Хранителни добавки за подобряване на съня

Най-популярни
Най-продавани
Най-голяма отстъпка
Най-евтини
Най-скъпи
Най-висок рейтинг
Показани 1 - 20 от общо 97 (5 Страници)

Днес, около половината от българското население изпитва трудности при заспиване. При някои, тези проблеми са временни, докато при други, симптомите на инсомния са чести и продължителни.

Ако страдате от недоспиване, някои малки промени в начина ви на живот и хранене могат да помогнат. Също така, особено ефикасни тук могат да бъдат и естествените помощни средства, като билкови чайове, тинктури и хранителни добавки за сън.

Какво представляват хранителните добавки за сън?

Повечето добавки за сън обикновено съдържат естествени съставки и не са свързани с нежелани странични ефекти. Те промотират релаксацията, облекчават безпокойството и насърчават съня. В допълнение към това, много от предлаганите хранителни добавки за здрав сън изразяват и други благоприятни за здравето свойства, като подобрено храносмилане и облекчаване на болката.

Естествената добавка за сън обикновено се счита за по-безопасна от традиционните лекарства с рецепта. Това е така, защото те са свързани с по-малко странични ефекти от техните фармакологични аналози.

Кои са най-популярните добавки при безсъние?

Някои от най-популярните хранителни добавки при безсъние са тези, съдържащи мелатонин, ГАБА, триптофан, серотонин, както и комбинации от тях или вещества, които стимулират техния синтез в тялото.

Ето и някои от най-често използваните суплементи за подобряване на съня у нас.

Мелатонин (Melatonin)

Мелатонинът е вид хормон, който контролира процесите на заспиване и събуждане. Научните изследвания доказват, че добавките с мелатонин могат да облекчат проблемите, свързани със съня.

Обикновено, мелатонинът е безопасен за здрави възрастни, ако се приема само няколко седмици или месеци. При много редки случаи могат да се наблюдават слаби странични ефекти, като главоболие, световъртеж или гадене. Препоръчителната дневна доза е от порядъка на 2 - 5 милиграма, 2 часа преди лягане.

ГАБА (GABA)

ГАБА е съкращение от гама-аминобутирова киселина (гама-аминомаслена киселина). Това е естествен химикал в мозъка, който повишава чувството на релаксация и съня. Някои хранителни добавки за сън действат, като помагат на ГАБА да работи по-добре, докато други предлагат веществото в активна форма и готово да бъде усвоено от мозъка.

Серотонин (Serotonin)

Серотонинът играе важна роля в регулирането на цикъла сън - събуждане. Този невротрансмитер е химически предшественик на мелатонина - основният хормон, промотиращ съня. С други думи, вашето тяло се нуждае от серотонин, за да синтезира мелатонин и да ви осигури здрав и пълноценен сън.

В допълнение, серотонинът подпомага храносмилателната система, като позволява на стомаха и червата да се отпуснат, с което допринася допълнително за здрав сън.

Триптофан (Tryptophan)

Триптофанът е вид аминокиселина, която се среща в много храни и суплементи. Тази аминокиселина е необходима за синтеза на редица протеини и други важни молекули в тялото, включително и такива, които играят важна роля за оптималния сън и добро настроение.

Научните изследвания индикират, че ниските нива на триптофан в тялото са свързани с депресия, липса на концентрация, понижена мисловна дейност, лошо настроение и некачествен сън.

Родиола (Златен корен / Rhodiola rosea)

Родиолата е вид билка, чиито корени изразяват адаптогенни свойства. Това означава, че помагат на тялото ви да се адаптира към външни или вътрешни стресови фактори.

Коренът от родиола съдържа над 150 активни съставки, като две от най-мощните биват салидрозид и розавин. Добавките с родиола са особено ефективни при лечение на тревожност, умора, депресия и безсъние.

Възможни странични ефекти

Обикновено качествената хранителна добавка за сън е безопасна и приемът ѝ не е свързан с нежелани странични ефекти. Тези от вас, които приемат редовно лекарства, е добре да се консултират с личния си лекар, преди да преминат към употребата на подобен тип суплементи.

На пазара се среща голямо разнообразие от добавки за подобряване на съня. Не всички обаче са с достатъчно добро качество и чисти съставки. В нашия онлайн магазин 4fitness.bg можете да намерите най-добрите добавки за здрав сън, на ексклузивна цена.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон