Желязо

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 13 от общо 13 (1 Страници)

Желязото е вид минерал, който изпълнява редица важни функции в човешкото тяло. Ценният микроелемент се съдържа в почти всяка клетка, тъкан и орган, но най-големи количества от него има в червените кръвни телца. Основно, желязото участва в транспорта на кислород, където служи като градивен елемент на хемоглобина, но неговите ползи съвсем не свършват дотук.

Оптималните нива на желязо в организма са свързани с подсилен имунитет, повишени енергийни нива, подобрена мозъчна функция и понижен риск от развитие на анемия и сърдечно-съдови заболявания.

Обикновено, добре балансираната и разнообразна диета набавя на тялото необходимите количества желязо, но в много случаи, допълнителният прием на желязо, под формата на хранителна добавка, може да се окаже належащо.

Това важи най-вече за хората, страдащи от определени хронични заболявания, веганите, вегетарианците, жените в зряла възраст, бременните, занимаващите се активно със спорт и някои други групи от населението.

Какви са симптомите на железен дефицит?

Железният дефицит е често срещано състояние, особено в някои определени групи от населението. Ако страдате от липса на желязо и не предприемете прием на хапчета или капсули, има опасност състоянието да премине в желязодефицитна анемия.

Това е заболяване, което е свързано с недостиг на червени кръвни клетки и понижен приток на кислород към тъканите и органите.

Някои от най-често срещаните симптоми на железен дефицит:

 • Честа умора, задух и липса на енергия
 • Липса на концентрация и главоболие
 • Отслабен имунитет и по-често боледуване
 • Бледа кожа, косопад, чупливи нокти
 • Сърцебиене и шум в ушите
 • Възпален език, афти и вкусови промени

Ползи от приема на добавки с желязо

Желязото е един от най-важните микроелементи в човешкото тяло. Неговата липса е свързана с множество нежелани патологични състояния, в това число хронична умора, инсомния, липса на енергия, понижена когнитивна функция и анемия.

Ето защо трябва да се стремите да поддържате нивата на този ценен минерал в оптимални граници. По този начин ще се чувствате енергични, трудоспособни и жизнерадостни и ще се радвате на крепко здраве и пълноценен живот. Имайте предвид, че много често храната сама по себе си не е достатъчна, поради което специалистите препоръчват приема на добавки със желязо независимо дали са хапчета, таблетки или капсули за пиене.

Ето и някои от най-изразените ползи от оптималния прием на желязо:

Предпазва от анемия

Липсата на достатъчно желязо в тялото е свързана с едно от най-често срещаните патологични състояния в света, а именно анемията. По-точното определение, в този случай, е желязодефицитна анемия. Това състояние настъпва когато нивата на хемоглобин спаднат под оптималните граници.

Някои от най-изразените симптоми на анемия биват честа умора, вертиго, ускорен сърдечен ритъм, задух и чувство на гадене.

Подобрява функцията на имунната система

Желязото играе изключително важна роля за подсилването на имунитета. Минералът е нужен на тялото за кръвоснабдяването на повредените клетки, тъкани и органи, както и за борбата срещу патогените и инфекциите.

Ето защо, ниските нива на желязо са свързани с отслабена имунна система и повишено наличие на настинки и грип.

Повишава мускулната сила и издръжливост

Ниските нива на желязо в кръвта водят до недостиг на кислород в мускулната тъкан. Това, от своя страна, е предпоставка за забавен мускулен метаболизъм, понижена мускулна контракция и намалена издръжливост.

За да се радвате на оптимален мускулен тонус, сила и издръжливост, трябва да поддържате нивата на желязо в нормални граници чрез прием на таблетки с тази добавка и други витамини.

Дори още повече - ниските нива на желязо водят до възпаление на мускулните тъкани, като резултатът е неприятна болка, понижена продуктивност и силна отпадналост. Всъщност, болезнените мускули са един от първите симптоми на желязодефицитната анемия.

Навременното суплементиране с желязо на таблетки или хапчета за пиене, ще помогне за бързото възстановяване на организма. Това важи особено за тези от вас, които се занимават с активни физически упражнения и силови натоварвания.

Подобрява мозъчната дейност

Клиничните изследвания индикират, че ниските нива на желязо в тялото водят до спад в мисловната дейност, нарушена концентрация, обърканост и трудности при вземането на решения. Тези процеси се наблюдават почти мигновено, когато количествата на желязо в организма спаднат под нормалните граници.

Приемът на желязна хранителна добавка може да помогне за нормализирането на умствената функция и дори да повиши когнитивните ви показатели.

Възстановява съня

Редица клинични изследвания установяват връзка между недостига на желязо и инсомнията. Оказва се, че ниските нива на минерала водят до понижено качество на съня и трудности при заспиване.

За да се радвате на здрав и пълноценен сън, поддържайте желязото си в оптимални граници. За хората, които страдат често от недоспиване се препоръчва приемът на желязо под формата на хранителна добавка.

Препоръчителен прием на таблетки с желязо

Дневният препоръчителен прием на желязо варира и зависи от фактори, като пол, възраст, здравословно състояние и житейски етап. Препоръчителните дневни дози желязо са както следва:

Деца:

 • До 6 месеца: 0,3 мг
 • 7 - 12 месеца: 11 мг
 • 1 - 3 години: 7 мг
 • 4 - 8 години: 10 мг

Жени:

 • 9 - 13 години: 8 мг
 • 14 - 18 години: 15 мг
 • 19 - 50 години: 18 мг
 • Над 51 години: 8 мг
 • Бременни: 27 мг
 • Кърмещи 14 - 18 години: 10 мг
 • Кърмещи над 19 години: 9 мг

Мъже:

 • 9 - 13 години: 8 мг
 • 14 - 18 години: 11 мг
 • Над 19 години: 8 мг

Имайте предвид, че приемът на прекалено високи количества желязо може да доведе до чувството на гадене, както и да причини повръщане или стомашни болки. Придържайте се към препоръчителния дневен прием или потърсете съвет от специалист.

Хората, които вземат редовно лекарствени продукти, трябва да се консултират с личния си лекар, преди да пристъпят към суплементиране с добавката, поради свойството на желязото да инхибира действието на някои медикаменти. Преди употреба се запознайте добре с указанията на производителя.

На пазара може да се намери голямо разнообразие от хранителни добавки със желязо. Не всички обаче притежават необходимото качество и чисти съставки. Ето защо не бива да прибягвате към първата желязна добавка, която попадне в полезрението ви.

В нашия онлайн магазин 4fitness.bg можете да намерите богат асортимент от висококачествени добавки със желязо под формата на таблетки, капсули и за пиене, на най-добрата цена.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон