотвратяване на Алцхаймер и потенциална депресия.

За да си набавите необходимото количество куркумин, трябва да приемате хранителни добавки под формата на таблетки и капсули, които са силно концентрирани и можете да закупите от 4 Fitness на изгодна цена. За да усвоявате 10 пъти повече Curcumin и да се наслаждавате на ползите му, търсете хранителна добавки, което съдържа и пиперин. Пиперинът се извлича от черния пипер.

Прахът от корен на куркума произхожда от растението Curcuma longa, вид джинджифил, родом от Югоизточна Азия, най-известно като подправка, използвана в къри. Куркуминоидите в него имат мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие с голямо разнообразие от приложения и ползи и много малко странични ефекти.

Както вероятно се досещате от спецификата на името, куркуминът е основната активна съставка в билката куркума. Куркумата е родом от Югоизточна Азия, но с времето е добила популярност в целия свят. Може би е най-популярна в Индия, където билката е една от основните подправки в кърито. Вкусът ѝ е лютив и горчив и има поразителен жълт цвят.

Смята се, че куркумата има много ползи за здравето, като според различни източници е използвана като лекарство още преди 4 хилядолетия. От края на 20-ти век съвременната медицина увеличи изследванията върху репутацията на куркумата като лечебна. Куркуминът е в основата на изследването, тъй като той е източникът на много от здравословните свойства на куркумата.

Куркуминът е дискретно биоактивно съединение и е това, което придава яркия цвят на куркумата. За първи път е изолиран от учени в началото на миналия век и антибактериалните му свойства са демонстрирани през 1949 г. Последвалите изследвания показват, че наред с това той има противовъзпалителни свойства, антиоксидантни свойства и няколко други забележителни предимства.

Качества и предимства на куркумин

Има много източници, които подкрепят наличието на съществени ползи за здравето от куркумина. Традиционно той се използва за лечение на кожни заболявания, заболявания на горните дихателни пътища, болки в ставите, храносмилателни проблеми и др. Съвременните изследвания потвърждават някои от тези отдавна известни ползи за здравето и довеждат до все по-честата му употреба в ежедневието.

Помага за много болести и хронични заболявания

Мощните антиоксидантни свойства могат да бъдат едно от най-значимите ползи от curcumin. Той има свойството да засилва функцията на имунната система и да предпазва от болести, директно инхибирайки увреждането на свободните радикали и намалява оксидативния стрес. Може да бъде полезен за намаляване на риска и лечение при диабет, хипертония, рак, хипертония и Алцхаймер.

Полезен при висок холестерол

Куркума на таблетки се препоръчва за понижаване на нивата на триглицеридите и холестерола, ако страдате от затлъстяване, имате метаболитен синдром, диабет или друго хронично състояние, засягащо кръвния ви липиден профил.

При артрит и болки в ставите

Доказано е, че куркуминът помага при болезнените симптоми на остеоартрит и ревматоиден артрит, което в основна степен е свързано с неговите противовъзпалителни свойства. Обикновено възпалителните процеси при артрит може да се проявят като зачервяване, подуване, топлина в засегнатите стави, болка в ставите и скованост на ставите. Различни проучвания показват, че куркуминът е ефективен за намаляване на тези симптоми на възпаление.

Помага при отслабване

Ако сте в добро здравословно състояние, отслабването може да бъде лесна задача. Ако обаче имате предварително съществуващо метаболитно разстройство, нещата могат да бъдат малко по-сложни.

Приемането на куркумин таблетки благоприятства метаболитните нарушения, помагайки за стабилизиране на метаболизма и регулиране на теглото. Куркумата повишава чувствителността към инсулин, регулира липидния метаболизъм и насочва мазнините чрез потискане на множество процеси, отговорни за растежа на мастната тъкан.

Подобрява здравето на кожата

Нашата кожа е най-важният, най-външен защитен слой на нашето тяло. Кожата ни пази от вредни микроби и регулира вътрешната ни телесна температура. Понякога могат да възникнат нежелани състояния на кожата, които изискват лечение като хронично акне, екзема и псориазис.

Ефикасна хранителна добавка против стареене

Тъй като куркумин има уникалното свойство да се бори с възпаления, да предпазва тялото от свободни радикали и да подобрява мозъчната функция, се смята за много ефикасна хранителна добавка против стареене.

Естествен разредител на кръвта

Кръвни съсиреци са нормална телесна функция. Без съсирване, малките порязвания биха станали катастрофални ако кръвта не се съсирваше. Понякога възникват определени здравословни състояния, които изискват разреждане на кръвта, за да се предотвратят запушвания на кръвоносни съдове, което би довело до сериозни здравословни проблеми.

Хапчета и таблетки с куркума са показали потенциал като антикоагулант (разредител на кръвта) при определени условия. Куркумата въздейства на няколко етапа на процеса на коагулация, включително тромбоза (локално съсирване на кръвта) и хемостаза (спиране на кръвния поток).

Подобрява алергиите и астмата

Алергията се проявява, когато имунната система погрешно определи чуждо вещество като вредно за организма. По време на алергична реакция произвеждаме антитела, които реагират на тези алергени, което в води до някои симптоми като кашлица, кихане, сърбеж и др.

Противовъзпалителното действие на куркумата може да помогне в борбата с тези симптоми, свързани с алергиите, и да намали вероятността от пристъпи на астма. Последни проучвания сочат, че таблетки куркумин може да намалят признаците на кихане, запушване на носа и хрема, свързани с ограничения носов въздушен поток и сенна хрема.

Помага за детоксикиране на черния дроб

Чернодробният детокс включва отстраняването на токсините от кръвта и метаболизирането на хранителните вещества, за да гарантираме, че тялото ни получава всичко, от което има нужда. Помислете за черния дроб като за централна система за филтриране на тялото. Здравият черен дроб е от първостепенно значение за оптималното физическо и психическо здраве.

Няколко проучвания демонстрират възможностите на Curcumin да ограничи вредите, нанесени на черния дроб от вредни вещества, прекъсвайки възпалителните пътища. Куркумата също стимулира производството на жлъчка и отделянето й от жлъчния мехур, спомагайки за елиминирането на нежеланите отпадъци от тялото.

Помага при главоболие и мигрена

Главоболието и дискомфорта могат да възникнат от много фактори, включително стрес, умора, недостатъчен сън, възпаления, лоша стойка, напрежение във врата и няколко други причини.

Ползите от куркумин, които са показали най-голям потенциал при лечение на главоболие и мигрена, са неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Точните механизми са неизвестни, но изглежда, че куркума на хапчета може да намали болката, свързана с възпалението, и директно да инхибира оксидативния стрес в организма.

Здраве на очите

Различни здравни изследвания показват, че куркуминът е полезен при борбата с възпалителни и дегенеративни очни заболявания. Въпреки че е необходимо допълнително проучване, събраната до момента информация показва, че куркуминът може да е добър за поддържане на очите здрави и за лечение на някои очни заболявания. 

Здраве на бъбреците

Експертите смятат, че куркуминът може да бъде полезен за вашите бъбреци. По-конкретно, куркуминът може да помогне при лечението на остри бъбречни увреждания и увеличаване на антиоксидантите.

Потенциално лечение на рак

Въпреки че подобна информация се среща в различни източници, все още няма достатъчно доказателства, които водят до извода, че куркуминът може да предотврати или лекува рак. Все пак, постоянно се реализират проучвания, които са насочени към по-добро разбиране на потенциала на куркумина в тази област. Смята се, че приемането на куркумин може да намали способността на раковите клетки да се размножават.

Какво да гледаме когато купуваме таблетки с Curcumin

За да усвоявате 10 пъти повече Curcumin и да се наслаждавате на ползите му, не гледайте само цена, а търсете хранителна добавка, която съдържа и пиперин. Пиперинът се извлича от черния пипер. Без него просто ще изхвърлите куркумина, без да го усвоите.

Amix Greenday Curcum-In Rapid съдържа патентован комплекс от куркумин С3® (от научния екип на Sabinsa Corporation). Този curcumin е получен от изсушена Curcuma longa (куркума) и стандартизиран за минимум 95% куркуминоиди, за да осигури максимална антиоксидантна и биопротективна активност. Името му C3 Complex се отнася до трите му основни химични съединения: куркумин, деметоксикуркумин (DMC) и бисдеметоксикуркумин (BDMC) - наричани заедно куркуминоиди.

Противопоказания

За щастие има много малко странични ефекти или рискове за здравето, свързани с употребата на куркумин. Единствените противопоказания са свързани с приемане на изключително високи дози куркумин, когато може да се наблюдава диария, главоболие, гадене и жълти изпражнения.

Количества и дозировка

Куркуминът не се приема за официално лекарство към момента, затова и няма налични стандарти за дозиране на куркумин. Куркуминът може да се приема чрез храни, подправени с куркума, както и чрез хранителни добавки с куркумин, които можете да поръчате удобно чрез нашия онлайн магазин. Въпреки това е важно да говорите с вашия лекар, преди да преминете към прием на каквито и да било хранителни добавки.

Какви са най-често срещаните форми на куркумин добавки?

Куркумин добавките са налични в различни форми. Най-честите форми са стандартизиран куркумин екстракт, куркумин в комбинация с пиперин (черен пипер), липозомален куркумин (свързан с мазелни молекули за по-добра абсорбация) и куркумин във формата на капсули или таблетки. Всяка форма има своите предимства, и изборът зависи от предпочитанията и нуждите на конкретния потребител.

Какъв е препоръчителният дневен прием на куркумин?

Препоръчителният дневен прием на куркумин може да варира в зависимост от конкретната добавка и индивидуалните нужди. Обикновено се препоръчва прием на около 500-2000 милиграма куркумин на ден. Все пак, е важно да се консултирате със своя лекар или диетолог, преди да започнете приема на куркумин добавка, за да получите индивидуализирано препоръчително дозиране, специфично за вашето здравословно състояние и нужди.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон