Витамин Е / Vitamin E

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 44 (3 Страници)

С общото наименование “Витамин Е” всъщност се обозначава група от 8 витамина, познати още като токоферол. Витамин Е играе основна роля като антиоксидант, подпомагащ премахването на свободните радикали - химикали, увреждащи клетките в организма.

Витамин Е може да бъде получен само чрез храната, тъй като тялото ни не го произвежда само. Този витамин обаче играе много важна роля в защитата на организма ни от вредното въздействие на околната среда.

Той е антиоксидант, който ни предпазва от вредните вещества и намалява агресивното действие на свободните радикали върху клетките и тъканите. Благодарение на него можем да неутрализираме вредните ултравиолетови лъчи и да се справим със замърсяването на въздуха.

Vitamin E е също така мастноразтворим витамин, който се абсорбира от храната и съхранява в черния дроб и тъканите.

Какви са симптомите и последиците от недостига на витамин Е?

Най-честите симптоми на дефицита на витамин Е са анемия, неврологични оплаквания и мускулна слабост. Сериозните симптоми се появяват само спорадично и почти винаги са резултат от сериозни нарушения на усвояването на хранителните вещества.

Трудно можете да разберете, че имате недостиг, защото дефицитът се проявява само при сериозни нарушения. Когато те се появяват, означава, че последствията вече са нанесли видими щети.

Недостигът на vitamin E забавя реакциите на имунната система към вредните патогени. Това означава, че ще боледувате по-често и по-бавно ще се възстановявате. Инфекциозните заболявания протичат по-тежко и могат да се влошат при сериозен недостиг.

Проблемите със зрението също могат да се дължат на недостиг на витамин Е и могат да се проявяват като замъглено зрение, нощна слепота и твърде чувствителна ретина. Това се дължи на увреждането на очните клетки.

Към последствията от недостиг на витамин Е можем да посочим и загубата на мускулна маса и мускулната слабост. Той играе важна роля в поддържането на мускулите и тъканите. Ето защо е важно да приемате добавка с витамин E, ако искате да бъдете в добра форма и да имате достатъчно енергия за редовните си тренировки.

Не остава незасегнат и мозъкът, който се нуждае от витамин Е, за да функционира правилно. Липсата му води до увреждане на централната нервна система, слаби рефлекси, слабост на ръцете и краката, изтръпване, липса на координация.

Не толкова безобидното състояние на анемия също се свързва с недостига на витамина. Силният дефицит на този витамин може доведе до твърде малко червени кръвни клетки, които са отговорни за транспорта на кислорода и въглеродния кислород между белите дробове и останалите тъкани в тялото. Ако имате липса на витамин E, това може да доведе до умора и задух, а дългосрочните усложнения са камъни в жлъчката и белодробна хипертония.

Недостигът на витамин Е засяга и косата, и кожата. Не случайно той е често използван в козметиката. Витаминът е важен за доброто кръвообращение, от което зависи подхранването на скалпа, космените фоликули и състоянието на косата.

Кожата пък се нуждае от повече влага, за която помага приемът на добавка с витамин Е. Дефицитът води до суха и чувствителна кожа, склонна към зачервяване и петна.

Също така трябва да споменем и мускулните крампи, спазмите на краката, особено в прасците, както и аритмиите. Тези състояния често се дължат именно на липсата на витамин Е.

Сами виждате колко всеобхватно е действието на този витамин и колко много се нуждаем от него, за да се чувстваме добре.

Ползи от приема

Качествената витамин E добавка помага при затруднена координация на движенията и баланса, причинени от някои заболявания. Той може да предотврати влошаването на симптомите и да подсили организма.

Много добро действие има и при ревматизъм, тъй като намалява болката. Препоръчва се и при тежък предменструален синдром, облекчавайки не само дискомфорта, но намалявайки и тревожността и депресивните състояния.

Вероятно не знаете, че по-високи дози от витамин E в комбинация с витамин с предпазват от възпаление на кожата след слънчево изгаряне?

Ако ви липсва работоспособност и сила, това също може да дължи на недостиг на vitamin e. Приемайте го както при стрес, така и при тежка физическа дейност.

Капсули

Имате ли нужда от повече витамин E? Уверете се, че приемате достатъчно храни на растителна основа и изберете хранителна добавка от нас. Това ви е достатъчно, за да компенсирате недостига на този важен витамин и да си осигурите здраве и спокоен живот.

Предлаганите от нас Витамин E капсули на супер цена са лесни за употреба и се абсорбират много добре от организма. Нашите продукти ви гарантират, че приемате добавки с натурален състав и високо качество.

Поглъщайте капсулите цели, без да ги дъвчете или да премахвате обвивката им. Това ви гарантира правилно усвояване.

Хапчета

Ако не харесвате капсулите, можете да приемате хапчета или дражета. Приемайте ги по време на хранене, ако имате чувствителен стомах.

За пиене

Течният витамин Е за пиене се препоръчва на хората, които имат проблем с приемането на хапчета или капсули, както и с храносмилането. Течната форма ви улеснява при промяна на дозировката. Някои съставки обаче са по-малко стабилни в течна среда, затова не ги съхранявайте твърде дълго време.

Защо профилактиката с витамин Е хранителна добавка е тайната на здравите хора?

На първо място, vitamin E ще ви помогне да избегнете някои нарушения, свързани със стареенето - сърдечни заболявания, диабет, Алцхаймер, рак. Това се дължи на способността му да се бори ефективно с оксидативния стрес.

Витамин Е хранителна добавка ще ви помогне и при депресивни състояния. Приемайте го при разстройства на нервната система и хронична раздразнителност.

Слабата памет също може да бъде подпомогната с прием на витамин Е капсули, макар да не може да обърне прогресията на сериозните заболявания. Приемайте го преди тежки изпити и при натоварена научна дейност.

При чернодробни и бъбречни заболявания употребата на витамин E хапчета може да забави прогресията им и да облекчи симптомите. За повече информация, се консултирайте с личния си лекар.

Не трябва да пропускаме и добрия вид на кожата, косата и ноктите. При проблеми с тях, започнете с профилактика с витамин E добавка.

Защо да пазарувате от нас?

Ние предлагаме хранителни добавки на топ цена, за които гарантираме произход и качество. С нас пазаруването е лесно и приятно, затова не пропускайте да направите своя избор. Можете да разгледате и останалите ни хранителни добавки витамини от а до я. Пазарувайте изгодно, бързо, лесно и удобно в нашия лесен за навигиране сайт.

Защо витамин Е е важен за моето здраве?

Витамин Е в ролята си на антиоксидант е ключов за предпазване на тялото от проблеми, свързани с влиянието на вредните вещества в околната среда от всякакво естество. Витамин Е също играе роля за поддържане и подсилване на имунната система на организма, като особено положително влияние оказва за здравето на зрението, кожата и сърцето.

Различни изследвания показват, че витамин Е в комбинация с витамин С, бета каротин и цинк, осигурява известна защита срещу очното заболяване AMD (свързана с възрастта макулна дегенерация ) при хора, които са изложени на висок риск от развитие на това състояние.

Кои са някои добри естествени източници на витамин Е?

Витамин Е се намира в животински продукти, зеленчуци и семена, които съдържат мазнини и масла. Можете да си набавите витамин Е, като включите в диетата си месни продукти, ядки и семена, здравословни масла (като авокадо) или непреработени зърнени и пълнозърнести храни.

Богати на витамин Е храни

По-долу посочваме храните, които имат високо съдържание на витамин Е

  • Масло от пшеничен зародиш: 21,8 mg на супена лъжица (или 135% от дневната ви стойност)
  • Слънчогледови семки: 7,4 mg на порция от 30гр. (или 49% от дневната ви стойност)
  • Бадеми: 7,4 mg на порция от 30гр. (или 49% от дневната ви стойност)
  • Авокадо: 4,2 mg на авокадо (или 28% от дневната ви стойност)
  • Пъстърва: 4 mg на средна пъстърва (или 26% от дневната ви стойност)
  • Спанак: 3,7 mg на една чаша (или 25% от дневната ви стойност)
  • Плодове киви: 2,6 mg на една чаша (или 18% от дневната ви стойност)
  • Броколи: 2,3 mg на една чаша (или 15% от дневната ви стойност)
  • Зехтин: 1,9 mg на супена лъжица (или 13% от дневната ви стойност)
  • Скариди: 1,9 mg на порция от 100гр. (или 13% от дневната ви стойност) 

Трябва ли да приемам добавки с витамин Е?

Естествено, препоръчителният начин да осигурите организма си с витамините, от които се нуждае, е да се храните разнообразно и качествено, с диета, която включва здравословни протеини (като постно месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, семена, бобови растения) и задължително пресни плодове и зеленчуци. Не винаги обаче това е възможно в забързаното съвременно ежедневие.

Приемането на една добавка с витамин Е може да даде шанс на тялото ви да получи необходимото количество от този специфичен витамин в ситуации, когато балансираната диета е трудно постижима.

Може да разгледате подбраните гарантирано качествени добавки с Витамин Е, предлагани в нашия онлайн магазин.

Ако сте на ограничителна диета (например веганска диета) или имате здравословно състояние, което влияе върху начина, по който ядете храни или как усвоявате хранителни вещества, може да се наложи да приемате витаминни добавки, за да избегнете дефицит и да останете здрави.

Преди да вземете каквато и да е витаминна добавка - и особено ако сте на ограничителна диета - говорете с вашия лекар или акредитиран диетолог.

Каква е препоръчителната доза за витамин Е?

Адекватният прием на Витамин Е варира в зависимост от пола и възрастта на човека - от 4 mg дневно за бебета на възраст 0-6 месеца, до 10 mg дневно за мъже и 7 mg дневно за жени. За бременни и кърмачки е препоръчителна консултацията с диетолог или лекар за конкретни съвети относно храненето.

Има ли опасност от предозиране на витамин Е?

Няма доказателства за сериозни вредни ефекти от витамин Е, консумиран естествено чрез храни.

Наличието на твърде много витамин Е в тялото ви обикновено се причинява от приема на добавки в нива над препоръчителните дози. Това понякога може да се случи, ако приемате мултивитамини (с витамин Е) заедно с друга добавка с витамин Е.

Експертите препоръчват мъжете и жените да приемат не повече от 300 mg витамин Е всеки ден.

Ако се притеснявате, че може да сте консумирали твърде много витамин Е, например, като сте взели комбинация от различни добавки, съдържащи витамин Е, може да се консултирате с вашия личен лекар.

Яденето на набор от здравословни цели храни (плодове, зеленчуци, протеини, пълнозърнести храни и зърнени храни) е най-добрият начин да осигурите на тялото си баланса от витамини, от който се нуждае, за да остане здраво.

Може ли витамин Е да причини наддаване на тегло?

Различни проучвания, изследващи ефекта от приема на витамин Е върху теглото, са дали смесени резултати, така че няма единно мнение за негативно влияние върху теглото на хора, приемащи Витамин Е.

Кога е препоръчително да приемам витамин Е - сутрин или вечер?

Смята се, че приемането на витамин Е вечер намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Тъй като витамин Е е мастноразтворим витамин, вероятно е по-важно да го приемате с малко мазнини, така че да се абсорбира добре от тялото ви.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон