Лутеин

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 20 (1 Страници)

Какво е лутеин?

Лутеинът е естествен пигмент, който принадлежи към семейството на каротеноидите. Каротеноидите са вид фитонутриенти, които изразяват мощни антиоксидантни свойства.

Те се срещат в растителните клетки, като лутеинът е характерен най-вече за тъмните зеленолистни зеленчуци, както и за плодовете и зеленчуците с оранжев и жълт цвят. Сред най-богатите на лутеин растителни представители се нареждат спанакът, кейлът, магданозът, грахът, царевицата и яйчният жълтък.

Лутеинът се предлага и под формата на хранителна добавка. Добавките с лутеин осигуряват по-концентрирана доза от мощния природен антиоксидант. Най-често те могат да бъдат намерени във вид на натурални таблетки.

Лутеиновите добавки намират широко приложение в лечението на очни заболявания, като дегенерация на макулата и катаракта. В допълнение е известно, че лутеинът предпазва очите от наранявания, причинени от действието на свободните радикали.

Свободните радикали са странични биопродукти, които се образуват вследствие на катаболните и анаболните реакции в тялото. За тях е известно, че увреждат ДНК-то на клетките и водят до развитието на редица хронични болести. В това число колоректален рак, рак на гърдата, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Какви са здравословните ползи от приема на таблетки лутеин?

Редовният прием на лутеин е свързан с множество ползи за здравето. Благодарение на мощното си антиоксидантно действие, пигментът осигурява сигурна защита на тялото и очите.

Лутеинът понижава риска от очни заболявания, подсилва имунната система, подобрява мозъчната функция, бори остеопорозата, подобрява работата на сърдечния мускул, предпазва от развитието на диабет тип 2 и понижава риска от рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на пикочния мехур и рак на бъбреците.

Сред най-често изразените здравословни ползи от приема на лутеин се нареждат:

 • Понижено възпаление
 • Подсилен имунитет
 • Мощна защита срещу свободните радикали
 • Подобрете зрение, включително и в тъмното
 • Увеличена защита срещу вредните UV лъчи на слънцето
 • Защита на очите от синята светлина на мониторите
 • Подобрена умствена дейност
 • Забавени процеси на стареене
 • Понижен риск от инфаркт и инсулт
 • Понижен риск от някои видове рак
 • Понижен риск от диабет тип 2
 • Подсилени кости и стави

Препоръчителни дневни дози

Определен препоръчителен прием на лутеин от хранителни източници няма, но това се дължи най-вече на факта, че хората приемат едва 1 - 2 милиграма лутеин от диетата си. Подобни дози са твърде малки, за да се извлече максималният здравословен потенциал на веществото.

Ето защо, специалистите, в сферата на здравословното хранене, препоръчват приема на лутеинови добавки. На пазара за хранителни добавки най-често се среща лутеин на таблетки, като тяхната цена не е никак висока.

Препоръчителната дневна доза лутеин, под формата на добавка, е от порядъка на 10 милиграма. В допълнение, специалистите препоръчват да се взема заедно със зеаксантинова добавка от 2 милиграма, поради синергичния ефект от комбинацията на двата каротеноида.

Лутеинът се счита за безвредно вещество, което не е свързано с нежелани странични ефекти. Клиничните изследвания индикират, че дневни дози до 20 мг лутеин са напълно безопасни. Добре е да се консултирате с личния си лекар, ако сте бременна, кърмите или приемате лекарства.

В нашия онлайн магазин 4fitness.bg можете да намерите най-добрите добавки с лутеин на капсули на най-добрите цени. Преди употреба се запознайте с упътването на производителя.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон