Осем ползи за здравето от магнезия, които е добре да знаете

Осем ползи за здравето от магнезия, които е добре да знаете

Магнезият е минерал от голямо значение за редица процеси в организма. Той е важен за формирането на костите и зъбите, за нормалната мускулна функция, за производството на ензими, за нервната система и психическата устойчивост.

Магнезият е един от най-разпространените минерали в тялото. Въпреки това не рядко не получаваме достатъчно от него, дори да спазваме здравословна диета. Дефицитът му от своя страна не е никак лесно да бъде разпознат, особено ако липсват мускулни и нервни нарушения.

Основни ползи от приема на магнезий

Изграждане на кости

Обикновено свързваме изграждането на кости с калций и витамин Д, но забравяме, че без магнезий нямаме голяма полза от калциевите добавки. Този минерал гарантира, че тялото ще усвои оптимално и правилно калция от храната.

Също така магнезият може да забави разграждането на костна тъкан, което е характерно за напредването на възрастта. Той е важен и за ензимите, гарантиращи оптималното действие на витамин Д в тялото ни.

Поради всичко това, сред десетките за магнезий ползи, е и превенцията срещу остеопороза. Така че, ако сте предразположени, не допускайте неговия дефицит.

Предотвратяване на депресията

Редица изследвания свързват по-ниските нива на магнезий с депресивните състояния. Съответно, редовният прием на минерала има потенциала да намали депресивните мисли и да подобри психическото здраве. Тези ползи от магнезий също са важни, особено през зимните месеци, когато депресиите зачестяват.

По-добро енергийно снабдяване на мускулите

Магнезият е много важен, ако спортувате активно. Той играе важна роля в превръщането на хранителните вещества в енергия. Всъщност минералът е отговорен за 300 ензимни реакции в тялото, най-важната от които е да обезпечат клетките с енергия. Ето защо, когато се чувствате постоянно уморени и ви липсва енергия, е добре да обърнете внимание на магнезия.

 

 

По-бързо зарастване на раните

Сред ползите от магнезия е и по-бързото зарастване на раните и по-рядката поява на синини. Ако посинявате лесно и раните ви заздравяват по-бавно, не е изключено да имате дефицит.

Подобряване дейността на сърцето

Магнезият може да ви помогне и при често сърцебиене, ускорен пулс и високо кръвно налягане. Този минерал предпазва сърцето от претоварване и намалява аритмиите. Приемайки ги под формата на магнезиеви добавки, можете да се движите повече, без сърцето ви да бие учестено.

Приемът на най-добрите добавки с магнезий ще помогне и на кръвоносните съдове, особено по време на тренировка. Това предотвратява високото кръвно налягане, така че да спортувате спокойно.

По-лесно справяне със стреса

Всички хора са подложени на стрес, но не всички реагират на него по един и същ начин. Когато мозъкът получава достатъчно „гориво” под формата на магнезий, той реагира по-спокойно на предизвикателствата. Оптимално функциониращият мозък е най-добрата превенция на стреса, а магнезият насърчава неговата дейност.

Намаляване на мигренозните пристъпи

Тялото реагира на мигренозния пристъп, както при тежко физическо натоварване или силен стрес. Това изразходва част от магнезия, също както се случва при активен спорт. Следователно е съвсем логично, дефицитът да стане причина за по-честите мигренозни пристъпи.

Подобряване на краткосрочната и дългосрочната памет

Много хора имат проблем с краткосрочната памет, особено с напредването на възрастта или менопаузата при жените. Сред не толкова известните за магнезий ползи за здравето е подобряване на паметта.

Приемът на добри магнезиеви добавки може действително да подобри паметта. Това е много важно за по-възрастните хора, които често страдат от загуба на памет.

 

 

Странични ефекти от приема на магнезиеви добавки

Когато говорим за магнезий ползи и вреди, трябва да уточним, че при здрав човек излишъкът от минерала е изключително рядък. Бъбреците разпознават излишъка и много лесно го елиминират. Но дори това да не се случи, обикновено сте застрашени от стомашно неразположение.

Системната злоупотреба с магнезий обаче може и да доведе до хронични бъбречни проблеми, диабет или неправилно функциониране на щитовидната жлеза. В този случай може да се окаже, че бъбреците ви не успяват да се справят с излишъка от магнезий.

Хранителните добавки обикновено се препоръчват за:

 • Хора, които спортуват активно
 • Хора, изложени системно на силен стрес
 • Бременни и кърмещи жени
 • Жени в менопауза, особено в ранна менопауза
 • За всички над 60 години като превенция срещу остеопороза
 • Хора, приемащи лекарства, които пречат на усвояването на магнезия.

 

Разбира се, дори да не сте в тези категории, можете да приемате превантивно магнезий и при спазване на диета. Всеки ограничен хранителен режим ви излага на риска от различни дефицити.

 


За направата на всяка статия влагаме много труд, усилия и време, за да може да Ви поднесем достоверна и лесна за разбиране статия. Ако статията Ви е била полезна, моля да я споделите в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да харесате нашата страница във Facebook.  Благодаря ви!

 

 

 • Хранителен режим

  Когато начинът ви на хранене е съобразен с начина ви на живот, вашите цели, тренировъчния ви стаж и свободното време, с което разполагате, вие ще постигнете желаните резултати. Затова вие се нуждаете от индивидуален хранителен режим.

 • Комплексна програма

  Когато тренировъчната програма, хранителният режим и точните хранителни добавки се комбинират със следене на резултатите и оптимизиране на процеса, резултатите ще се постигнат по-лесно и ефекта ще е много по-голям.

 • Тренировъчна програма

  Повечето хора имат изоставащи мускулни групи, на които трябва да се обърне по-детайлно внимание, за да се изгради красиво и симетрично тяло, затова вие се нуждаете от специално изготвена тренировъчна програма.

 • Супер Абонамент

  Супер Абонамент включва хранителен режим, тренировъчна програма, консултация за прием на хранителни добавки, всекидневни консултации, следене на резултатите и оптимизиране на процеса в рамките на 3 месеца.