Ликопен

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 5 от общо 5 (1 Страници)

Какво е ликопен?

Ликопенът е естествено вещество с мощно антиоксидантно действие. Намира се най-вече в зеленчуците и плодовете с ярко изразен червен и розов цвят, като доматите, динята, розовият грейпфрут, пъпешът и папаята.

Самото вещество ликопен принадлежи към семейството на каротеноидите. Те са известни със способността си да понижават оксидативния стрес в тялото, който се получава вследствие на вредното въздействие на свободните радикали.

Редовният прием на ликопен е свързан с множество ползи за здравето, в това число подсилен имунитет, подобрена мозъчна функция, понижен риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак, като рак на простатата.

От гореспоменатите плодове и зеленчуци, доматите се радват на най-големи количества ликопен, особено когато са в преработено състояние. В това число под формата на кетчуп, доматен сок, доматено пюре, консерви и сушени домати.

Също така, ликопенът се предлага и под формата на хранителни добавки, които ще ви гарантират оптимален прием от полезното вещество. Обикновено те са във вид на капсули или таблетки, като цената варира, в зависимост от качеството на продукта.

Какви са здравословните ползи от приема на ликопен капсули и таблетки?

Повечето от здравословните свойства на ликопена се дължат на високата му антиоксидантна активност. Веднъж щом попадне в тялото, полезното вещество започва да се свързва със свободните радикали, което води до тяхното неутрализиране.

Свободните радикали изразяват особено вредно влияние върху клетките, тъканите и органите. Те са основните виновници за повишаването на оксидативния стрес в организма, който води до повредено ДНК, развитието на тумори, отслабването на имунната система, преждевременното състаряване на тялото и отслабването на мозъчното действие.

Редовният прием на ликопен предлага множество ползи, както за физическото и психическото, така и за емоционалното здраве.

Мощният антиоксидант е свързан с подобрена здравина на костите, подсилена имунна система, подобрена когнитивна функция, по-добро зрително здраве, забавени процеси на стареене, както и с понижен риск от редица хронични болести.

  • Подсилва имунния отговор на тялото
  • Подобрява мисловната дейност, паметта и концентрацията
  • Заздравява костите и ставите
  • Понижава риска от развитие на невродегенеративни заболявания
  • Подобрява зрителното здраве и предпазва от катаракта и макулна дегенерация
  • Регулира кръвното налягане
  • Понижава риска от развитие на инфаркт и инсулт
  • Понижава риска от развитие на рак, включително рак на простатата 

Препоръчителни дневни дози

Средностатистическият българин консумира около 2-3 милиграма ликопен на ден от хранителни източници. Това количество обаче не е достатъчно, за да се извлекат максимални ползи от антиоксидантната активност на веществото.

Клиничните изследванията показват, че най-добрите здравословни резултати се наблюдават при прием от порядъка на 10 милиграма ликопен дневно. Ето защо специалистите препоръчват приема на ликопен под формата на добавка.

Хранителните добавки с ликопен под формата на таблетки и капсули обикновено съдържат оптимални дози от 10 милиграма. В случаите, когато не сте сигурни или вземате други медикаменти, е добре да се консултирате с вашия лекар, преди да преминете към редовен прием на ликопенова добавка.

Ликопенът е напълно безопасен и при повечето хора не се наблюдават странични ефекти. Приемът на добавки с ликопен в дози до 15 - 20 милиграма не е асоцииран с нежелани странични ефекти.

И все пак не бива да прекалявате с препоръчителната дневна доза от 10 милиграма. Добавката не се препоръчва за бременни и тези, които приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане.

В нашия онлайн магазин 4fitness.bg можете да намерите ликопен на капсули и таблетки, с най-високо качество и най-добра цена.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон