Аминокиселини

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 900 (45 Страници)

Аминокиселините са съединения, изграждащи протеините. Те са много важни за тялото на човек, защото са отговорни за множество процеси. Казано по друг начин, без аминокиселини, няма как да съществуваме.

Аминокиселините са необходими за жизненоважни процеси и са категоризирани в два основни вида: незаменими (есенциални) и заменими (неесенциални).

Има 21 видове аминокиселини, които организмът използва за изграждане и възстановяване на вашето тяло. Въпреки, че всички са важни за здравето, само девет от тях са есенциални (незаменими). Вашето тяло не може да ги произведе, затова тези аминокиселини са толкова важни. Това са хистидин, левцин, изолевцин, метионин, лизин, треонин, фенилаланин, валин и триптофан.

Аминокиселините, включително тези 9 незаменими вида, се намират в храни, богати на протеини като месо, боб, яйца, и ядки, както и в зеленчуци като спанак, брюкселско зеле и аспержи. Въпреки това, много хора приемат хранителни добавките под формата на аминокиселини, за да снабдят телата си с повече от тези важни за човека хранителни вещества.

Основни ползи от приема на аминокиселини

 1. Помагат за изгаряне на мазнини

Доказано е, че аминокиселините, особено BCAA, могат да предотвратят покачването на излишни килограми и да стимулират редуцирането на излишните подкожни мазнини. Много изследвания доказват, че хората, които приемат по 15 грама bcaa на ден имат повече мускулна маса и релеф, в сравнение с тези, които не приемат хранителни добавки с аминокиселина bcaa.

В нашия онлайн магазин можете да намерите BCAA аминокиселини на изгодна цена, които имат способността да поддържат високи нива на гликоген и подобряват инсулиновата чувствителност. Тези качества на bcaa, спомагат за загубата на излишните килограми и за натрупване на нови мазнини.

 1. Помагат за изграждане на чиста мускулна маса

Едно от основните предназначения на аминокиселините bcaa е за покачване на чиста мускулна маса. BCAA, особено левцинът, подобряват и регулират синтеза на протеини. Тези незаменими аминокиселини са необходими за възстановяване и растеж на мускули, които се разграждат по време на тренировка.

Въпреки това, за да постигнете добри резултати, се нуждаете от всички незаменими аминокиселини. Може да си ги набавите с протеин или с хранителни добавки, които съдържат всички есенциални аминокиселини.

 1. Аминокиселините предпазват мускулите от разпад (катаболизъм)

Ако спортувате за издръжливост или често тренирате на гладно, рискувате тялото ви да разгради мускулни влакна, използвайки ги за гориво. Приемът на аминокиселини от половин до един час преди тренировка спомага да се предотврати увреждането на мускулите.

Протеините в мускулите се разграждат и възстановяват (синтезират) постоянно. Балансът между разграждането на мускулния протеин и синтеза определя количеството на протеин в мускулите. Аминокиселините ще увеличат синтеза на протеин, което ще помогне за бързото възстановяване на мускулите след тренировка.

Установено е, че есенциалните аминокиселини предотвратяват разпадането на мускулите и запазват чистата телесна маса при възрастни хора и спортисти.

 1. Подобряват производителността издръжливостта

Много е важно за един спортуващ да има сила и издръжливост. Това ще направи тренировката ви по-ефективна. Доказано е в много изследвания, че аминокиселините bcaa, подобряват силата и издръжливостта. Това се дължи на способността им да запазват гликогена по време на тренировка, да изгарят мазнини и да стимулират метаболизма.

Освен това, приемането на 4 грама левцин на ден в продължение на 12 седмици повишава силовите показатели при нетренирани мъже, което показва, че есенциалните аминокиселини могат да бъдат от полза и за не спортисти.

 1. Подобряват настроението и съня

Серотонинът се произвежда от амникиселината триптофан. Лошото настроение и нарушения сън, зависят от ниските нива на серотонин. Няколко проучвания показват, че приемането на аминокиселина триптофан, може да подобри настроението и качеството на съня.

 1. Намаляват умствената умора

Доказано е, че аминокиселините, включително BCAA, намаляват умствената умора по време на тренировка и подобряват когнитивните постижения след тренировка.

 1. Намаляват мускулната треска

Когато тренирате, повреждате мускулните влакна. След тренировка тялото синтезира нови, за да заличи повредите. Но мускулите не само се „поправят“ , а и се подсилват с допълнителна мускулна тъкан – феномен, познат като супер – или свръхкомпенсация – и точно той е причина за нов мускулен растеж. Само че това подсилване е само по време на възстановителния период. Значи ще има прогрес ако почивате толкова ефикасно, колкото тренирате.

Когато приемате аминокиселини преди тренировка, вие започвате синтеза на протеини в мускулите, за да стартирате възстановяването на мускулите си по-бързо. Аминокиселините също намаляват разграждането на протеина в мускулите. Това може да намали болезнеността и да подобри времето за възстановяване на мускулите.

Как да изберем най-добрите аминокиселини

Много аминокиселини, които виждате на пазара, са от миди, човешки косми и птичи пера, които не са най-добрият източник на аминокиселини. Този вид суровини са с много по-ниски цени и са синтетично извлечени.

Най-добрите аминокиселини на пазара са ферментиралите, защото са най-чисти. Те са веган, без ГМО, без соя, без инулин, без глутен и са тествани за забранени вещества. Съответно този вид аминокиселини са по-скъпи от другите. Важно е потребителите да знаят, че качеството е по-важно от цената. В нашия сайт може да намерите ферментирали видове аминокиселини на няколко марки.

Списък със всички видове есенциални (незаменими) аминокиселини 

 • Фенилаланин (Phenylalanine) - Фенилаланинът е прекурсор на невротрансмитерите тирозин, допамин, епинефрин и норепинефрин. Той играе неразделна роля в структурата и функцията на протеините и ензимите и производството на други аминокиселини. 
 • Валин (Valine) - Валинът е една от трите аминокиселини с разклонена верига. Тази аминокиселина стимулира растежа и възстановяването на мускулите и участва в производството на енергия. 
 • Треонин (Threonine) - Треонинът е основна част от структурни протеини като колаген и еластин, които са важни компоненти на кожата и съединителната тъкан. Тази аминокиселина също играе роля в метаболизма на мазнините и имунната функция. 
 • Триптофан (Tryptophan) - Триптофанът е необходим за производството на серотонин. Серотонинът е основен регулатор на настроението, съня и поведението. Докато ниските нива на серотонин са свързани с потиснато настроение и нарушения на съня, няколко проучвания показват, че приемането на хранителна добавка с триптофан, може да намали симптомите на депресия, да повиши настроението и да подобри съня.
 • Метионин (Methionine) - Метионинът играе важна роля в метаболизма и детоксикацията. Също така е необходим за растежа на тъканите и усвояването на цинк и селен, минерали, които са жизненоважни за вашето здраве.
 • Левцин (Leucine) - Подобно на валин, левцинът е аминокиселина с разклонена верига, която е критична за синтеза на протеини и възстановяването на мускулите. Освен това помага за регулиране на нивата на кръвната захар, стимулира зарастването на рани и произвежда хормони на растежа.
 • Изолевцин (Isoleucine) - Последната от трите аминокиселини с разклонена верига, изолевцинът участва в мускулния метаболизъм и е силно концентриран в мускулната тъкан. Също така изолевцинът е важен за имунната функция, производството на хемоглобин и регулирането на енергията.
 • Лизин (Lysine) - Лизинът играе основна роля в синтеза на протеини, производството на хормони и ензими и усвояването на калция. Също така лизинът е важен за производството на енергия, имунната функция и производството на колаген и еластин.
 • Хистидин (Histidine) - Хистидин се използва за производството на хистамин, невротрансмитер, който е жизненоважен за имунния отговор, храносмилането, сексуалната функция и цикъла сън-събуждане. От решаващо значение е за поддържането на миелиновата обвивка, защитна бариера, която заобикаля нервните ви клетки.

Най-важните неесенциални (заменими) аминокиселини

Глутамин (L-glutamine) 

Глутаминът стимулира мускулния растеж, възстановяването и производителността

Глутаминът е най-често срещаната аминокиселина в човешкото тяло и като такава, рядко е достатъчна. L-glutamine представлява повече от 60% от свободния аминокиселинен запас в скелетната мускулатура и повече от 20% от тоталните циркулиращи аминокиселини. 

Глутаминът е най-важният компонент на мускулния протеин и спомага за възстановяването и изграждането на мускулите.  Глутаминът е един от най-важните суплементи за културистите. Той поддържа възстановяването, подпомага храносмилането, стимулира мускулния растеж и производителността.

Глутаминът запазва мускулната маса и ускорява възстановяването на тъканите претърпели микро-травми след тежки тренировки. Поддържането на високи глутаминови нива е тялото е от изключително значение, за да избегнете мускулно разграждане и да съхраните мускулната маса. В противен случай е възможен дефицит, тъй като останалите тъкани, нуждаещи се от глутамин, "посягат" на глутамина в мускулите.

Хранителните добавки с L-глутамин насърчават положителен азотен баланс и предотвратяват загубата на мускулна маса. Така че решите ли да сваляте излишните мазнини, приема на глутаин е задължителен, за да не губите мускулна маса, а само мазнини и подкожна вода.

Глутаминът е важен за имунната система

Една от най-важните функции на глутамин е неговата роля в имунната система. Той е много важен източник на гориво за имунните клетки, включително белите кръвни клетки и някои чревни клетки.

Проучванията съобщават, че добавките с глутамин могат да подобрят здравето, да намалят инфекциите и да доведат до по-кратък болничен престой след операция. 

Глутаминът има специална роля за чревното здраве

В човешкото тяло червата се считат за най-голямата част от имунната система. Това се дължи на многото чревни клетки с имунни функции, както и на трилиона бактерии, които живеят в червата ви и влияят на имунното ви здраве. Глутаминът е важен енергиен източник за чревните и имунните клетки. Тъй като преминава през кръвно-мозъчната бариера доста лесно, често се нарича храна за мозъка.

Освен това помага за поддържане на бариерата между вътрешността на червата и останалата част от тялото ви, като по този начин предпазва от пропускливи черва. Това предотвратява преместването на вредни бактерии или токсини от червата ви в останалата част на тялото ви.

Аргинин (L-arginine) 

Аминокиселината аргинин има множество положителни ефекти върху тялото ни – по-добро представяне в фитнес залата, увеличаване на производството на човешки хормон на растежа (HGH), положителен ефект върху имунната система, ускорено възстановяване.

Аргининът повишава производството на азотен окис. Азотният оксид помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и разширят. Това е важно за регулиране на кръвния поток.

Хранителните добавки с аргинин увеличават кръвния поток в работещите мускули и от там по-добра доставка на хранителни вещества, хормони и кислород, което е много полезно за спортуващите по време на тренировката и възстановяването. При приемане на аргининови продукти е доказано, че това повишава силата на ателтите. Аргининът е много важен при подрастващите, тъй като поддържа нормалния растеж, като стимулира произвеждането на соматотрофин. Играе важна роля при метаболизма.

Аргинин имам много ползи за здравето на човек. Не се приема само от спортисти, а и от хора с здравословни състояния, които засягат кръвоносните ви съдове и сърцето. Например, лекарите препоръчват прием на добавки с аргинин, за да помогнете за лечение на коронарна артериална болест, периферна съдова болест или еректилна дисфункция.

Л-карнитин (L-carnitine) 

L-карнитинът е неесенциалнa (заменимa) аминокиселинa. L-carnitine е витаминоподобна киселина, която се синтезира в тялото от аминокиселините лизин и метионин. L-карнитин (L-Carnitine) е една от най-важните аминокиселини, които се произвеждат по естествен път в тялото ни. Тази аминокиселина се използва от тялото за редица  биологични функции и има огромни ползи за здравето, както и когато се приема като добавка.

Основното предназначение на L-карнитина е да пренася мастните киселини, както и триглицериди в митохондриите, където те могат да се окисляват и да произвеждат енергия. Хранителните добавки с L-карнитин се използват за изгаряне на мазнини, увеличаване на енергията и подобряване на устойчивостта към мускулната умора . L-карнитин също помага за изграждане на мускули . Използва се при хранителни режими за изгаряне на мазнини, тъй като L-карнитина намалява чувството на глад и потиска апетита.

Цистеин (Cysteine) 

Цистеинът е неесенциална аминокиселина, която се произвежда от метионин и серин. От друга страна цистеинът, заедно с аминокиселините глутамин и глицин, е градивен елемент на мощния антиоксидант глутатион.

Аминокиселината може да осигури разнообразни ползи за здравето. Цистеинът помага при диабет, колит, предпазва тялото от свободни радикали, помага при детоксикация на бъбреците и черния дроб, укрепва здравето на мозъка чрез регулиране на глутамат и производство на глутатион (мощен антиоксидант)и др.

Хранителни източници и препоръчителен прием на есенциалните аминокиселини

Тъй като тялото ви не може да произвежда незаменими аминокиселини, те трябва да бъдат осигурени чрез вашата диета.

За щастие много храни са богати на незаменими аминокиселини, което улеснява задоволяването на ежедневните ви нужди. 

Препоръчителните дневни дози на аминокиселините за килограм телесно тегло са: 

 • Хистидин: 14 мг
 • Изолевцин: 19 мг
 • Левцин: 42 мг
 • Лизин: 38 мг
 • Метионин (+ неесенциланата аминокиселина цистеин): 19 мг
 • Фенилаланин (+ неесенциалната аминокиселина тирозин): 33 мг
 • Треонин: 20 мг
 • Триптофан: 5 мг
 • Валин: 24 мг 

Храните, които съдържат всички девет незаменими аминокиселини са: 

 • Месо
 • Морски дарове
 • Млечни продукти
 • Яйца
 • Соя
 • Киноа
 • Елда
 • Бобови култири и ядките съдържат почти всички незаменими аминокиселини 

Какво са аминокиселините и защо са важни за нашето здраве?

Аминокиселините са основните строителни блокове на протеините в нашето тяло. Те играят ключова роля във функциите на организма, като подпомагат мускулното възстановяване, изграждането на нова тъкан, поддържането на здрави кости и кожа, синтезирането на хормони и ензими, и поддържането на здравословна имунна система.

Как могат хранителните добавки с аминокиселини да помогнат на спортисти и активни хора?

Хранителните добавки с аминокиселини са популярни сред спортистите и активните хора, защото те могат да подпомогнат мускулния възстановителен процес, да подобрят издръжливостта и да намалят мускулното разпадане. Особено популярни сред спортистите са ветеоцепните аминокиселини (BCAA), които са ключови за изграждането и поддръжката на мускулите.

Кои са основните видове аминокиселини и каква е тяхната роля?

Има два основни вида аминокиселини:

 • Есенциални аминокиселини: Това са аминокиселините, които нашето тяло не може да произведе само, тях трябва да се приемат чрез храната или хранителни добавки. Те играят важна роля в процесите на изграждане на протеини, растеж и поддръжка на здравето на тъканите.
 • Неесенциални аминокиселини: Това са аминокиселини, които нашето тяло може да произведе само. Въпреки това, допълнителен прием на неесенциални аминокиселини може да бъде полезен за определени специфични нужди и цели, като подпомагане на мускулния възстановителен процес и подобряване на физическата издръжливост.

Кои храни са богати на аминокиселини?

Много храни са източници на аминокиселини, особено на протеини. Някои от най-добрите източници на аминокиселини включват месо, риба, яйца, млечни продукти, семена, ядки и зърнени храни. Възможно е да се нуждаете от допълнителен прием на аминокиселини чрез хранителни добавки, особено ако сте на спорт или вегетарианец/веган.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон