Адаптогени, Ашваганда

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 85 (5 Страници)

Адаптогени - това са вид растителни представители или билки, които помагат на тялото да се справя с физическите и емоционални стресове. Известно е също така, че най-добрите адаптогени изразяват мощни антиоксидантни и противосъстаряващи свойства.

Тези билки се използват в медицината на източните народи от хиляди години, като през последните десетилетия стават все по-популярни и в западния свят.

В повечето случаи, адаптогенните билки са твърде горчиви за да бъдат приемани като храна. Затова от тях се правят натурални препарати, под формата на прах, капсули, таблетки или течен екстракт.

Клиничните изследвания установяват, че най-силните адаптогени имат благоприятни за здравето действия, като например да предизвикат производството на важни хормони или да смекчават симптомите на стреса. Адаптогенните добавки могат да помогнат на цялото тяло да функционира оптимално добре.

Кои са най-силните адаптогени в природата?

Ашваганда е един от най-мощните адаптогени в природата. Тази билка, известна още като „индийски женшен“, се използва в традиционната индийска медицина от хилядолетия за облекчаване на възпалението, смекчаване на болката, лечение на безсъние и редица други патологични състояния.

Тя е особено ефикасна при борбата с физическия, психическия и емоционален стрес. При нас ще откриете ашваганда хапчета, капсули и таблетки на чудесни цени.

Наред с ашваганда, в природата са познати и редица други адаптогени с ефикасно действие против стрес. Сред тях най-популярни биват женшен, астрагал, бакопа (брахми), родиола, рейши, кордицепс и котешки нокът.

Какви са ползите от приема на адаптогенни препарати?

Суплементите с екстракт от адаптогени са добре известни със своите противостресови качества. Те са особено ефикасни при наличието на външни или вътрешни стресови фактори. Помагат на тялото да се адаптира по-добре към околната среда и да се справи с високите нива на физически и психически стрес.

Наред с това, качественият препарат с адаптоген изразява и множество други благоприятни за здравето свойства, които обхващат почти всички органи и тъкани в тялото. Ето и някои от най-изразените предимства за здравето от прием на таблетки и капсули с екстракт от адаптогени.

  • Подобряват концентрацията, вниманието и мисловната дейност
  • Увеличават физическата издръжливост и енергийните нива на тялото
  • Понижават чувството на умора, вследствие на прекомерен физически или емоционален стрес
  • Борят разстройствата и уврежданията в тялото, причинени от високите нива на стрес
  • Подобряват хормоналния баланс
  • Стимулират мозъчната функция
  • Подсилват имунната система
  • Борят състоянията на депресия, тревожност, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност и затлъстяване
  • Подобряват чернодробната и бъбречната функция
  • Подобряват действието на храносмилателната система

Ашваганда (Ashwagandha)

Ашваганда (Withania somnifera) е билка, която се среща основно в Азия и Африка. Този мощен природен адаптоген е особено ефикасен при борбата с високите нива на стрес.

Наред с това, приемането на таблетки или капсули с екстракт от адаптоген ашваганда оказва благоприятен ефект и върху редица други телесни органи и системи. Билката подобрява плодовитостта, увеличава издръжливостта, повишава енергийните нива на тялото, подсилва мозъчното действие, подобрява качеството на съня и понижава риска от развитие на ракови и сърдечни заболявания.

Астрагал (Astragalus)

Астрагалът е билка, която се използва в китайската медицина от хилядолетия. Този мощен природен адаптоген има много ползи за здравето, в това число мощни имуностимулиращи, противосъстарителни и противовъзпалителни ефекти.

Доказано е, че астрагалът подобрява качеството и продължителността на живота и се използва за лечение на голямо разнообразие от патологични състояния, като алергии, вирусни инфекции, хронична умора, стрес, сърдечни заболявания, диабет и други.

Бакопа (Bacopa)

Бакопа, известна още като брахми, е билка, която намира широко приложение в традиционната индийска медицина. Този растителен представител често се използва при лечение на болестта на Алцхаймер, за подсилване на паметта и мисловната дейност и за понижаване на тревожността и стреса.

Билката притежава свойството да увеличава някои мозъчни химикали, които участват в мисленето, ученето и паметта. Клиничните изследвания показват, че бакопа може също така да предпазва мозъчните клетки от химикали, причиняващи невродегенеративни заболявания, както и да понижава значително нивата на физически, психически и емоционален стрес.

Женшен (Ginseng)

Женшенът e бавнорастящо растение с месести корени, което се използва в традиционната китайска медицина от хилядолетия. Съществуват много видове от тази известна адаптогенна билка, но най-популярни са американският женшен и азиатският женшен.

Тези два основни вида женшен варират според концентрацията си на активни съединения и въздействието си върху човешкия организъм. Установено е, че американският женшен действа като релаксиращо средство, докато азиатският вид изразява ободряващ и енергизиращ ефект.

От гледна точка на химическия си състав, женшенът съдържа две важни съединения, а именно гинзенозид и гинтонин. Тези две съединения се допълват взаимно, за да осигурят редица ползи за здравето.

Клиничните изследвания доказват, че женшенът подсилва имунитета, повишава енергийните нива на тялото, стимулира мозъчното действие, подобрява функцията на храносмилателната система, понижава оксидативния стрес, бори еректилната дисфункция, инхибира растежа на раковите клетки и помага на тялото да се адаптира към различни стресови фактори.

Котешки нокът (Cat's claw)

Котешкият нокът е вид лоза. Вирее основно в тропическите гори на Южна и Централна Америка. Известни са два основни вида котешки нокът, които се използват с терапевтична цел. Хранителни добавки с адаптогени котешки нокът се правят от корена и кората на растението.

Котешкият нокът се използва най-често при остеоартрит и ревматоиден артрит, както и при ракови болести, вирусни инфекции, хронична умора и високи нива на физически и психически стрес.

Какви са препоръчителните дневни дози?

Препоръчителните дози и начина на приемане при различните адаптогенни добавки варират. Те зависят от активния адаптоген в добавката, грамажа и формата, под която се предлага. За най-добри резултати, следвайте инструкциите и препоръките на производителя или потърсете съвет от специалист.

При нас ще намерите препарати с адаптогени като Ашваганда на изгодна цена.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон