Диуретици

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 48 (3 Страници)

Диуретици - това са вид лекарствени продукти или добавки, чиято основна роля е освобождаването на тялото от прекомерно високите нива на вода и соли (електролитити). Те подтикват бъбреците да отделят повече натрий в урината, който абсорбира по-високи количества вода от кръвната плазма.

Това води до увеличен обем на урината и понижен обем на течностите, преминаващи по кръвоносните съдове, което пък е предпоставка за нормализиране на кръвното налягане.

Начинът, по който диуретиците влияят върху производството на урина е чрез директна стимулация или възпиране на действието на някои хормони, които са свързани с регулацията на отделителната система.

Най-често, хората прибягват до употребата на леки или силни диуретици, под формата на медикаменти или хранителна добавка, при наличието на високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, проблеми с черния дроб, цироза, камъни в бъбреците или при едема (оток вследствие на прекомерното натрупване на вода под кожата). В допълнение, диуретиците намират широко приложение и в борбата с излишните килограми.

Кои са основните видове диуретици?

Диуретиците могат да бъдат разделени на 4 основни вида, а именно тиазиди, калий-съхраняващи, бримкови и натурални диуретици. Сред тях, тиазидните диуретици са най-често предписваните при хората с високо кръвно налягане. Това е така, понеже те не само водят до понижен обем на течността в тялото, но също така стимулират отпускането на стените на кръвоносните съдове.

Ето и четерите основни вида диуретици, които можете да срещнете на пазара у нас. В повечето случаи, те се предлагат като диуретици на таблетки или капсули. Също така, в зависимост от предназначението им, можете да намерите по-мощни диуретици, както и по-слаби такива.

Напоследък, доста популярност набират и диуретичните добавки, които използват естествени съставки, като билки и други лечебни растения. Преди употреба се запознайте добре с упътването на производителя.

Тиазидни диуретици - тиазидите са най-често срещаните диуретични медикаменти у нас. Обикновено, те се използват за регулиране на високото кръвно налягане (хипертония), като понякога се налага комбинация с други лекарствени продукти, при по-тежки случаи на хипертония.

Бримкови диуретици - употребата на бримкови им е свързана най-вече с лечението на сърдечна недостатъчност. Те имат много бърз ефект в понижаването на течностите в тялото, като освен на нивата на калия, влияят и на нивата на калция и магнезия.

Калий-съхраняващи диуретици - този вид диуретик води до понижаване на обема на течности в тялото, без да влияе на нивата на калий. Това е особено важно при хора със сърдечни проблеми, като аритмия. Имайте предвид, че калий-съхраняващите диуретици не водят до понижаване на кръвното налягане, подобно на другите видове.

Диуретични добавки на натурална основа - напоследък, те стават все по-популярни в борбата с високото кръвно налягане, излишните течности в тялото и дори с наднорменото тегло. Сред най-често използваните природни съставки се нареждат бяла бреза, алое, корен от репей и канела. Този вид добавки предлагат почти всички ползи на лекарствените диуретици, но са по-безопасни и без странични ефекти.

Най-популярните природни съставки с диуретично действие биват:

 • Алое
 • Бяла бреза
 • Канела
 • Корен от репей
 • Хвойна
 • Магданоз
 • Кисел трън
 • Кофеин

Какви са ползите от натуралните диуретични добавки?

Излишното количество вода, което се задържа в тялото, може да доведе до подпухналост, подуване на ръцете, краката и глезените. В допълнение, това състояние, известно в медицинските среди като едема, може да бъде причина за повишаване на кръвното налягане, проблеми с бъбреците и дори за натрупване на излишни килограми.

Факторите, които водят до задържане на вода, са най-различни, но в повечето случаи едемата се дължи на сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания или други патологични състояния.

Хормоналният дисбаланс, менструалният цикъл, затлъстяването или обездвижването, също могат да бъдат предпоставка за задържане на прекомерни количества течности в тялото.

Безопасни и безвредни диуретици с натурални съставки се препоръчват най-вече при по-леките случаи на водно задържане. Ако едемата е причинена от тежко хронично заболяване, най-добре се обърнете за съвет към личния си лекар или специалист.

Някои определени билки притежават силно-изразени диуретични свойства, които могат да ви бъдат от полза, при наличието на високо кръвно налягане, наднормено тегло или други нежелани състояния.

Клиничните изследвания показват, че действието на тези лечебни растения в повечето случаи води до същите задоволителни резултати, както при лекарствените диуретици, но при първите, страничните ефекти са много по-малки или изобщо липсват.

Ето и някои от най-изразените ползи от добавките с натурални диуретици:

 • Регулират нивата на кръвно налягане
 • Освобождават тялото от излишното количество течности
 • Подобряват работата на сърцето
 • Стимулират работата на черния дроб
 • Помагат в борбата с камъните в бъбреците
 • Подпомагат загубата на излишните килограми и мазнини
 • Промотират извайването на мускулния релеф

На пазара за хранителни добавки има голямо разнообразие от натурални диуретици, но не всички могат да се похвалят с нужното качество и чисти съставки. Преди да прибегнете към покупка на безвреден диуретик, се информирайте добре.

Какви са препоръчителните дози на диуретичните добавки?

Препоръчителните дози при различните видове безвредни диуретици варират, в зависимост от активното вещество, причината за прием и някои други фактори, като възраст и здравословно състояние. Преди употреба се запознайте добре с препоръките на опаковката.

В повечето случаи се препоръчва приема на 2 - 3 капсули сутрин и 2 - 3 капсули следобед, като отново, това зависи от дадения продукт. Приемът на диуретични добавки късно вечер е противопоказен, тъй като това може да доведе до чести нощни набези за уриниране и влошаване на качеството на съня.

Също така, специалистите препоръчват оптимален прием на вода по време на суплементирането.

От гледна точка на страничните ефекти, при хранителните добавки с натурални и безопасни диуретици, такива са рядкост или изцяло липсват. В някои редки случаи може да се наблюдава лек световъртеж, мускулни спазми или главоболие. Ако усетите подобни симптоми, консумирайте повече вода.

Богатият ни асортимент от добавки включва диуретици на хапчета, таблетки и капсули на изгодна цена, като действието им варира от слабо до силно. Всяка наша хранителна добавка е с най-високо качество и използва съставки в най-чиста форма.

Какви са най-ефективните диуретици за отстраняване на излишната вода от организма?

Зависи от индивидуалните нужди и здравословно състояние на човека. В онлайн магазина ни предлагаме разнообразие от диуретични продукти, които могат да помогнат при задържане на течности и отоци. Някои от популярните диуретици включват билкови съставки, които имат доказани свойства за стимулиране на диурезата.

Кои са най-безопасните диуретици за дългосрочна употреба?

Когато става въпрос за дългосрочна употреба на диуретици, винаги е препоръчително да се консултирате със своя лекар или фармацевт. Те могат да ви предоставят най-добрата информация и да ви препоръчат най-подходящия продукт за вашите нужди. Всички диуретици, предлагани в нашия онлайн магазин, са произведени от утвърдени марки и отговарят на високи стандарти за качество и безопасност. Все пак, важно е да следвате указанията за дозиране и да не превишавате препоръчителната употреба без консултация със специалист.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон