Комплексни аминокиселини

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 74 (4 Страници)

Тъканта на мускулите е изградена от протеини, които са съставени от комбинации от аминокиселини. Тази комбинация ги разделя в подгрупа, наречена комплексни аминокиселини. Без тях изграждането на мускули просто не е възможно. От много голяма важност са есенциалните аминокиселини. Но когато тренирате усилено, не бива да пренебрегвате и полуесенциалните.

Както споменахме по-горе, протеините са съставени от аминокиселини. Косата, кожата, мускулите и други тъкани са изградени от протеини и следователно от аминокиселинни вериги. Тези аминокиселини, които са модули за протеин, се наричат протеиногенни.

Комплексните аминокиселини (комбинация от много аминокиселини в един продукт) изграждат мускулите, предизвикват химични реакции в организма, транспортират хранителни вещества, предотвратяват заболяване и извършват други функции. Дефицитът на аминокиселини нерядко води до понижен имунитет, проблеми с храносмилателната система, депресия, проблеми с фертилитета, по-ниска психическа бдителност, забавен растеж при децата и много други здравословни проблеми.

Протеиновите аминокиселини са разделени на три групи: 

  • Есенциални (незаменими) – изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан, валин
  • Полуесенциални – хистидин, аргинин, цистеин, тирозин
  • Неесенциални (заменими) – аланин, аспаргин, аспартат, глутамат, глутамин, глицин, глидин, орнитин, серин

Незаменимите аминокиселини са от особена важност за хората, но не могат да бъдат произведени от тялото и по тази причина се приемат или чрез храната, или под формата на добавки. За по-добро усвояване на есенциалните аминокиселини е важно да бъдат приемани с добавки или храни, които съдържат витамин B в по-големи количества.

Полуесенциалните и неесенциалните аминокиселини и могат да се произвеждат от човешкия организъм, но не винаги са достатъчни, и е желателно да приемате хранителни добавки, за да сте сигурни, че тялото е снабдено с всички видове аминокиселини в оптимални количества.

За да произвеждате достатъчно количества от хормона на растежа, е нужен допълнителен прием на определени аминокиселини. Това са: аргинин, л-орнитин, л-лизин, глицин, глутамин и габа.

Съдържание на комплексните аминокиселини

Комплексните аминокиселини са съставени най-често от пълен спектър есенциални и неесенциални. С най-голямо съдържание обаче са най-важните аминокиселини, а именно L-глутамин и BCAA.

Обикновено комплексни аминокиселини се предлагат под формата на таблетки. В най-добрия случай те трябва да са суроватъчни и да съдържат поне 1000 мг аминокиселини. Най-добрите и качествени комплексни аминокиселини са минали през процес на хидролиза и съдържат цели 2000 мг аминокиселини в таблетка.

Как да изберем

Ако търсите комплексни аминокиселини гледайте да са с високо съдържание есенциалните аминокиселини BCAA и L-glutamine. Ако успеете да намерите и аминокиселини с фармацевтично качество, които са извлечени чрез ферментация от растения, а не синтетично от птичи пера и човешки нокти, е голямо предимство.

Какво представляват комплексните аминокиселини и за какво се използват?

Комплексните аминокиселини са комбинация от различни видове аминокиселини, които са необходими за нормалното функциониране на организма. Те са изключително важни за изграждането и поддържането на мускулната маса, подобряване на физическата издръжливост и възстановяване след тренировки. Комплексните аминокиселини могат да помогнат и при подобряване на общото здраве и имунната система.

Кои са основните предимства на комплексните аминокиселини спрямо отделните аминокиселини?

Главното предимство на комплексните аминокиселини е, че съдържат комбинация от различни аминокиселини, които работят синергично и подпомагат постигането на по-широк спектър от ползи. Вместо да се насочват само към една конкретна функция, комплексните аминокиселини предлагат обществена подкрепа за различни аспекти на здравето и физическата форма. Те също така осигуряват по-устойчиви и продължителни резултати.

Как да избера най-подходящите комплексни аминокиселини за мен?

При избора на комплексни аминокиселини е важно да разгледате състава на продукта и да проверите дали съдържа разнообразие от есенциални и неесенциални аминокиселини. Последното осигурява пълноценна подкрепа за мускулната издръжливост и възстановяване. Разгледайте различните марки в нашия магазин, прочетете мнения и препоръки от други потребители, и се консултирайте с наш специалист, за да изберете най-подходящите комплексни аминокиселини за вашите нужди и цели.

Как да приемам комплексните аминокиселини?

Препоръчителната доза и начинът на прием на комплексните аминокиселини може да варира в зависимост от конкретния продукт и индивидуалните нужди. Въпреки това, често срещаното ръководство е да се приемат преди или след тренировка, за да се увеличи мускулното възстановяване и протеиновия синтез. Винаги се съобразявайте с указанията на производителя и се консултирайте със специалист, ако имате някакви съмнения или въпроси.

Вижте още: магазин за хранителни добавки

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон