Витамини за бременни и кърмачки

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 16 от общо 16 (1 Страници)

Тялото на бременната жена претърпява множество промени, включващи кръвоносната система. По време на бременността плазменият обем се увеличава постепенно с приблизително 50% до 34-тата гестационна седмица и е пропорционален на теглото при раждане на бебето.

По този начин, в допълнение към факта, че сърцето на бременната жена ще трябва да изпомпва повече течности в системната циркулация, нуждата на организма от витамини и минерали се увеличава.

Това е причината, поради която е от съществено значение бременната жена да бъде подкрепена както от балансирана диета, така и от хранителни добавки с минерали и витамини, препоръчани след конкретни анализи и установени от лекаря, който следи развитието на бременността. Ние сме се опитали да подберем за Вас хубави витамини за бременни от доказани световни производители на добри цени.

Кои са подходящите витамини по време на бременност

Витамините могат да бъдат усвоени както от храната, така и от хранителните добавки. Здравословната и балансирана диета е един от най-добрите източници на витамини и минерали.

Въпреки това, поради промените, които се случват в тялото, в тялото на бременната жена могат да възникнат някои дисбаланси на част от основните хранителни вещества. Такива случаи могат да се срещнат особено в следните ситуации:

  1. За жените, които имат диетични ограничения, причинени от непоносимост, алергии, вегетарианска и веганска диета, се препоръчва да приемат микроелементи и макронутриенти от хранителни добавки, за да се гарантира, че плодът се развива правилно през цялата бременност;
  2. На жени с мутации в гена на метилен тетрахидрофолат редуктазата (MTHFR) може да се препоръчат определени дози фолат, витамини В6 и В12. В ДНК на всеки човек информацията е кодирана за двата MTHFR гена, наследени от всеки родител. Те могат да подпомогнат регулирането на нивата на хомоцистеин в организма и могат да помогнат на организма да произвежда ензима MTHFR, необходим за правилния метаболизъм на фолиевата киселина. Генетичните мутации в един или и двата MTHFR гена могат да повлияят на способността на организма да произвежда ензима MTHFR и метаболизма на хомоцистеин;
  3. За облекчаване на симптомите на жените, страдащи от синдром на Hyperemesis gravidarum или токсична бременност, се препоръчва медикаментозно лечение на базата на витамин В6 и витамин В12;
  4. На бременните пушачки може да се препоръчат добавки с витамин С и определена доза фолиева киселина.

Ролята на пренаталните витамини

Дори ако пренаталните витамини могат да бъдат закупени без рецепта, препоръчително е жените, които възнамеряват да забременеят, да имат медицинска консултация преди зачеването и да потърсят съвет от акушер-гинеколог.

Той ще препоръча няколко комплекта тестове, включително пълна кръвна картина (кръвен тест, който разглежда червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите). Резултатите от анализите могат да отразяват възможни дефицити на основни макро и микроелементи. По препоръка на лекаря тези дисбаланси ще се регулират чрез здравословна диета и хранителни добавки с минерали и комбинирани витамини за бременни.

Обикновено най-добрите витамини за бременни могат да съдържат повече фолиева киселина и желязо в сравнение с нормалните мултивитамини за възрастни.

Ролята на фолиевата киселина преди бременността

Фолиевата киселина е витамин от В спектъра, който придоби известност с откритието, че употребата му преди и по време на бременност може да увеличи шансовете за зачеване и може да намали риска от дефекти на невралната тръба при новородени.

От невралната тръба на плода се развива, започвайки с 26-ия ден от бременността, мозъкът и гръбначният стълб. Ако майката има недостиг на фолиева киселина, препоръчително е да се коригира дефицитът преди зачеването на бебето чрез подходящите витамини за бъдещи майки.

Препоръчителна доза

Ако майката има дефицит на фолиева киселина, тя трябва да коригира дефицита, преди да забременее. В тази ситуация препоръката на лекарите за жени в детеродна възраст, които желаят да забременеят, е да използват 400 микрограма фолиева киселина на ден, след което след потвърждение на бременността лекарят ще увеличи дозата в зависимост от нуждата от витамини в организма.

Ролята на желязото преди забременяване

Както бе споменато в началото на тази статия, по време на бременност плазменият обем на тялото се увеличава с около 50% и е необходимо повече желязо, за да се получи повишено количество хемоглобин - протеинът в състава на червените кръвни клетки.

Обикновено при първата пренатална консултация акушерът препоръчва да се направи кръвна картина, кръвен тест, използван за изследване на общото здравословно състояние и за откриване на определени прояви като анемия. За да се избегне възможна анемия, се препоръчва жените да започват бременност с достатъчно железни отлагания.

Най-важните витамини за бременни

Витамин С

Витамин С може да изпълнява няколко функции по време на бременност. На първо място, той може да увеличи абсорбцията на желязо, компонент на хемоглобина. Другата му роля е да помогне за производството на колаген - структурният протеин, намиращ се в структурата на хрущялите, сухожилията, костите и кожата, необходим за плода по време на вътрематочното развитие.

Препоръчителна дневна доза

Препоръчителната дневна доза витамин С зависи от няколко фактора. При бременни жени правилната доза обикновено може да бъде 85mg.

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се среща в природата под формата на витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол). Биологичната функция на витамин D3 е усвояването и фиксирането на калций и фосфор в организма.

Някои проучвания показват, че приемът на витамин D по време на бременност може да помогне за намаляване на честотата на прееклампсия. Нивата на витамин D могат да бъдат проверени чрез кръвен тест.

Състоянието на витамин D се изразява в нанограми на милилитър (ng / ml) от серумното ниво на 25-OH витамин D. Ако серумното ниво от 25 OH е по-малко или равно на 10 ng / ml, можем да говорим за тежко дефицит на витамин D и Вашият лекар ще препоръча добавки за справяне с дефицита.

Препоръчителна дневна доза

Министерството на здравеопазването препоръчва дневна доза от 600 IU на ден за бременни или кърмещи жени.

Витамин Е

Витамин Е е открит през 1922 г. от Хърбърт Маклийн Евънс - анатом и ембриолог - и Катрин Скот Бишоп - анатом. Изследвания с течение на времето показват, че витамин Е може да има антиоксидантно действие и може да помогне за защита на клетките срещу действието на свободните радикали. Освен за бременни, това е един от често препоръчваните витамини за кърмачки.

Препоръчителна дневна доза

Според Mayo Clinic 5 голяма част от хората получават този витамин само от диетата си. Въпреки това, в случай на бременни жени, които имат различни диетични ограничения, лекарят може да препоръча хранителни добавки, които допълват хранителните нужди на бременната жена.

Препоръчителната дневна доза витамин Е е 15 милиграма за бременни жени на всяка възраст, а като част от приеманите витамини при кърмене - 19 милиграма.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон