Фибри

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 28 (2 Страници)

Фибрите, наричани още хранителни влакнини или баластни вещества, са вид комплексни въглехидрати, които остават изцяло или частично неразградени в храносмилателния тракт. Основните хранителни източници на фибри са растителните представители, като плодовете, зеленчуците, бобовите култури, пълнозърнестите храни, семената и ядките.

Много често обаче, при повечето хора, приемът на влакнини от менюто е доста под нормите. Ето защо, фибрите се предлагат и под формата на хранителни добавки, които са идеални за допълване на здравословната диета.

Фибрите могат да бъдат разделени на два основни вида, според химичния им състав и храносмилателно действие, а именно разтворими и неразтворими. Разтворимите видове фибри биват частично разградени по време на транзита им през храносмилателния тракт, където образуват гелообразно вещество.

По време на пътя си към дебелото черво, тази субстанция отнема излишния холестерол, триглицеридите и някои други вредни вещества и забавя разграждането на храната. В резултат на това се наблюдава понижен холестерол, по-добра регулация на кръвната захар и по-продължително чувство на ситост.

Неразтворимите видове фибри, от своя страна, остават изцяло незасегнати в стомаха и тънкото черво, за да достигнат дебелото черво, където служат за храна на полезните пробиотични бактерии. По този начин те допринасят за положителния баланс на чревната микрофлора и по-редовното изхождане.

Видове фибри

 • Разтворими фибри: бета-глюкан, инулин, пектин, фруктан
 • Неразтворими фибри: целулоза, хемицелулоза, хитин, лигнин, ксантанова гума

Фибрите са един от най-важните компоненти на здравословната диета. Редовният прием на фибри под формата на таблетки или хапчета за пиене е свързан с редица здравословни ползи, като подобрена храносмилателна функция, понижен холестерол, подобрен инсулинов отговор, по-добро лично тегло и понижен риск от развитие на запек, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, рак и затлъстяване.

 • Подобряват действието на храносмилателната система
 • Промотират загубата на излишните килограми
 • Понижават нивата на лошия LDL холестерол
 • Повишават нивата на добрия HDL холестерол
 • Стимулират развитието на полезните бактерии
 • Регулират нивата на кръвната глюкоза
 • Подсилват функцията на имунната система
 • Борят запека и допринасят за редовна дефекация
 • Подобряват когнитивната функция
 • Понижават риска от развитие на инфаркт и инсулт
 • Понижават риска от развитие на рак, като рак на дебелото черво
 • Понижават риска от развитие на диабет тип 2

Ето и някои от най-изявените здравословни ползи от фибрите:

Фибрите подобряват храносмилането

Фибрите, от хранителни източници или под формата на добавка за пиене, са идеални за подобряване на храносмилателната функция. Тези полезни вещества подбряват моториката на червата, регулират нивата на кръвна захар, допринасят за по-доброто абсорбиране на микронутриентите, отнемат вредните съединения, промотират развитието на полезните бактерии, понижават чувството на глад и стимулират ходенето по голяма нужда.

Понижават нивата на холестерола

Фибрите са един от най-добрите помощници в борбата с високия холестерол. Особено голям принос, в това отношение, имат разтворимите фибри. Гелообразната субстанция, която образуват в тънкото черво, отнема голяма част от лошия LDL холестерол, по своя път навън.

В резултат на това се наблюдават подобрени нива на общия холестерол и понижен риск от развитие на атеросклероза, метаболитен синдром, инфаркт и инсулт. 

Промотират отслабването

Редовният прием на фибри е свързан с по-нисък процент телесни мазнини и по-добро лично тегло. Наличието на достатъчни количества фибри в менюто понижава апетита, удължава чувството на ситост, затруднява преобразуването на глюкозата в мазнини и допринася за редовно изхождане.

Крайният резултат е понижен прием на храна и калории, по нисък процент на висцерални и периферни мазнини и по-добър индекс на телесна маса.

В зависимост от начина ви на хранене, за още по-добри резултати, можете да комплиментирате диетата си с фибри под формата на хранителна добавка - капсули или таблетки за пиене.

Стимулират редовното изхождане

Запекът е неприятно патологично състояние на храносмилателната система, което притеснява един на всеки четирима у нас. Най-честата причина за развитие на констипация е ниското съдържание на фибри в менюто. Ето защо, за да се радвате на редовно изхождане, трябва да повишите приема на фибри.

Най-полезни, в това отношение, са неразтворимите фибри срещу запек. Тези хранителни компоненти подобряват движението на храната по храносмилателния тракт и не позволяват прекомерното ѝ задържане в дебелото черво.

Стремете се да консумирате повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. В допълнение, на пазара можете да намерите богато разнообразие от хранителни добавки с неразтворими фибри на изгодна цена, които ще допринесат за още по-редовно изхождане.

Допринасят за развитието на полезните бактерии

Полезните бактерии, известни още като пробиотици, населяват най-вече дебелото черво и долната част на тънкото черво. Тези микроорганизми изпълняват редица важни функции и процеси в тялото.

Подсилена имунна система, подобрено изхождане, по-добър синтез на важни микроелементи, оптимално храносмилане и понижени нива на лошите бактерии, са само част от заслугите на пробиотиците.

Основната храна на пробиотиците са неразтворимите фибри. Много често, неразтворимите фибри, които служат като любим субстрат за пробиотиците, се наричат пребиотици. Именно поради тази причина, повечето добри добавки с пробиотици, се предлагат в комбинация с пребиотици.

За да се радвате на оптимална чревна микрофлора, повишете приема на фибри, особено неразтворими. Понякога диетата сама по себе си не е достатъчна, ето защо специалистите препоръчват приема на хапчета или таблетки с фибри.

На българския пазар можете да намерите богат асортимент от хранителни добавки с разтворими и неразтворими фибри или комбинация от тях. Имайте предвид обаче, че не всички притежават нужното високо качество и чисти съставки. Преди да прибегнете към покупка на добавка с фибри, било то под формата на капсули, таблетки или хапчета, се информирайте добре.

В нашия онлайн магазин можете да намерите богата гама от висококачествени добавки с фибри на най-добрите цени. Всички наши продукти са с доказан произход и съдържат съставки в най-чиста форма.

Какъв е дневният препоръчителен прием

Световната здравна организация препоръчва дневен прием на фибри от порядъка на 30 - 35 грама при мъжете и 25 - 30 грама при жените. Имайте предвид, че тези дози се отнасят за приема на фибри от хранителни източници. При различните добавки с фибри, дозите могат да бъдат различни. Ето защо, преди употреба се запознайте добре с указанията на производителя.

Какво представляват най-добрите хранителни добавки с фибри?

Хранителните добавки с фибри са продукти, които се приемат като допълнение към храната и имат високо съдържание на фибри. Те могат да бъдат в различни форми като таблетки, капсули, прах или течност. Тези добавки предоставят допълнително количество фибри, което помага на храносмилателната система да функционира по-ефективно и подобрява общото здравословно състояние.

Как се използват хранителните добавки с фибри за пиене?

Хранителните добавки с фибри се използват като допълнение към храната, за да се осигури достатъчно количество фибри в организма. Те могат да се приемат по различни начини:

 • Капсули или таблетки: Най-често срещаната форма на хранителните добавки с фибри е капсула или таблетка за пиене. Това улеснява приемането на точната доза и позволява удобство при приемането.

 • Прахообразна форма: Някои хранителни добавки с фибри се предлагат в прахообразна форма, което позволява да бъдат добавени в напитки или ястия. Това е удобен начин за включване на фибрите във вашата дневна храна.

 • Течна форма: Има и хранителни добавки с фибри, които са налични в течна форма. Те могат да се пият самостоятелно или да бъдат добавени към напитки или смутита.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон