Протеини

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 755 (38 Страници)

Какво са протеините?

Протеините са сложни молекули, играещи много важни роли в човешкия организъм. Те вършат голяма част от работата в клетките и са необходими за структурата, функцията и регулирането на тъканите и органите на тялото. Съставени са от хиляди по-малки единици, наречени аминокиселини, прикрепени една към друга в дълги вериги. Съществуват 20 различни вида аминокиселини, които при комбиниране се получава протеин.

Как действа добавката с протеин на прах?

Тези добавки са концентриран източник на протеин от животински или растителни храни, като млечни продукти, яйца, ориз, грах.

Най-добрите протеини на пазара спомагат при:

 • Транспортиране на молекули в цялото тяло;
 • Възстановяване на клетките и изработването на нови такива;
 • Защита на организма от вируси и бактерии;
 • Стимулиране на правилен растеж и развитие при деца, тийнейджъри и бременни жени.

Протеин на прах се среща най-често в три различни форми според целите на трениращия - за мускулна маса, за релеф и за отслабване.

 • Концентрати - произвеждат се чрез извличане на протеин от пълноценна храна, използвайки топлина и киселина или ензими. Те обикновено доставят 60–80% белтъчини, като останалите 20–40% са съставени от мазнини и въглехидрати.
 • Изолати - допълнителен процес на филтриране премахва повечето въглехидрати и мазнини, като допълнително концентрира протеина. Изолатите съдържат около 90–95% белтъчини.
 • Хидролизати - произвеждат се от по-нататъшно нагряване с киселина или ензими - което нарушава връзките между аминокиселините - хидролизатите се абсорбират по-бързо от тялото и мускулите ви. Установено е, че хидролизатите повишават нивата на инсулин повече от другите видове. Това спомага мускулния растеж след тренировки.

Въпреки това, не всеки се възползва от тези видове добавки. Ако вашия хранителен режим изобилства от висококачествен протеин, сигурно няма да видите голяма разлика в качеството си на живот, ако приемате добавки.

Независимо от всичко, спортисти и хора, които редовно вдигат тежести, може да открият, че приемът на протеин за мускулна маса спомага за постигане на по-добри мускулни резултати и изгаряне на мазнини. Суплементите на прах също биха били полезни на хора, стремящи се да задоволят нуждите си само с храна, като хора, които са имат някакви заболявания, възрастни и някои вегетарианци и вегани.

Ползи за здравето от качествените протеини

Полза №1 - кара ви да се чувствате сити

Протеинът насърчава ситостта и притъпява усещането за глад повече от въглехидратите и мазнините. Способността му да потиска апетита и нивото на глад спомага за ограничаване приема на калории - ключов фактор за хората, които се стремят към отслабване.

Полза №2 - засилва метаболизма

Наред с намаляването на апетита, приемът на протеин временно засилва метаболизма. Тялото използва енергия, за да усвои и използва хранителните вещества в храната. Това се нарича термичен ефект на храната (TEF), а термичният ефект е много по-голям, в сравнение с въглехидратите и мазнините.

Независимо дали сте запален трениращ, който работи за качване на килограми, релеф, мускулна маса, или просто някой, който се стреми към отслабване, замислете се дали не е добра идея да замените някои от въглехидратите и мазнините с протеини в ежедневните си хранения.

Полза №3 - помага да поддържате мускулите си

Тъй като протеинът е градивният елемент на мускулите ви, приемът на адекватни количества помага за поддържането на мускулната ви маса и предотвратява загубата на мускули. Така че, ако ходите много, харесвате да карате колело или правите някакъв вид упражнения, за да останете активни, е добре да приемате добавки.

Полза №4 - помага за възстановяването и растежа на мускулите

Пиенето и яденето на добър протеин не само играе роля за предотвратяване на мускулния разпад, но също така е важен и за изграждането и укрепването на мускулите. Комбинирането на редовна активност и упражнения с прием на добавки за маса насърчава растежа и укрепването на мускулите.

Най-добрият протеин съдържа всички основни аминокиселини и е богат на разклонено верижни аминокиселини. Левцинът играе първостепенна роля за насърчаване на растежа и възстановяването на мускулите след упражнения за релеф и издръжливост. Тези качествени протеини се намират в добавките с животински произход.

Полза №5 - полезен е за вашето тяло

Протеинът образува основните градивни елементи на вашите тъкани и органи. Поддържането на високопротеинова диета би спомогнала тялото ви да се възстанови по-бързо след нараняване. 

Kак да изберем правилния за нас протеин?

Пазарът за фитнес добавки изобилства от протеини на прах. Срещат се стотици марки, всяка от които предлага различни видове добавки, с различни суровини и добити по различни технологии. Изборът е толкова голям, че начинаещите фитнес любители често остават объркани и озадачени.

Както вече споменахме, за да направите правилния избор на протеин, трябва да сте напълно наясно с вашите фитнес цели. Тоест, дали желаете да покачвате чиста мускулна маса, общо телесно тегло или пък да сваляте килограми. Освен това е добре да се запознаете с различните сертификати, както и с методите на анализ при отделните добавки. В допълнение е добре да вметнем, че протеините с добавени храносмилателни ензими, пробиотици, BCAA аминокиселини и glutamine, са за предпочитане, тъй като техният прием води до още по-задоволителни резултати. 

И така, как да изберем правилния протеин, според нашите индивидуални фитнес цели? Нека видим!

 • За изграждане на мускулна маса - за мускулен растеж изберете протеин на прах с висока биологична стойност (стойност, която измерва колко добре тялото може да абсорбира и използва веществата). Суроватъчният концентрат и суроватъчният изолат са сред най-добрите примери.
 • За наддаване на тегло - тези от вас, които искат да покачат общо телесно тегло, трябва да се насочат към добавки с високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини. Изберете хранителна добавка, която в дози от 100 грама съдържа долу горе 20 - 30 грама белтъчини и 60 -70 грама въглехидрати. Ниското съдържание на захари и мазнини е плюс, както и наличието на креатин, ензими, пробиотици.;
 • Възстановяване и по-добро атлетично представяне - протеините на прах със съотношение въглехидрати : протеин - 2:1 или 3:1 може да са от полза, но в крайна сметка общият ви макронутриент и прием на калории за деня е най-важният определящ фактор за атлетичното възстановяване;
 • За отслабване - за отслабване изберете продукти без добавени захари или декстрини/малтодекстрини (подсладители, направени от нишесте). Най-добрият протеин на прах за отслабване ще бъде с по-високо съдържание на белтъчини и по-малко въглехидрати и мазнини;
 • Ако следвате вегански начин на хранене - Ако сте веган, избягвайте добавки на млечна основа (суроватка, казеин), както и телешките или яйчни протеини. Вместо това използвайте добавки на растителна основа, като соев, грахов, конопен или оризов;

Какво да гледаме в състава, когато купуваме протеин на прах?

Когато избирате протеин на прах трябва да обърнете внимание на няколко важни аспекта. Например, коригираният за усвояемостта аминокиселинен резултат (PDCAAS) е мярка за това колко от даден продукт е наистина усвоим. Най-високият възможен резултат е 1,0 - колкото по-висок е резултатът, толкова по-високо е качеството на добавката.

Също така, има и друга скала, която някои спортисти предпочитат, тъй като може да осигури по-точна картина на бионаличността на добавката - смилаем резултат на незаменими аминокиселини (DIAAS). Подобно на PDCAAS, колкото по-висок е резултатът, толкова по-качествен е протеинът.

В допълнение, докато подсладителите, овкусителите и сгъстителите са често срещани в суплементите, някои съдържат повече от други. Разбира се, има и изключения, но в крайна сметка бихте искали да закупите протеини на прах с по-малко излишни съставки. Освен това е препоръчително да търсите печата на NSF (International’s Certified for Sport) - независима компания, която извършва най-изчерпателното сертифициране и тестване на хранителни спортни добавки. 

 • Качество на съставките - купувайте продукти, които са направени от висококачествени съставки и съдържат минимални количества добавени захари и изкуствени добавки;
 • Тестване на трети страни - избирайте продукти, които са тествани от трети страни за качество, точност и чистота;
 • Отзиви на клиенти - купувайте добавки, които имат предимно положителни онлайн отзиви;
 • Цена - изберете протеин, който да отговаря най-добре на вашите фитнес цели и финансов бюджет;
 • Проверка - купувайте продукти, които са проверени, за да се гарантира, че отговарят на медицинските и бизнес стандарти; 

Качествен протеин от 4Fitness Shop

От нашия онлайн магазин може да поръчате качествени и евтини протеини на прах. Смело може да кажем, че предлагаме продукти, с които ще постигнете вашите цели: покачване на килограми, оформяне на релеф, натрупване на чиста мускулна маса и отслабване. Изберете още сега вашите добавки, за да дадете на тялото си доза полезни съставки за сила и възстановяване.

Ще натрупате ли мускули, ако приемате протеини, без да тренирате?

Ако приемате протеинов шейк, без да тренирате, няма да можете да изградите чиста мускулна маса. Покачването й е резултат от прилагането на стрес върху мускула по време на тренировка. Това причинява увреждане на мускулните влакна и растеж.

Да, ако не се храните пълноценно, приемът на добавки ще ви бъде само от полза и без упражнения, но не очаквайте да натрупате мускули без тежести.

Трябва ли да консумирате протеинов шейк ежедневно?

Това зависи на първо място от вашата активност. Ако нуждите ви от протеини са високи поради начина ви на хранене и живот, няма нищо лошо в това всеки ден да прибягвате до своя шейк.

При запалените фитнес ентусиасти ежедневният шейк е просто задължителен, тъй като те имат по-високи нужди от нетрениращите хора. Това се отнася и за веганите и вегетарианците, както и за желаещите да увеличат теглото си.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон